Näkökulma: Milloin jääkiekko ottaa oppia jalkapallosta?

1.03856265
Kuvituskuva.Tomi Natri/All Over Press
Julkaistu 09.02.2019 08:32

Otto Leinonen – MTV URHEILU

Jääkiekko pystyisi halutessaan ottamaan runsaasti oppia jalkapallon puolelta valmistautumiseen liittyvissä asioissa, kirjoittaa MTV Urheilun toimittaja Otto Leinonen.

KalPan päävalmentaja Sami Kapanen oli Ylen jääkiekkostudiossa torstai-iltana analysoimassa ja kommentoimassa Suomen otteita Venäjää vastaan, vaikka hänen luotsaamallaan joukkueella oli seuraavana päivänä pudotuspelitaistelun kannalta yksi kauden tärkeimmistä otteluista.

KalPan kannattajia myöten monet ihmettelivät, miksi joukkueen päävalmentaja ei ole Kuopiossa valmistautumassa huipputärkeään otteluun. Toiset taas huomauttivat, ettei ole mitään väliä, missä päävalmentaja on ottelua edeltävänä iltana.

Jos asiaa vertaa jalkapalloon, valmennuskulttuurissa ja otteluihin valmistautumisessa on huimia eroja.

Pienten marginaalien peli

Joukkuelajeissa huippu-urheilun saralla joukkueiden väliset marginaalit ovat usein erittäin pienet. Silloin jokaisen pienenkin kiven ja männynkävyn kääntäminen sekä pienenkin yksityiskohdan säätäminen korostuvat, jotta pystytään luomaan kilpailuetua vastustajiin nähden.

Voittamisen suhteen joukkueet yrittävät saada todennäköisyyksiä puolelleen. Esimerkiksi jääkiekossa yritetään luoda mahdollisimman laadukkaita maalipaikkoja, jotta todennäköisyydet maalintekemiselle olisivat mahdollisimman suuret. Ja sama päinvastoin: yritetään pitää vastustaja poissa laadukkailta maalipaikoilta.

LUE MYÖS: Sihvonen: Leijonilta hämmentäviä otteita – "Mahtavatko apuvalmentajat höpötellä korvaan"

Otteluihin valmistautumisessa pyritään tekemään kaikki prikulleen oikein. Pelaajat tekevät omat palauttavat harjoitteensa ja lihashuoltonsa mahdollisimman hyvin, jotta olisivat hereillä ja valmiina seuraavaan otteluun.

Jalkapallossa valmentajat tutkivat sekä vastustajien että oman joukkueen otteita videoilta tuntitolkulla. Samoin jääkiekossakin.

Johtopäätösten mukaan tehdään pelisuunnitelma, jolla pyritään voittamaan tuleva vastustaja.

Jalkapallossa seurajoukkuevalmentajille ei tule kuitenkaan kuulonkaan lähteä edellisenä iltana tv-studioon.

Esimerkiksi kotimaisessa Veikkausliigassa seuran päävalmentaja kieltäytyi viime kesänä vierailemasta Ylen jalkapallostudiossa vedoten oman joukkueen valmistautumiseen, sillä HJK:lla oli seuraavana iltana ottelu.

Englannin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla, Mestaruussarjan Leeds Unitedin päävalmentaja Marcelo Bielsa kertoi taannoin ylimääräisessä lehdistötilaisuudessaan katsoneensa valmennustiiminsä kanssa 51 Derby Countyn ottelua, ennen kuin hänen suojattinsa kohtasivat kyseisen joukkueen.

LUE MYÖS: Näkökulma: Ville Nieminen saattoi osoittaa pelisilmäänsä Hämeenlinnassa, mutta mitä tarkoittaa SM-liigan reagointi purkaukseen?

Bielsa oli jopa lähettänyt koko kauden ajan oman valmennustiimin jäsenensä vakoilemaan sarjan jokaisen vastustajan harjoituksia.

Tämä kaikki vain sen takia, jotta hän pystyy laatimaan pedanttisen tarkan pelisuunnitelman joukkueelleen. Jotta pelaajien olisi vieläkin helpompi suorittaa laadukkaasti kentällä, ja jotta he olisivat valmiina kaikkeen, mitä pelin aikana vastustaja pyrkii tekemään.

Toki otteluiden aikana suunnitelmat vaihtuvat ja osa niistä voi lentää romukoppaan, mutta valmistautumisessa on tehty kaikki mahdollinen.

Laadukkaan valmistautumisen hyödyt

En sano, että Suomessa ja jääkiekon saralla pitäisi matkia Bielsaa. Enkä ole kyseenalaistamassa Kapasen suhtautumista työhönsä – hän suhtautuu siihen varmasti ammattimaisesti.

Mielestäni on silti tärkeää, että päävalmentaja olisi peliä edeltävänä iltana vaikkapa kotonaan tutkimassa esimerkiksi vastustajan otteluita tai oman joukkueen otteita videolta. 

Varsinkin, jos omalla joukkueella on ollut vaikeuksia kerätä voittoja. Pitäisi keksiä, mistä repiä keinoja voittamiseen, miten parantaa viisikkopelaamista.

Kyse on sitoutumisesta, työnteosta ja siitä, miten vaivautuu etsimään pieniäkin mahdollisia etuja vastustajaan nähden. Kyse on esimerkillä johtamisesta, tietynlaisen kuvan ja imagon näyttämisestä ulkopuolelle.

LUE MYÖS: Sihvonen: Ville Niemisen pikkutakki ja Timo Favorinin 1 000 peliä – tuomaritoiminta puhutti SM-liigassa

Miksi Suomessa on hyväksyttävää, että valmentajat ovat elintärkeää ottelua edeltävänä iltana tv-studiossa eri paikkakunnalla? Minkälaisen viestin se antaa joukkueelle, entä muulle yhteisölle?

Joukkueen hyväksi voi tehdä aina enemmän. Aina voi löytää jonkin pienenkin yksityiskohdan, jolla kääntää pienet todennäköisyydet omalle puolelleen ja pysäyttää vastustajan – saada pienen kilpailuedun itselleen.

Ehkä olen ylioptimistinen ajatellessani näin. Jalkapallo ja jääkiekko ovat eri lajeja, mutta silti.

Loppujen lopuksi jääkiekossakin kyse on voittamisesta. Sen eteen pitäisi jokaisen henkilön seuran sisällä tehdä työnsä mahdollisimman ammattimaisesti ja laadukkaasti – valmistautumisesta lähtien.

Tässä asiassa jääkiekko voisikin ottaa paljon oppia jalkapallon puolelta.

Tuoreimmat aiheesta

Liiga