Tutkijat havaitsivat mystisen välähdyksen 10,7 miljardin valovuoden päästä: Sitten se katosi

Eksoplaneetta, avaruus, planeetat, teleskoopit
Avaruus ei lakkaa hämmästyttämästä. Mystinen välähdys miljardien valovuosien päästä koettelee tutkijoiden ymmärryksen rajoja.EPA
Julkaistu 31.03.2017 22:27
Toimittajan kuva

Jari Heikkilä

jari.heikkila@mtv.fi

Kansainvälinen tähtitieteilijöiden ryhmä on havainnut erikoisen röntgensäteiden välähdyksen Nasan Chandra-avaruusteleskoopilla.

Tutkijat epäilevät, että havaittu välähdys on syntynyt jonkin tuhoisan tapahtuman seurauksena. Tiedesivusto Sci-News kirjoittaa sivuillaan, että kyseessä saattaa olla sen kaltainen tapahtuma, jota tähtitieteilijät eivät ole koskaan aiemmin kohdanneet.

Mysteeristen röntgensäteiden kohde on nimeltään CDF-S XT1. Kohdetta ei oltu aiemmin havaittu röntgentaajuudella ennen vuoden 2014 lokakuuta. Sitten jotakin tapahtui ja kohde tuli ainakin tuhat kertaa kirkkaammaksi vain muutamien tuntien sisällä.

Yhden päivän jälkeen välähdyksen lähde oli kuitenkin hiipunut jo täysin Chandran mittalaitteiden ulottumattomiin.

Nasan Hubble ja Spitzer -avaruusteleskooppien tietojen perusteella tapahtuma sattui pienessä galaksissa noin 10,7 miljardin valovuoden päässä Maasta. Lyhyen ajan sisällä CDF-S XT1 tuotti käsittämättömät tuhat kertaa enemmän energiaa, kuin kaikki muut kotigalaksinsa tähdet yhteensä.

Tähtitieteilijät kertovat, että tapauksen tutkiminen on koetellut heidän ymmärryksensä rajoja.

Tutkijoilla on kuitenkin veikkauksia rajun tapahtuman aiheuttajasta. Se saattaa liittyä massiivisen tähden romahtamiseen, kahden neutronitähden keskinäiseen törmäykseen tai neutronitähden osumiseen mustaan aukkoon. On myös mahdollista, että musta-aukko repi hajalle kääpiötähden.

Tuoreimmat aiheesta

Avaruus