Hyvyydelle ei ole mittayksikköä, mutta maailman valtiot on nyt kuitenkin laitettu järjestykseen niiden "hyvyyden" perusteella. Jos lomalleen haluaa lähteä "hyvään" maahan, ei tarvitse matkata kauas.
Niin sanottu Hyvä maa -indeksi (eng. Good Country Index) listaa maita niiden myönteisen kansainvälisen vaikuttamisen perusteella. Tarkoituksena on arvioida, mitä kukin maa antaa ihmiskunnan yhteiseen hyvään ja mitä se ottaa siitä pois, omaan kokoonsa suhteutettuna.
Indeksissä on seitsemän eri kategoriaa: terveys ja hyvinvointi, maailmanjärjestys, kansainvälinen rauha ja turvallisuus, kulttuuri, planeetta ja ilmasto, tiede ja teknologia sekä vauraus ja tasa-arvo.
Tiedot saadaan esimerkiksi YK:n ja Maailmanpankin kaltaisilta organisaatioilta. Käytännössä tarkastelussa on esimerkiksi kansainvälisten opiskelijoiden määrä, Nobel-palkinnot, liikkuvuuden vapaus, lehdistönvapaus, rauhanturvajoukot, kansalaisten harjoittama hyväntekeväisyys, pakolaisten vastaanottaminen, hiilidioksidipäästöt ja ruoka-apu.
Kun kaikki osa-alueet otettiin huomioon, Suomi ylsi hyväntekijänä sijalle seitsemän. Se ei ole ollenkaan huono saavutus 163 maan vertailussa. Ensimmäiseksi sijoittui naapurimaamme Ruotsi ja viimeiseksi Libya.
Kaikkiaan kymmenen kärkeen nousseista maista yhdeksän oli Euroopasta. Kymmenenneksi ylsi Kanada.
Maailman ”hyvikset”
- Ruotsi
- Tanska
- Alankomaat
- Iso-Britannia
- Sveitsi
- Saksa
- Suomi
- Ranska
- Itävalta
- Kanada
Lähde: The Good Country Index
– Ruotsalaiset ovat varmaan jo kyllästyneitä olemaan ykkössijalla jokaisessa maita vertailevassa indeksissa, kommentoi tulosta The Localille Simon Anholt, valtioiden hyvyyttä mittaavan indeksi luoja.
Yksittäisiä osa-alueita tarkastellessa Ruotsi nousi ensimmäiselle sijalle vaurautta ja tasa-arvoa sekä terveyttä ja hyvinvointia mittaavilla sektoreilla.
Indeksin kotisivuilla kerrotaan, että tarkoituksena ei ole jaella moraalisia tuomioita vaan kannustaa valtioita huomioimaan omien kansalaistensa lisäksi koko maailman edun niin, että ihmiskunta ja maapallo voivat tulevaisuudessakin hyvin.
Lähteet: Reader´s Digest, Business Insider, The Local
Miksi tanskalaiset ovat onnellisempia kuin muut?
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.