Talouselämä: Ilkka Brotherus tienasi lähes 66 miljoonaa euroa pääomatuloilla – salasi tietonsa median listalta

Sinituotteen hallituksen puheenjohtaja Ilkka Brotherus ansaitsi viime vuonna 65,8 miljoonan euron pääomatulot. Näin hän nousee tällä tietoa viime vuoden suurituloisimmaksi 65,9 miljoonan euron yhteenlasketuilla ansio- ja pääomatuloilla.

Brotheruksen noususta suurituloisimpien listan kärkeen kertoi Talouselämä. Hän oli piilottanut tietonsa verottajan medialle toimittamalta suurituloisten listalta. Tulokärki päivittyy sitä mukaan kun media keksii etsiä tietoja käsiinsä.

Brotherus sai viime vuonna merkittäviä pääomatuloja, kun urheiluvälineyhtiö Amer Sports myytiin Kiinaan. Hän oli yhtiön suurin yksityinen henkilöomistaja.

Tiedossa olevista verotiedoista toiseksi suurituloisin oli Petri Järvilehto. Hän sai ansio- ja pääomatuloa yhteensä 30,6 miljoonaa euroa. Järvilehto on toinen perustajista peliyhtiö Seriouslyssa, jonka israelilainen peliyhtiö Playtika osti viime vuonna.

Yhtiö tunnetaan ötökkäpeli Best Fiendsistä. Kauppalehden mukaan Seriouslyn arvo kaupassa on voinut olla jopa 250–350 miljoonaa euroa.

Aamulla kerrottiin, että Järvilehto olisi ollut viime vuoden suurituloisin, koska hän oli verottajan medialle toimittamalla suurituloisten listalla ykkösenä.
Suurituloisimpien listan kärkipuolella ovat myös ainakin Planmecan toimitusjohtaja

Heikki Kyöstilä 21,5 miljoonan euron yhteenlasketuilla tuloilla ja Jorma Takanen, 17,3 miljoonalla eurolla. Takanen sai viime vuonna pääomatuloja lukitusratkaisuja tarjoavan iLoq-yrityksen myynnistä, minkä lisäksi Takasten perhe luopui Sievi Capitalin enemmistöstä.

Suurituloisten listalla korkealla on myös Tuomas Kukkonen, joka sai pääomatuloja Kaslink Oy:n myymisestä Fazerille.

Supercelliläiset ansiotulokärjessä

Ansiotulokärkeä hallitsivat jälleen peliyhtiö Supercellin nimet.

Verottajan medialle luovuttamien tietojen mukaan eniten verotettua ansiotuloa sai Supercellin Ilkka Paananen, 11,8 miljoonaa euroa.

Toisena ansiotulokärjessä oli saman yrityksen Mikko Kodisoja, 10,2 miljoonaa euroa ja kolmantena Janne Snellman, joka sai verotettua ansiotuloa reilu seitsemän miljoonaa euroa.

Sama kolmikko oli ansiotulokärjessä myös vuoden 2018 verotettuja tuloja vertailtaessa.
Vuonna 2019 henkilöiden ansiotuloista kerättiin veroja yhteensä 28,6 miljardia euroa.

Tulokärjessä merkittäviä aukkoja

Viime vuoden verotietojen 5 000:n tulokärjestä puuttuu 894 nimeä. He ovat estäneet tietojensa luovuttamisen medialle toimitetulta listalta. 504 heistä on Uudeltamaalta.

Tiedot ilmenevät verottajan luovuttamasta listasta, jossa on viime vuonna eniten verotettavaa ansio- ja pääomatuloa saaneet.

Listasta ei käy ilmi, mihin järjestykseen tulokärjessä tietonsa salanneet sijoittuvat.
Kaikki verotustiedot ovat yhä julkisia ja etsittävissä verotoimistosta.

Lue myös:

    Uusimmat