Hyötyä sekä suolistolle että aivoille: Näitä ruokia ostaa ravitsemusasiantuntija

Voiko jäätelö olla terveellinen välipala? Näin paljon ne sisältävät sokeria 1:50
KATSO MYÖS VIDEO: Onko jäätelö terveellinen välipala? Kesämyytit-sarjassa otettiin asiasta selvää.

Ravitsemusasiantuntijan ostoslistalle kuuluvat usein jogurtti, raejuusto, pähkinät, marjat, lehtivihannekset, tumma suklaa ja yrtit. 

Harvardin yliopiston ravitsemusasiantuntija Uma Naidoo kertoo Business Insider -sivustolle, että ruoka voi parantaa merkittävästi aivojen terveyttä ja mielialaa sekä samalla tukea ruoansulatusjärjestelmää.

Aivot ja suolisto ovat yhteydessä toisiinsa. Suolisto on esimerkiksi keskeinen serotoniinin, eli niin sanotun onnellisuushormonin, tuottaja.

Sydämen, verisuonistot ja suoliston mikrobiston tyytyväisenä pitävä ruoka on hyödyksi myös aivoille, kertoo Aivoliittokin sivuillaan. 

Liitosta kerrotaan, että suolistoa hoitamalla tullaan samalla hoitaneeksi stressitasoja, aivoja ja mielentilaa. Samoin aivojen hyvinvointi vaikuttaa merkittävästi suolistoon.

Harvardian ravitsemusasiantuntijan suosikkeja aivoille hyvää tekevistä elintarvikkeista ovat jogurtti, tumma suklaa ja tuoreet yrtit.

– Ennen kaikkea haluan ihmisten oppivan, että terveellinen ruoka voi olla herkullista. Pitää vain lisätä joukkoon hyvin yksinkertaisia ja helposti saatavilla olevia  ainesosia, oli kyse sitten vihreistä lehtivihanneksista, yrteistä tai mausteista, Naidoon sanoo.

Jogurtti ja raejuusto

Naidoon jääkaapin kaksi tärkeintä peruselintarviketta ovat maustamaton jogurtti ja raejuusto. Hän kertoo, että ne sisältävät probiootteja.

Probiootit ovat täynnä fermentaatioprosessista peräisin olevia hyödyllisiä bakteereja, jotka voivat auttaa tukemaan ystävällisiä mikro-organismeja, jotka elävät ihmisen ruoansulatusjärjestelmässä. 

Sekä jogurtti että raejuusto ovat myös hyviä proteiinin lähteitä ja ne auttavat pitämään olon kylläisenä.

Jotta jogurtista tai raejuustosta saa loihdituksi itselleen terveellisen aamu- tai välipalan, kannattaa kiinnittää huomiota siihen, miten niiden joukkoon sekoittaa. Monet tuotteet, kuten mysli ja granola, voivat nimittäin sisältää runsaasti sokeria.

Naidoo kertookin tekevänsä granolansa itse. Hänen reseptissään siihen kuuluu kauraa ja terveellisten rasvojen lähteenä toimivia siemeniä sekä hieman hunajaa lisäämään ripauksen luonnollista makeutta.

Pähkinät ja marjat

Välipalana Naidoo suosii pähkinöitä ja marjoja. Ne sisältävät runsaasti kuitua ja tekevät hyvää ruoansulatukselle.

Aivoliitto kertoo sivuillaan, että monet marjat auttavat pitämään aivot virkeinä päivän aikana. 

Hyviä esimerkkejä tästä ovat puolukka ja mustikka.

Lehtivihannekset

Helppo tapa syödä terveellisemmin on lisätä lehtivihanneksia aterioille, Naidoo sanoi. 

Vihreät lehtivihannekset, kuten lehtikaali ja pinaatti, sisältävät runsaasti vitamiineja, kivennäisaineita ja kuitua, kertoo Healthline-sivuston artikkeli

Erilaisten vihannesten lisääminen ruokavalioon voi parantaa aivojen terveyttä ja pienentää joidenkin sairauksien riskiä, artikkeli kertoo.

Naidoo suosittelee Business Insiderissa myös sitä, että ateriaan kannattaa ujuttaa esimerkiksi krassia, rucolaa ja herneenversoja. Niistä saa vitamiineja ja kivennäisaineita.

– Yritän syödä niitä, koska salaatin päälle lisättynä tiedossa on lisää ravintoaineita, Naidoo sanoo.

Alla olevalla Kesämyytit-videolla kerrotaan, voiko grillimakkaraa syödä kesällä joka päivä. Juttu jatkuu videon alla.

Voiko grillimakkaraa syödä kesän jokaisena päivänä vai aiheuttaako se terveyshaittoja? 1:22
Kesäisiä ruokamyyttejä murtaa ravitsemusterapeutti Jonna Heinonen.

Tumma suklaa

Tumma suklaa sisältää flavonoideja, jotka on Naidoon mukaan yhdistetty kognitiivisiin hyötyihin.

Aivoliiton sivuilla kerrotaan, että kaakaolla ja suklaalla on havaittu olevan myönteisiä vaikutuksia sydämeen ja verisuoniin. Kaakaon sisältämät flavonoidit ovat eduksi kognition kannalta. 

Suklaan syönnistä on vedetty yhteys pienempään aivoverenkiertohäiriöriskiin, Aivoliitosta kerrotaan.

Naidoon mukaan tulee valita vähintään 70 prosenttisesti kaakaota sisältävä suklaa.

Samalla tulee muistaa nauttia tummaa suklaata kohtuullisesti. Suklaan sisältämät sokeri ja kalorit kumoavat helposti tumman suklaan mahdolliset terveyshyödyt.

Naidoo lisää, että jos suklaa nautitaan yhdessä sitrushedelmien, kuten appelsiinin tai klementiinin, kanssa, siitä voi tulla vieläkin ravitsevampaa, sillä C-vitamiini parantaa raudan imeytymistä.

Yrtit

Tuoreet yrtit, kuten basilika ja persilja, lisäävät ravintoaineita ja tekevät terveellisestä ruoasta herkullista.

Aivoliitto suosittelee maustamaan ruoan suolan sijaan muilla mausteilla, kuten currylla, kurkumalla tai yrteillä. 

Sivustolla kerrotaan, että mausteet ja yrtit voivat paitsi tuoda makua myös edistää terveyttä ja hyvinvointia.

Katso myös video: Näin kuljetat mökkimatkan ruoat oikeaoppisesti!

Lue myös:

    Uusimmat