Elämää Marsissa? Nyt löytyi vettä nesteenä valtameren verran

Tutkijat arvioivat löytäneensä ensimmäistä kertaa nestemäistä vettä Marsista.

Marsin pinnalla tiedetään olleen 3 miljardia vuotta sitten suuria määriä nestemäistä vettä ja suuren osan tästä vedestä tutkijat ovat olettaneet jääneen marspinnan alle tai kadonneen avaruuteen, kerrotaan yhdysvaltalaisen tiedeakatemian PNAS-julkaisussa

NASA:n Discovery-ohjelman InSight-luotaimen löytämän datan mukaan tutkijat olivat osittain oikeassa muinaisen veden nykyisestä sijainnista, sitä oletetaan olevan Marsin kuoren alla jopa valtameren verran.

– Arvio nestemäisestä vedestä on suurempi kuin ne vesimäärät, joiden on ehdotettu täyttäneen mahdolliset muinaiset Marsin valtameret, kertoo tutkimuksen yksi kirjoittajista, tutkija Vashan Wright Kalifornian yliopiston Scripps Instituutista The Guardianille.

Syvällä Marsin kuoren alla

Marsiin siirtokunnista haaveilevalle uutinen vesivarannoista Marsissa kuitenkin tyssää nopeasti veden saatavuuteen. Tutkijoiden laskelmien mukaan vesi sijaitsee nimittäin 11,5–20 kilometrin syvyydessä Marsin pinnan alla sitoutuneena huokoisiin laavakiviin.

OMA mars vesi kuori maakerros kuvitus

Arvio veden sijainnista ja määrästä saatiin analysoimalla InSight-luotaimen seismologisia mittauksia, joiden mukaan tutkijat havaitsivat "veteen viittaavaa seismistä aktiivisuutta.

InSight-luotain pystyi BBC:n mukaan tallentamaan dataa vain sen alla olevasta maankuoresta, mutta tutkijoiden mukaan on hyvin todennäköistä, että samanlaisia vesivarantoja on eri puolilla planeettaa. Jos näin on, Marsissa on tutkijoiden mukaan tarpeeksi nestemäistä vettä muodostamaan pinnalle yli kilometrin syvyisen meren.

Ingressiin muotoiltu kello 17.52, että vesilöytö on tutkijoiden arvio.

Lue myös:

    Uusimmat