NASAn mukaan mennyt toukokuu oli mittaushistorian lämpimin toukokuu. Suomi hehkuu NASAn kartalla erityisen punaisena.
Yhdysvaltain avaruushallinnon NASAn mukaan toukokuu oli maailmanlaajuisesti keskimäärin 0,93 astetta vuosien 1951-1980 toukokuiden keskiarvoa lämpimämpi. Tämän vuoden toukokuu oli vuodesta 1880 alkavien tilastojen lämpimin.
Kuukausittaiset lämpöennätykset on rikottu NASAn tilastojen mukaan tänä vuonna kaikkina kuukausina ja viime vuonnakin aina lokakuusta lähtien. Toukokuu oli siis NASAn mukaan kahdeksas ennätyslämmin kuukausi peräjälkeen. Edellinen keskiarvoa viileämpi kuukausi on NASAn aineistossa heinäkuu 1985. Yhdysvaltain sää- ja valtamerentutkimusorganisaatio NOAA julkaisee omat toukokuun tilastonsa myöhemmin, mutta heidän tilastojensa mukaan jo huhtikuu oli kahdestoista ennätyskuuma kuukausi peräkkäin maapallolla.
Suomi erottuu kartalta
NASAn kartalla näkyvät poikkeamat pitkän ajan keskimääräisiin toukokuun lämpötiloihin. Kartta hehkuu erityisen punaisena osassa Suomea ja Venäjää sekä Etelämannerta eli näillä alueilla toukokuu on ollut erittäin selvästi keskimääräistä lämpimämpi. Suomen Ilmatieteen laitos tiedotti aiemmin, että toukokuun keskilämpötila oli suuressa osassa maata 3-5 astetta tavanomaista korkeampi ja samansuuntaiselta näyttää myös NASAn kartta. Ilmatieteen laitoksen mukaan poikkeama oli maan länsiosaa lukuun ottamatta poikkeuksellisen suuri eli se toistuu keskimäärin kerran 30 vuodessa. Lisäksi noin 20 havaintoasemalla rikottiin Suomessa toukokuun kaikkien aikojen keskilämpötilaennätys.
Yhtenä syynä maailmanlaajuisten lämpöennätysten taustalla on ilmastonmuutoksen lisäksi viime ja tänä vuonna voimakkaana vaikuttanut El Niño -ilmiö. Toistaiseksi El Niñon vaikutusta Pohjois-Euroopassa on pidetty melko vähäisenä.
MTV Uutisten meteorologin Aleksi Jokelan mukaan Suomen tilanteeseen on toukokuussa vaikuttanut muun muassa negatiivinen NAO-indeksi. Negatiivinen NAO-indeksi tarkoittaa, että Azorien ja Islannin välinen ilmanpaine-ero on tavallista pienempi ja länsituuli on tavallista heikompi.
– Tämä merkitsee käytännössä sitä, että matalapaineiden reitti ei kulje Suomen yli. Toukokuussa länsituulet eivät olleet meillä vallitsevia, vaan idästä pääsi tulemaan Suomeen lämmintä ilmaa, toteaa Aleksi Jokela.
Talvella tällaisessa tilanteessa on kylmiä jaksoja, kun matalapaineet eivät tuo Suomeen lauhaa ilmaa ja idän kylmä korkeapaine pääsee vahvistumaan. Jos NAO-indeksi on positiivinen, matalapainetoiminta on vilkkaampaa Pohjois-Euroopassa eli matalapaineita kulkee lännestä kohti itää.
– NAO-indeksi vaikuttaa Suomen säähän ja indeksissä on vaihtelua ja piikkejä, välillä jaksot ovat pitkäaikaisia ja välillä lyhytaikaisia. Siitä, vaikuttaako El Niño NAO-indeksiin, ei ole varmuutta, sanoo Aleksi Jokela.
El Niño vaihtumassa La Niñaksi?
Viime vuosi oli mittaushistorian lämpimin maapallolla ja joidenkin arvioiden mukaan tämä vuosi saattaa yltää vielä lämpimämmäksi. El Niño on nyt kuitenkin jo hiipunut ja asiantuntijat pitävät todennäköisenä La Niña -ilmiön vahvistumista loppuvuonna.
El Niño nostaa itäisen Tyynenmeren pintalämpötiloja ja sademääriä ja ilmiö vaikuttaa säätyyppiin laajalti. La Niña puolestaan vaikuttaa päinvastaisesti kuin El Niño eli laskee itäisen Tyynenmeren pintalämpötiloja ja sademääriä. Ilmiöillä on vaikutusta mm. sateisuuteen, tulviin ja kuivuuteen eri alueilla.
Säätietoja Suomeen ja maailmalle MTV:n sääsivustolta.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.