Virheellisesti massiiviset pääomatulot ilmoittaneella hämeenlinnalaismiehellä on yhä mahdollisuus välttää massiiviset mätkynsä ja saada tilanteensa korjatuksi.
Tänään julkaistiin viime vuoden julkiset verotiedot. Niiden perusteella vuoden suurituloisimmaksi ilmoitettiin muuan hämeenlinnalaismies, joka oli verottajan tietojen mukaan saanut noin 133,7 miljoonan euron pääomatulot.
Median tavoitettua miehen hän kertoikin, että tiedot ovat virheelliset. Miehen mukaan hän oli tehnyt näppäilyvirheen ilmoittaessaan kryptovaluutta dogecoinin myynnistä viime vuonna saamiaan tuloja. Tosiasiassa tulot olivat jääneet ilmoitetuista valtavasti, eikä hänen voi parhaalla tahdollakaan luonnehtia rikastuneen virtuaalivaluutalla.
Lue myös: Verokuninkaaksi kruunattu mies kertoo MTV:lle: Näin "turhankin julkinen" näppäilyvirhe nosti hänet tulolistan kärkeen
Väärästä ilmoituksesta yli 46 miljoonan euron mätkyt
Verohallinnon lakiasiainjohtaja Matti Merisalo kertoo, että asiakkaan ilmoittamien tietojen mukaisesta verotuspäätöksestä seuraa maksettavaksi jäännösverot. Tässä tapauksessa tilanne on verotietonsa väärin ilmoittaneen miehen kannalta suorastaan kauhistuttava, sillä hänelle tuli maksettavaksi verotietojen perusteella mätkyjä yli 46 miljoonaa euroa.
Mäkisalon mukaan hätä ei kuitenkaan ole tämännäköinen.
– Asiakas voi siihen jäännösveroon hakea oikaisua Verohallinnolta ja Verohallinto sitten oikaisee verotuksen, jos kyse on todella tällaisesta väärästä tiedosta, hän kertoo.
Mies on kertonut MTV Uutisille, että on tehnyt oikaisuvaatimuksen Verohallintoon virheen korjaamiseksi.
Lue myös: Verotilaston kuninkaaksi nousi mystinen henkilö – tällainen hän on
3:11
Lakiasiainjohtaja: Erikoisen suuria näppäilyvirheitä
Mäkisalo pitää selvänä, että verovelvollisten täyttäessä veroilmoituksiaan voi niissä sattua erilaisia näppäilyvirheitä. Vastaavan suuruusluokan tapausta hän ei muista tapahtuneen.
– On kieltämättä vähän erikoista, että näin suuria näppäilyvirheitä voisi sattua, hän toteaa.
Jos väärät verotiedot olisikin annettu tahallisesti, voi henkilölle tulla asiassa seuraamuksia. Se on kuitenkin mittaluokaltaan maltillinen.
– Ainoa seuraamus, mikä verotuksessa tästä voi sitten tulla, on että asiakkaalle määrätään pieni 75 euron veronkorotus siinä tilanteessa, että on ilmeistä, että asiakas on tarkoituksella ilmoittanut vääriä tietoja, Mäkisalo kertoo.
Mäkisalo korostaa, että verotuksen oikaisemiseksi tehtävässä oikaisuvaatimuksessa on tehtävä selvitys siitä, että oikaisu on aiheellinen.
– Siinä on oma vaivansa, hän toteaa.
0:54