Nasan Osiris-Rex -luotain onnistui saamaan arvokkaita näytteitä Bennu-asteroidilta. Asteroidinäytteen sisältänyt säiliö laskeutui aavikolle Utahiin vuonna 2023. Luotain onnistui palauttamaan maahan kaikkiaan 122 grammaa asteroidista peräisin olevaa materiaalia.
Tutkijat ovat analysoineet näytteitä ja löytäneet niistä elämälle tärkeitä rakennuspalikoita ja lisäksi jäänteitä muinaisesta suolapitoisesta vesimaailmasta.
Tiedejulkaisu Phys.org kirjoittaa artikkelissaan löytöjen tarjoavan tähän asti vahvimpia todisteita siitä, että ”elämän siemenet” ovat saattaneet saapua maapallolle alun perin asteroidien mukana. Näytteet paljastavat myös, että elämän edellyttämät ainesosat ovat olleet sekoittuneena suolapitoiseen veteen jo hyvin varhaisesta vaiheesta lähtien, jo ennen niiden päätymistä maapallolle.
Lue myös: Nasan asteroidinäyte sisältää elintärkeitä vettä ja hiiltä
Artikkelin otsikossa pohditaankin, että jos elämä on tullut Maahan avaruudesta, niin ”olemmeko kaikki alun perin alieneita”?
– Se (suolapitoiseen veteen sekoittuminen) on sellainen ympäristö, joka on voinut olla oleellinen niille askelmille, jotka johtavat ainesosista elämään, kertoo tutkimuksessa mukana ollut Tim McCoy Smithsonian-instituutista.
Asteroidilla olevien suolojen tutkiminen onnistui, koska asteroidinäytteet laskeutuivat Maahan säiliön suojissa. Maahan vapaasti putoavissa meteoriiteissa kyseiset ainesosat pyyhkiytyvät pois niiden palaessa ilmakehässä.
Lue myös: Nasan luotain palasi historialliselta tehtävältään – tähtitieteilijä arvioi onnistumista
Tutkijat myös toteavat, että Bennulta saadut näytteet ovat todistetusti maan ulkopuolista orgaanista ainesta avaruudesta eikä seurausta Maan oloille altistumisesta.
McCoy kertoo näytteiden osoittavan, että elämän ainesosien sekoittumista suolaiseen veteen tapahtui paljon aikaisemmin ja yleisemmin, kuin on aiemmin ajateltu.
– Olemmeko me yksin? Se on yksi niistä kysymyksistä mihin pyrimme vastaamaan, toteaa McCoy pyrkimyksistä saada lisää materiaalinäytteitä avaruudesta.
2:46Nasan Osiris-Rex-luotain kävi Bennu-asteroidin pinnalla vuonna 2020.