Rajut yt-uutiset ovat herättäneet huolen lähestyvästä syksystä ja koronakriisin toisesta aallosta. Finnair aikoo vähentää jopa tuhat työpaikkaa ja UPM sulkee Kaipolan tehtaan. Missä kaikissa ammateissa työt uhkaavat loppua syksyllä? MTV Uutiset otti selvää.
Lomautus on varsin luotettava mittari kertomaan, miten toimialalla menee ja onko mahdollisesti odotettavissa irtisanomisia. Parhaimmillaan lomautukset pelastavat alan ja pahimmillaan ne voivat ennakoida, että toimiala on painumassa vakaviin talousvaikeuksiin.
MTV Uutiset pyysi työ- ja elinkeinoministeriöstä tiedot lomautuksista kuluvalta elokuulta – nyt kun moni ekonomisti ennakoi laajaa irtisanomisaaltoa. Lomautustiedot antavat paremmin viitettä tulevasta kuin hitaammin päivittyvät työttömyystilastot.
Ammattialoittain tarkasteluna lomautukset ovat kuukauden aikana lisääntyneet varsinkin tehdastyössä. Tehdastyön ammatteja ovat muun muassa prosessinvalvonnan asiantuntijat sekä sahatavaran, paperin ja kartongin valmistusprosessin työntekijät. Lomautukset ovat lisääntyneet myös metalliteollisuuden prosessityöntekijöillä sekä käsityötuotteiden valmistajilla ja hienomekaanikoilla.
Ja näkyypä lomautuksissa myös koronan iskeminen junaliikenteeseen. Lomautuksia on ollut raideliikenteen kuljettajilla ja työntekijöillä.
Näissä ammateissa lomautukset lisääntyivät elokuussa: 1. Prosessinvalvonnan asiantuntijat 2. Sahatavaran, paperin ja kartongin valmistuksen prosessityöntekijät 3. Muut prosessityöntekijät 4. Metalliteollisuuden prosessityöntekijät ja viimeistelijät 5. Käsityötuotteiden valmistajat ja hienomekaanikot 6. Raideliikenteen kuljettajat ja työntekijät 7. Sepät, työkaluntekijät ja koneenasettajat 8. Kaivos- ja louhintatyön koneenkäyttäjät 9. Kaivos-, teollisuus- ja rakennustoiminta, työnjohtajat 10. Valmistusalan avustavat työntekijät 11. Valimotyöntekijät, hitsaajat, levysepät ym. 12. Laiva-, lento-, satamaliikenteen päälliköt ja ohjaajat Lähde: Työ- ja elinkeinoministeriö |
Vaikka viime päivien yt-uutiset ovat olleet rajuja, työ- ja elinkeinoministeriön mukaan lomautustilanne on vielä Suomessa varsin kohtuulllisella tasolla. Lomautukset ovat itse asiassa vähentyneet kevään korona-ajasta. Kokoaikaisesti lomautettuja on nyt Suomessa 65 000 (23.8.2020).
Näin ministeriöstä kommentoidaan teollisuustyön lomautuksia, jotka ovat hieman lisääntyneet elokuussa.
– Ei siellä vielä mitään dramaattista näy, mutta toisaalta teollisuuden näkymät olivat hieman ennen koronaepidemiaa jossain määrin heikentyneet edellisvuodesta, toteaa neuvotteleva virkamies Johanna Alatalo työ- ja elinkeinoministeriöstä.
Syksyn työttömyys- ja lomautusluvut ovat pitkälti kiinni siitä, mitä tapahtuu muissa maissa ja sukeltaako vientiteollisuus rajusti.
– Toki voi olla niin, että Suomi on jälkisyklinen maa. Meillä monet kriisit ovat näkyneet pitkän viiveen jälkeen verrattuna useisiin muihin maihin. Vaikkapa finanssikriisin aikaan näytti, että Suomi selviää aika hyvin. Sitten kun muissa maissa alettiin päästä kuiville, Suomen tilanne synkkeni.
Lue myös: Surun päivä koitti paperityöläisille: Johtajan mukaan Kaipolan tehdas oli "kustannuskilpailukyvyttömin" – syyttää logistiikkakustannuksia, veroja ja paperialan korkeita palkkoja
Lue myös: UPM:n sulkeman Kaipolan työntekijöiden tulevaisuus näyttää synkältä: "Keski-ikä tehtaalla taitaa olla 50, on erittäin vaikeaa luoda uutta tulevaisuutta"
UPM sulkee Kaipolan tehtaan: Nyt puhuu toimitusjohtaja – "Verorasitus käynyt Suomessa ylivoimaiseksi"
Lohdullistakin kerrottavaa
On luonnollisesti toimialoja, joissa lomautuksia ei ole tehty lainkaan tai joissa lomautukset alkavat olla takanapäin. Eniten lomautukset vähenivät opetuksessa, sosiaali- ja terveyssektorilla sekä kulttuurialalla ja osin logistiikassa.
Lomautukset ovat vähentyneet elokuussa esimerkiksi lastenhoitajilla, lastentarhanopettajilla, koulunkäyntiavustajilla ja alaluokkien opettajilla. Samoin lomautukset ovat vähentyneet lainopillisilla asiantuntijoilla sekä sosiaalialan ja seurakuntien työntekijöillä. Tilanne on aiempaa myös valoisampi raskaan liikenteen kuljettajilla sekä kirjasto- ja museoalan työntekijöillä.
Katso koko raportti syksyn näkymistä ylläolevalta videolta!