Nämä ovat Suomen tappavimmat syövät

potilas
Sisäelinten syöpiin kuollaan usein nopeasti. Kuvituskuva.imago/epd/ All Over Press
Julkaistu 07.02.2016 06:02
Toimittajan kuva

Piia Turunen

piia.turunen@mtv.fi

Joidenkin Suomessa eniten tappavien syöpien kanssa voi elää pitkäänkin, toisiin menehdytään jo lyhyessä ajassa.

Vuonna 2013 Suomessa kuoli syöpään 6 353 miestä ja 5 738 naista. Miehillä tappavin syöpä oli keuhkosyöpä, naisilla rintasyöpä. Toiseksi eniten miehiä menehtyi eturauhassyöpään ja toiseksi eniten naisia keuhkosyöpään.

Haimasyöpä oli molemmille sukupuolille kolmanneksi kuolettavin ja paksusuolensyöpä neljänneksi kuolettavin. Viidentenä tuli miehillä mahasyöpä ja naisilla munasarjasyöpä. Niiden jälkeen syöpäkuolleisuus pirstaloituu useiden syöpätyyppien kesken.

Miksi jotkut syövät ovat tappavampia kuin toiset?

Miesten syöpäkuolleisuus viiden tappavimman syövän mukaan vuonna 2013 

SyöpäKuolleita
Keuhkosyöpä1 502
Eturauhassyöpä854
Haimasyöpä503
Paksusuolensyöpä355
Mahasyöpä270

Lähde: Suomen Syöpärekisteri

Naisten syöpäkuolleisuus viiden tappavimman syövän mukaan vuonna 2013

SyöpäKuolleita
Rintasyöpä873
Keuhkosyöpä723
Haimasyöpä523
Paksusuolensyöpä402
Munasarjasyöpä293

Lähde: Suomen Syöpärekisteri

– Tärkein syy on, että ne ovat jo ehtineet levitä ja lähettää etäpesäkkeitä. Sisäelinten syövät ovat tyypillisesti tällaisia. Voi myös olla, että kun syövällä on ollut enemmän kasvuaikaa, niin se on muuttunut aggressiivisemmaksi, tilastojohtaja Janne Pitkäniemi Suomen Syöpärekisteristä sanoo.

Pitkäniemi huomauttaa, että joidenkin kuolleisuuslistan kärkipäässä olevien syöpätyyppien kanssa voi elää kauankin.

– Esimerkiksi rintasyövän elossaololuvut – paljonko potilaista on elossa tietyn ajan kuluttua taudin toteamisesta – ovat parantuneet huimasti viime vuosikymmeninä. Rintasyöpä lähestyy tavallaan enemmän kroonista tautia, jonka kanssa monet naiset elävät pitkäänkin. Tämä on sekä väestöseulontojen että parantuneiden hoitojen ansiota.

– Sen sijaan sisäelinten syöpiin, varsinkin haimasyöpään, kuollaan usein nopeasti. Sisäelinten syövissä ja jopa munasarjasyövässä elossaoloa mitataankin usein yksivuotiselossaololuvulla, kun aika monessa syövässä kohtuullisen hyvä mittari on viiden vuoden elossaololuku.

Naisten keuhkosyöpäkuolleisuus kasvussa

Hyvä uutinen on, että vaikka uusia syöpätapauksia ja -kuolemia ilmenee Suomessa enemmän kuin aikaisemmin, syöpiin kuolleisuus suhteutettuna väkimäärään on viime vuosina laskenut sekä miehillä että naisilla.

– Se selittyy osin keuhkosyövällä. Kuolleisuus siinä on laskenut paljon, ja ykkössyynä on miesten tupakoinnin vähentyminen. Keuhkosyöpäkuolleisuuden pieneneminen miehillä onkin hyvä osoitus siitä, että jos on tiedossa yleinen riskitekijä, kuten tupakointi, ja sitä onnistutaan vähentämään, niin se näkyy myös kuolleisuudessa.

Eturauhassyöpäkuolleisuuskin näyttää viime vuosina vähentyneen.

– Toisaalta PSA-kokeiden yleistymisen myötä uusia eturauhassyöpiä diagnosoidaan enemmän, eikä voida olla ihan varmoja, että ne ovat kaikki oikeita pahanlaatuisia eturauhassyöpiä, vaan osa on hyvänlaatuisia kasvaimia. Siksi voi näyttää siltä, että kuolleisuus eturauhassyöpään laskee.

Naisia kuolee syöpään kaiken kaikkiaan miehiä vähemmän.

– Huolestuttavaa kuitenkin on, että naisten keuhkosyöpäkuolleisuus on kasvussa. Väittäisin, että siinäkin näkyvät tupakointitrendit: toisin kuin miehillä, varsinkin nuorilla naisilla tupakointi on lisääntynyt yllättävän tasaisesti viime vuosina ja vuosikymmeninä. Koska useat syövät kehittyvät hitaasti, niin naisten tupakointitapojen muutos edellisillä vuosikymmenillä alkaa vasta nyt hiljalleen näkyä myös keuhkosyöpäkuolleisuudessa. 

Miten syöpäriskiä vähennetään?

Huomenta Suomessa esiteltiin keinoja syöpäriskin vähentämiseen toukokuussa 2015.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Tuoreimmat aiheesta

Syöpä