Nuorten poikien sydäntäkylmäävä tilanne Thaimaassa on nostanut monen mieleen huikean pelastusoperaation kahdeksan vuoden takaa. MTV Uutiset oli paikalla, kun useat maat laittoivat tietonsa ja taitonsa yhteen jättimäisen tehtävän edessä.
5. elokuuta 2010 joukko kaivostyöläisiä jäi loukkuun chileläiseen kupari- ja kultakaivokseen 700 metrin syvyyteen, kun 770 000 tonnia painava dioriittilohkari irtosi vuoresta ja tukki pelastustiet mukanaan.
Vaikka vaaran merkit olivat olleet ilmassa jo pitkään, kukaan paikan päällä oleva kaivostyöläinen tuskin osasi ennustaa, että tällaisia hirveyksiä kaivoksella voisi tapahtua - tai ylipäätään, että tästä normaalista päivästä kaivoksella alkaisikin pitkä selviytymistaistelu elämästä ja kuolemasta.
Ruokaa oli alun perin mitoitettu 25:lle miehelle, kahdeksi päiväksi. Veden loputtua lisänesteytystä haettiin muun muassa porauslaitteista. Välttämättömien elintarpeiden puutteen lisäksi miehiä askarrutti pelko siitä, että onko tiedossa vielä kenties uusi romahdus.
33:n miehen työporukka sinnitteli turvatilassa maan uumenissa yli kaksi kuukautta. Varmuus siitä, että kaivosmiehet ovat hengissä, saatiin vasta 17 päivän kuluttua.
Chilen kaivosonnettomuus oli myös mediatapahtumana mittava. Kaivoksen ympärille muodostui onnettomuuden aikoihin iso mediakylä, josta raportoitiin tapahtumia ympäri maailmaa.
Kahdeksan vuotta sitten MTV:n toimittaja Janne Hopsu oli tiiviisti paikan päällä seuraamassa tapahtumia.
– Unohtumaton uutistapahtuma draaman kaarineen. Koko maailman media oli saapunut autiomaahan, keskelle ei mitään. Nukuin kahden hengen teltassa kahden muun suomalaistoimittajan kanssa. Meille tarjottiin mediakylässä ruokaa ja nettiyhteyskin toimi vaivattomasti, Hopsu muistelee.
Kun pelastusoperaatio onnistui, mediarumba myös koki kliimaksinsa.
– Pelastusoperaation jälkeen media juoksi hysteerisenä laumana omaisten ja nostettujen perään. Psykologiset seikat huomioon ottaen, oli tiedettävä mitä ja miten selviytyjiltä ja omaisilta tapahtuneesta kysyi. Pelastuksen jälkeen koko kylä tyhjeni kuin iskusta kahdessa päivässä.
Kaivoksesta selvinneet työläiset saivat myöhemmin paljon arvostusta osakseen. Chilen kaivosonnettomuudesta on tehty myöhemmin jopa Hollywood-elokuva.