Nämä suomalaiskiekkoilijat ovat ilman sopimusta – Antti Raannan suunnitelmista paljastus

Jääkiekon sarjakausi lähestyy kovaa vauhtia. Useat NHL:ssä ja Euroopassa viime kaudella kiekkoilleet suomalaispelaajat ovat heinäkuun puolivälissä edelleen ilman joukkuetta. MTV Urheilu tavoitti kiinnostavien vapaiden nimien taustajoukot ja kysyi, missä mennään. 

Päättyneellä kaudella NHL:ssä pelanneista suomalaisista viisi on edelleen ilman sopimusta. Heistä yksi on kokenut maalivahti Antti Raanta, jolla oli haasteita Carolinan maalilla. 35-vuotias torjuja pelasi kahdeksan ottelua myös AHL:n puolella.

Raannan agentti Jukka Vienonen vahvistaa MTV Urheilulle, että Raannan ura on jatkumassa.

– Ensisijaisesti haetaan NHL-sopimusta. Muutamia tarjouksia onkin jo ollut. 

Veteraanivahti punnitsee vaihtoehtoja tässä vaiheessa painokkaasti perheen kautta.

– Raannalla on kaksi lasta, jotka ovat aika lailla amerikkalaisia. Heidän koulukuvionsa ja muut vaikuttavat myös. Ihan mihin tahansa tarjoukseen ei tartuta, Vienonen jatkaa.

Agentin mukaan Euroopastakin on osoitettu kiinnostusta Raannan palveluksille. Tähtäin on kuitenkin tässä vaiheessa tiukasti Pohjois-Amerikassa.

Muut sopimuksettomat suomalaiset NHL-pelaajat ovat Juuso Pärssinen, Santeri Hatakka, Kevin Lankinen ja Ukko-Pekka Luukkonen. Heistä Buffalon ykkösvahti Luukkonen hakeutui heinäkuussa välimieskäsittelyyn, jossa yritetään etsiä sopivat ehdot jatkosopimukseen. 

Junttila vaihtamassa suuntaa

Vapaita suomalaispelaajia on luonnollisesti tarjolla eniten kotimaisesta SM-liigasta, reilut 40 nimeä. Tehokkain edelleen vapaa peluri on Kärpissä 36 pistettä tehoillut Julius Junttila. Kärppien urheilujohtaja Mikko Myllykoskikertoi aiemmin MTV Urheilulle, ettei Junttila ole todennäköisesti jatkamassa ainakaan Kärpissä.

30 pistettä oululaisten riveissä rikkonut Joonas Kemppainen, 36, puolestaan pohtii koko uransa jatkoa. Kemppainen on sopimuksettomista Liiga-pelaajista toiseksi tehokkain Junttilan jälkeen.

Mielenkiintoisista nimistä esiin nousee myös kokenut 39-vuotias Antti Pihlström. Leijonien maailmanmestari siirtyi pudotuspelien kynnyksellä HPK:sta HIFK:hon, mutta on tällä hetkellä vailla pukukoppia. MTV Urheilu ei tavoittanut Pihlströmiä kommentoimaan uransa jatkoa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Myös Kärpissä pahasti alakanttiin esiintyneen ja loukkaantumisista kärsineen Joose Antosen suunta on vielä epäselvä. Antonen on iskenyt parhaalla SM-liigakaudellaan KooKoossa 41 pistettä. Kärpissä hyökkääjä pelasi vain 31 ottelua tehopistein 4+9=13.

Neljä SHL-suomalaista vailla hommia

Ruotsissa kautensa päättäneet Kalle Maalahti, Panu Mieho, Joni Ortio ja Markus Nenonen ovat edelleen ilman töitä. MTV Urheilu tavoitti heistä Nenosen, joka pyrkii jatkamaan ulkomailla. 

Vajaat kuusi edellistä kautta HPK:ssa pelannut Nenonen viihtyi loppusesongin pestissään IK Oskarshamnissa, vaikka joukkueen kausi päättyi tylysti putoamiseen. Työreissu ulkomailla oli Nenoselle uran ensimmäinen.

– Tykästyin siihen, että olinkin itse se ulkkari. Oli hauskaa nähdä sekin puoli, Nenonen sanoo.

– Agentti on ollut hommissa, mutta vielä ei ole sellaista ilmaantunut, että olisi pitänyt oikeasti ruveta pohtimaan. Agentille on ollut se viesti, että seurataan ulkomaita nyt, hän jatkaa. 

Kangasniemen osoite selviämässä

Taiteilijapelaajana tunnettu Iikka Kangasniemi pelasi ensimmäistä kertaa ulkomailla Tshekin liigassa. MTV Urheilu tavoitti Kangasniemen, joka ei ollut halukas syventymään suunnitelmiinsa, mutta kertoi sopimusneuvotteluiden olevan juuri kesken. Hänen mukaansa tuleva pelipaikka ratkennee pian. 

Myös SM-liigasta tutut maalivahdit Eetu Laurikainen ja Henri Kiviaho ovat edelleen ilman sopimusta. Kumpikin edusti Tshekissä Mountfield HK:ta.

Pokka ei pelikunnossa

40-vuotias Valtteri Filppula ei jatka Sveitsin liigan Geneve-Servettessä. Filppula voitti seurassa Sveitsin mestaruuden ja CHL:n. Stanley Cup -voittaja vihjasi heinäkuun alussa Huomenta Suomessa, että ura saattaa päättyä. 

– Pakkoa sanoa, etten osaa ihan varmaksi vielä sanoa (peliuran jatkumisesta). Vähän enemmän on sellainen olo, että ehkä en enää pelaa ja pelit oli siinä, mutta katsotaan, jos jotain mielenkiintoista aukeaisi. En ole täysin sulkenut pois uran jatkumista, Filppula kommentoi tuolloin.

Kahta Sveitsin liigan seuroistaan vapautunutta puolustajaa edustaa agentti Simo Niiranen. Kristian Näkyvä ja kultaleijona Ville Pokka ovat Niirasen mukaan olleet kumpikin kesän aikana leikkauspöydällä.

– Kumpikaan ei ole pelikunnossa vielä, mutta molemmat haluavat jatkaa ulkomailla, Niiranen sanoo.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Kaksikko on herättänyt Niirasen mukaan edelleen kiinnostusta Sveitsissä.

– Homma (sopimusneuvottelut) on ennenaikaista. Kummallakin on takanaan operaatio, mutta en voi yksityiskohtiin mennä. 

Vapaat suomalaispelaajat NHL:ssä ja Euroopan kärkisarjoissa:

NHL

Juuso Pärssinen (Nashville)

Santeri Hatakka (New Jersey)

Ukko-Pekka Luukkonen (Buffalo)

Antti Raanta (Carolina)

Kevin Lankinen (Nashville)

SM-liiga, yli 15 pistettä viime kaudella: 

Julius Junttila (Kärpät)

Joonas Kemppainen (Kärpät)

Teemu Suhonen (Sport)

Juuso Ikonen (Ässät)

Tony Sund (HIFK)

Antti Pihlström (HIFK)

Veikko Loimaranta (HPK)

SHL

Kalle Maalahti  (HV71)

Markus Nenonen (IK Oskarshamn)

Panu Mieho (Timrå IK)

Joni Ortio (HV71)

Tshekin Extraliga

Iikka Kangasniemi (Karlovy Vary)

Joona Huttula (Karlovy Vary)

Henri Kiviaho (Mountfield HK)

Eetu Laurikainen (Mountfield HK)

Sveitsin NL-liiga

Ville Pokka (SC Bern)

Kristian Näkyvä (HC Davos)

Valtteri Filppula (Geneve-Servette)

Aleksi Mustonen (HC Davos)

DEL

Jere Karjalainen (Augsburger Panther)

KHL

Teemu Pulkkinen (Kunlun Red Star)

Lue myös:

    Uusimmat