NASA havaitsi värikkäitä valoja kaukaisessa galaksissa – tutkijat ymmällään alkuperästä

NASA röntgenvalot
Kuva: NASA/JPL-Caltech
Julkaistu 10.09.2019 21:10
Toimittajan kuva

Sanna Voltti

sanna.voltti@mtv.fi

NASA:n tiedemiehet ovat havainneet vihreitä ja sinisiä röntgensäteitä kaukaisessa galaksissa. Havainnon tekee mielenkiintoiseksi se, että tiedemiehillä ole hajuakaan, mistä on kyse. Asiasta kertoo myös CNN.

Valot ovat peräisin NGC 6946 galaksista, eli toiselta nimeltään Ilotulitusgalaksista. Sen etäisyys maapalloon on 22 500 000 valovuotta.

Kyseessä on jo neljäs samalta galaksilta havaittu valoilmiö ja se nimettiinkin ULX-4:ksi (lyhenne ultraluminous X-ray-sanasta).

Valot loistivat vain vähän yli viikon

NASA:n röntgenteleskooppi NuSTAR ja Chandra-avaruusteleskooppi havaitsivat säteet.

Nyt havaituilla säteillä oli lyhyempi "elinikä", kuin aiemmin havaituilla. Säteet muuttuivat himmeästä palavan kirkkaaksi ja taas takaisin näkymättämäksi kymmenen päivän sisällä.

Yliopisto Caltechin tutkijan Hannah Earnshawin mukaan kymmenen päivää on erittäin lyhyt aika kirkkaan objektin ilmestymiselle.

ULX-4 valoilmiö oli niin poikkeuksellinen nopea, että tutkijoilla on vaikeuksia keksiä, mistä on kyse.

Musta aukko tai neutronitähti?

Tutkijat ovat epäilleet, että ULX-4 voisi olla peräisin mustasta aukosta, joka on nielaissut tähden. Kyseissä ilmiössä syntyy valtavasti lämpöä, josta syntyy röntgensäteitä.

Ongelma tässä teoriassa piilee siinä, että mustilla aukoilla kestää yleensä kauemmin kuin kymmenen päivää tähden sulattelussa.

Toinen mahdollisuus on, että kyseessä on neutronitähti, eli neutroneista koostuva kasaan luhistunut tähti.

Neutronitähdet pyörivät erittäin nopeasti muodostaen magneettikentän, joka pysäyttää muiden avaruuskappaleiden osumisen tähteen. Jos kuitenkin jokin läpäisee esteen, tähti säteilee röntgensäteitä.

Earnshawin mukaan tilanne on sama, kuin jos ihminen yrittäisi hypätä karuselliin, joka pyörii tuhannen mailin tuntinopeudella.

ULX-4 tulee todennäköisesti jäämään mysteeriksi, ellei se syty uudestaan.

Tuoreimmat aiheesta

NASA