Nämä ovat kriittiset sähkönkäyttöpaikat Suomessa – ministeriön listalla muun muassa poliisi ja pelastustoimi, sairaalat, vankilat ja liikenne

2:08imgSuomen suurin huoli tulevana talvena on sähkön riittävyys ja sen hinta:
Julkaistu 02.11.2022 13:31

MTV UUTISET–STT

Myös kriittisiksi sähkönkäyttäjiksi määritellyt toimijat vastaavat omasta varautumisestaan katkoksiin.

Kriittisiä sähkökäyttöpaikkoja ovat muun muassa poliisi- ja pelastuslaitokset, hätäkeskukset, sairaalat ja vankilat, ilmenee työ- ja elinkeinoministeriön ehdotuksesta. Näiden lisäksi listalla ovat muun muassa kansainväliset lentokentät, liikenteen keskeiset valvomot ja ulkomaan kaupan kannalta keskeiset satamat.

Kriittisillä paikoilla tarkoitetaan paikkoja, joiden sähkönsaanti on ensisijaisesti turvattava myös sähköpulatilanteessa, jolloin sähkönjakelua aletaan rajoittaa. Kantaverkkoyhtiö Fingrid on aiemmin varoittanut, että mahdollisen sähköpulan vuoksi suomalaisten tulee varautua tulevana talvena korkeintaan kahden tunnin sähkökatkoihin.

Kriittiset sähkönkäyttöpaikat on tarkoitus määrittää asetuksella, jonka valmistuttua verkkoyhtiöt velvoitetaan päivittämään varautumissuunnitelmansa.

Ehdotuksen mukaan kriittisiä paikkoja ovat myös vesihuoltolaitosten ja kaukolämmön keskeisimmät kohteet sekä sähköntoimituksen jatkumisen tai palauttamisen kannalta välttämättömät kohteet. Lisäksi listalla ovat muun muassa viranomaisviestinnän tukiasemat ja konesalit, muiden viestintäverkkojen keskeisimmät kohdat sekä yhteiskunnan johtamisen kannalta keskeiset valtion viranomaiset sekä kuntien johtokeskukset ja evakuointikeskukset.

Tärkeysjärjestystä ei määritelty

Ministeriön ehdotuksessa todetaan, ettei kriittisiä sähkönkäyttöpaikkoja ole listattu siihen tärkeysjärjestyksessä. Määrittely ei myöskään tarkoita, ettei kyseisen toimijan sähkönsaanti voisi joissain tilanteissa katketa. Ministeriö muistuttaakin, että myös kriittisiksi sähkönkäyttäjiksi määritellyt toimijat vastaavat omasta varautumisestaan katkoksiin.

Ehdotuksen mukaan luokittelu tulee kuitenkin huomioida sähköverkonhaltijoiden varautumissuunnitelmissa. Verkkoyhtiöt velvoitetaan myös määrittelemään muiden sähkönkäyttöpaikkojen etusijajärjestys.

Ministeriön ehdotus lähtee seuraavaksi lausuntokierrokselle, joka kestää marraskuun puoliväliin saakka. Asetuksen on tarkoitus tulla voimaan marraskuun lopulla.

Tuoreimmat aiheesta

Sähkö