Kuntien varautumisessa sähköpulaan ja sähkökatkoihin on paljon parannettavaa. Kuntaliiton parin viikon takaisen kyselyn mukaan vain 15 prosentilla kunnista on valmiina varautumissuunnitelma sähkökatkoihin. Sähköverkot ja vedenjakelu pitäisi suojata myös mahdollisilta kyberiskuilta.
Lappeenrannassa mahdolliseen sähköpulaan ja sähkökatkoihin on varauduttu monin tavoin.
– Ennen kaikkea on mietitty näitä sähkön säästötoimenpiteitä, että sitä virtaa tarvittaisiin mahdollisimman vähän, mutta onhan meillä varavoimakoneita hommattu, kertoo Lappeenrannan kaupungin turvallisuus- ja riskienhallintapäällikkö Ari-Pekka Meuronen.
Varavoimakoneita on esimerkiksi sairaaloissa, pelastuslaitoksella ja poliisilla, mutta myös kouluissa ja päiväkodeissa, ja lisää aiotaan hankkia. Varavoimakoneita koekäytetään säännöllisesti. Kriittisiin kohteisiin sähköä syötetään useita reittejä pitkin eli jos yksi reitti katkeaa, sähköä tulee toista reittiä pitkin.
Kysely paljasti heikon varautumisen
Kuntaliiton elo-syyskuun vaihteessa tekemän kyselyn mukaan vain 15 prosentilla kunnista oli valmiina varautumissuunnitelma sähkökatkoihin. Vajaat puolet kunnista valmisteli suunnitelmaa. Joka kolmannella kunnalla suunnitelmaa ei ollut edes valmisteilla.
– Kuntaliiton kunnille tekemän kyselyn mukaan varautumisessa on parantamisen varaa. Kunnilla on hyvin yleistason suunnitelmia, mutta yksityiskohtaisessa tasossa on vielä puutteita, huomauttaa Kuntaliiton varautumisen ja turvallisuuden erityisasiantuntija Ari Korhonen.
Kuntaliiton mukaan ainakin seuraavat kolme asiaa pitäisi jokaisessa kunnassa hoitaa kuntoon.
– Kriittisten kohteiden varustaminen varavoimalla, kriittisten kohteiden suojaaminen muutenkin ja toiminnan suunnittelu sekä alueellisten koordinaatioryhmien perustaminen sähkökatkojen ennakoimiseksi, luettelee Korhonen.
Myös kyberiskuilta pitäisi suojautua
Lappeenrannassa on mietitty myös sitä, missä sähkönsaantia ei voi keskeyttää edes kahden tunnin ajaksi.
– Vaikkapa kouluissa ja päiväkodeissa lyhyehkö sähkökatko ei varmaan ihan kriittinen ole. Siellä pystytään vaikka ottamaan lämmintä vaatetta mukaan ja olemaan ulkona vähän aikaa. Sähkönjakelu turvattaisiin vaikka tämmöisiin kohteisiin, missä on keittiöitä, että saadaan ruokaa laitettua, pohtii Meuronen.
Iskut Nord Stream -kaasuputkiin nostivat myös esiin huolen siitä, että kuntien pitäisi suojata oman alueensa sähköverkot ja vedenjakelu nykyistä paremmin.
– Kyllä tämä kriittinen infrastruktuuri täytyy nyt suojata sekä kyberiskuilta että ihan fyysisesti, painottaa Korhonen.