Yhdysvaltain avaruushallinto Nasan ja Kanadan avaruusjärjestö CSA:n "syvän avaruuden ruokahaaste" etenee toiseen vaiheeseen.
Järjestöt haastavat kansainvälisiä tiimejä kehittämään uudenlaista teknologiaa, jolla voisi valmistaa ruokaa avaruudessa. Tiimien täytyy nyt rakentaa prototyyppi ja tuottaa sillä ruokaa arvostelua varten.
Teknologian täytyy pystyä tuottamaan neljän hengen miehistölle ruokaa kolmen vuoden avaruustehtävän aikana.
Kehitelmässä tulee ottaa huomioon kaikki ruuan varastointiin, valmistukseen ja miehistölle toimittamiseen tarvittavat asiat. Tähän kuuluvat ruoan tuotanto, käsittely, kuljetus, kulutus ja jätteiden hävittäminen.
Nasan mukaan jo ensimmäisessä vaiheessa ehdotettujen vaihtoehtojen yhdistelmä voisi taata miehistöille tarvittavan päivittäisen ravinnon. Yhdistelmään voisi kuulua esimerkiksi kasvien kasvatusjärjestelmä, avaruudessa valmistetut ruoat ja valmisruoat.
Haasteen taustalla ovat Nasan pyrkimykset pidempiin avaruusmatkoihin. Nasan mukaan ruoka menettää ravintoarvoja, ja esimerkiksi monen vuoden Mars-tehtävällä ennalta mukaan pakattu ruoka ei täytä astronautin tarpeita terveyden ylläpitämisen kannalta.
Viime elokuussa käynnistyneessa haasteen ensimmäisessä vaiheessa tiimit esittelivät konseptejaan innovatiivisista ruoantuotantoteknologioista. 18 tiimiä palkittiin yhteensä 450 000 dollarilla.
Palkittuihin lukeutui myös suomalaisyritys Solar Foods, joka valmistaa ruokaa ilmasta. Yrityksen valmistamaa Solein-proteiinia syntyy ilmasta bakteerien ja aurinkosähkön avulla.
Nyt toisessa vaiheessa palkintorahaa on tarjolla miljoona dollaria eli noin 883 000 euroa. Nasan palkintoraha koskee kuitenkin vain yhdysvaltalaisia tiimejä. Lisäksi kanadalaistiimille on luvassa oma palkinto.
Ulkomaiset tiimit voivat osallistua kilpailuun, mutteivät voi voittaa rahapalkintoja.
Voittaja julkistetaan maaliskuussa 2023.