Silmien terveyttä hellivät esimerkiksi marjat, täysjyväviljat, pehmeät rasvat, kasvikset ja kala. Sotien aikaan ja poikkeusoloissa yksipuolisesta ruokavaliosta ja A-vitamiinin puutteesta seuraa ensimmäisenä hämäräsokeus. Lääkäri neuvoo nauttimaan Suomessa kasvavia luonnonantimia.
– Ruokavaliolla voi ilman muuta vaikuttaa silmien terveyteen. Voisi sanoa, että kaikki se, mikä kuuluu yleiseen terveyskasvatukseen, on keskeistä myös silmien hyvinvoinnille: älä tupakoi, juo alkoholia vain kohtuudella, valitse täysjyväviljoja valkoisten jauhojen sijaan, syö päivässä vähintään puoli kiloa kasviksia eli vihanneksia, juureksia, hedelmiä ja marjoja sekä valitse vähärasvaista lihaa ja rasvaista kalaa – rasvaista kalaa yhdestä kahteen kertaa viikossa, silmätautiopin dosentti ja osastonylilääkäri Paula Summanen kertoo.
– Ihmiset kokevat välillä saavansa ristiriitaista terveyskasvatusta ja neuvoja, mutta oikeasti kaikki oleellinen on mainittu tuossa edellisessä. Itämeren ruokavalio on juuri se verisuonten terveyttä ja yleisesti sydän- ja verisuonisairauksia ehkäisevä ruokavalio.
A-vitamiini tärkeä
Kun edetään yksityiskohtiin, ruoasta saatavista vitamiineista A-vitamiini on yksi sarveiskalvon ja verkkokalvon terveydelle tärkeimpiä. Sitä on paljon esimerkiksi porkkanoissa, tomaateissa, kananmunissa, maksassa ja maitotuotteissa.
– A-vitamiinin puute jopa sokeuttaa lapsia vaurioittamalla sarveiskalvoa. Tätä ongelmaa ilmenee nälänhädän aikana kehitysmaissa sekä muuten Aasiassa, jossa syödään paljon riisiä. Sotien ja levottomuuksien aikaan yksipuolisesta ruokavaliosta seuraa ensimmäisenä hämäräsokeus. Muun muassa tämän takia sotilaille on syötetty kriisiaikoina parempaa ruokaa ja ylimääräisiä annoksia A-vitamiinia sisältäviä ruokia, esimerkiksi porkkanoita ja voita.
– Nykyään Suomessa A-vitamiinin puutosoireita voi tulla lähinnä huonosti syöville alkoholisteille: hämäränäkö heikkenee ja silmän pinta kuivuu. Samoja oireita saattaa ilmetä myös tiukan laihduttamisen ja ruokavalion aikana. Kun oppii, että hedelmät ja marjat ovat jälkiruokaa, saa varmasti elimistölle tärkeitä vitamiineja.
Yhdysvalloissa on tutkittu, parantaako luteiinin lisääminen A-, C- ja E-vitamiinia sekä sinkkiä ja kuparia sisältäviin vitamiinivalmisteisiin niiden tehoa silmänpohjan ikärappeumamuutosten etenemisen estossa.
– Vastaus vaikuttaa kielteiseltä. Purkitettuihin tuotteisiin on toki joskus tarpeen turvautua, mutta kaiken kaikkiaan on eduksi saada vitamiinit ennemmin ravintoaineista kuin tableteista. Luonnon antimien mukana on myös aineita, joiden olemassaolosta emme vielä edes tiedä.
Kerätkää mustikoita
Summanen kehottaa suomalaisia käyttämään hyödyksi oman maan satoa.
– Esimerkiksi mustikka sisältää suoja-ainetta, joka on erityisen terveellistä silmänpohjalle. On sääli, että mustikoita jää tonneittain keräämättä, vaikka kerääjiä tuodaan kaukomailta asti. Olisi tosi hienoa, jos nuoriso innostuisi marjastamaan.
– Kannattaa ottaa hyöty irti myös siitä, että Suomessa on valtava skaala kaura-, ohra-, graham- ja sekaleipiä, puhumattakaan ruisleivästä. Aina ei tietenkään jaksa syödä sitä kaikkein tumminta, mutta on terveyden kannalta aivan eri asia, nauttiiko vaikka kaura- tai ohraleipää kuin pelkkää puhdistetuista vehnäjauhoista tehtyä sämpylää. Esimerkiksi hunajan tai hillon kanssa leivästä tulee herkku myös makeaa kaipaavalle, Summanen sanoo.
Kuvat: Colourbox.com, Lehtikuva