Keitä ovat kriittisillä aloilla työskentelevät vanhemmat, jotka saavat viedä lapsensa kouluun – Kyse on kymmenistä tuhansista työntekijöistä: Ministeriö koostaa ammateista listaa

6:28imgSuomi menee kiinni: katso videolta hallituksen uusimmat linjaukset koronaepidemien hillitsemiseksi.
Julkaistu 17.03.2020 11:20
Toimittajan kuva

Sanni Mattila

sanni.mattila@mtv.fi

Osa kouluista pidetään auki, jotta niin sanotuilla kriittisillä aloilla työskentelevät vanhemmat pääsevät töihin.

Hallitus linjasi maanantaina, että varhaiskasvatuksen toimintayksiköt, niiden yhteydessä järjestettävä esiopetus sekä 1.-3. luokkien perusopetus pidetään toiminnassa koronaepidemiasta huolimatta. Näin toimitaan siksi, jotta yhteiskunnan kriittisillä aloilla työskentelevät vanhemmat voivat viedä kouluun, jotta he voivat itse mennä töihin.

Mutta mitä ovat yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittiset alat?

Sisäministeriön kansallisen turvallisuuden yksikön valmiuspäällikkö Olli Lampinen antaa karkean esimerkin: kriittisillä aloilla työskentelevät henkilöt ovat virkapukuisia henkilöitä, jotka tekevät yhteiskunnan toimintojen turvaamisen kannalta merkittävää työtä.

Lue myös: Ministeriö: Kuka tahansa voi jatkossakin viedä lapsensa päiväkotiin – olipa työpaikka, mikä tahansa – "Varhaiskasvatus jatkuu normaalisti"

Tällaisia työntekijöitä ovat esimerkiksi operatiivisissa tehtävissä kenttätyössä olevat, kuten pelastustoimen työntekijät: palomiehet, ensihoitajat, hätäkeskuspäivystäjät. Lisäksi Lampinen mainitsee yleisestä turvallisuudesta vastaavat työntekijät kuten poliisit ja rajatyöntekijät sekä sosiaali- ja terveysalalla työskentelevät.

Lue myös: Katso koko lista rajuista toimista: Koulut suljetaan, Suomi valmistelee rajojensa sulkemista, valmiuslaki eduskuntaan huomenna

Kymmeniä tuhansia työntekijöitä

Kun yhteiskunnan toimivuuden ja turvallisuuden kannalta merkittäviä osa-alueita ruoditaan tarkemmin, lista paisuu. 

–Jos mietitään esimerkiksi tietojärjestelmiä, joiden varassa hyvin monet eri toiminnot ovat, niin siinä tapauksessa tarvitsemme sähkönjakelusta vastaavia henkilöitä ja niin edelleen, Lampinen summaa.

– Ja sitten nämä kokonaisuudet tarvitsevat tietenkin johtamista ja johto tarvitsee tietyn tuen. 

Lampisen mukaan kriittisillä aloilla toimivista ammateista koostetaan parhaillaan listaa sisäministeriössä, joka vastaa muun muassa yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitäminen, rajaturvallisuudesta ja väestön suojaamisesta.

– Puhumme tuhansista ihmisistä. En osaa antaa tarkkaa lukua, mutta pelkästään valtion osalta puhutaan viisinumeroisesta luvusta. Sitten on vielä kuntapuoli erikseen. Eli kyllä lista kriittisten alojen ammateista on aika pitkä. Aivan yksityiskohtaista listaa ammateista ei voida tehdä, jotta kenenkään henkilöllisyyden tunnistaminen ei vaarannu, Lampinen sanoo.

Lisää aiheesta: Suomessa vahvistettu yli 200 koronatartuntaa – MTV seuraa viruksen etenemistä: Puolustusvoimissa toinen tartunta

Lapsiluvusta ei tietoa

Lampisen mukaan ammattilistan koostaminen on vielä kesken. MTV Uutiset ei vielä aamupäivän aikana saanut listaa haltuunsa.

Alueellisesti tarkastellen kriittisillä aloilla työskentelevät jakaantuvat Suomessa väestötiheyden mukaan: pääkaupunkiseudulla näiden ammattien edustajia on eniten.

Sisäministeriössä ei Lampisen mukaan juuri nyt ole tehty arviota siitä, kuinka paljon näillä aloilla työskentelevillä aloilla on lapsia. Lampinen kuitenkin huomauttaa, että monet näiden ammattien edustajista ovat keski-iältään nuoria lapsiperheellisiä aikuisia.

Kriittisillä aloilla työskentelevien vanhempien lasten lisäksi järjestetään erityistä tukea tarvitseville oppilaille. Erityistuen tarpeesta pitää olla opetuksen järjestäjän kirjallinen päätös.

Kouluja ja päiväkoteja koskevia linjauksia aletaan noudattaa huomisesta alkaen.

Lue lisää: Korona on tukkinut HUSin puhelinpäivystyksen – "Pahimmillaan meillä on ollut useiden tuntien jonotusaika"

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus