Monet kysyvät, miksi avaruuden tutkimista tulisi rahoittaa. Tämä artikkeli toivottavasti antaa vastauksen kysymykseen.
Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruushallinto Nasa kehittää jatkuvasti teknologioita, joita voi hyödyntää myös maapallolla.
Nasan viimeisin “Spinoff”-julkaisu esittelee merkittävimmät kaupalliset teknologiat, joissa käytetään juuri nyt hyväksi avaruusjärjestön tekniikkaa, tutkimusta tai ammattitaitoa.
Vuoden 2023 “Spinoff”-listalla on 40 yritystä.
Haavojen hoito valolla
Ilman painovoiman vaikutusta, astronauttien lihakset ja luut surkastuvat ja täten avaruudessa syntyvät haavat parantuvat hitaammin.
Nasa lähti hakemaan ongelmaan ratkaisua teknologiasta, jossa nähtiin potentiaalia jo 1900-luvun alussa.
Nasan tutkijat huomasivat rottakokeissa, että eläinten haavat paranivat nopeammin, kun niihin kohdistettiin korkeaenergistä punaista, tai lähes infrapunaista valoa.
Yhdysvaltain armeijan ihmiskokeissa viiltohaavojen huomattiin myöhemmin parantuvan valohoidon avulla jopa 50 prosenttia nopeammin.
Nyt LED-teknologiaa käytetään sairaaloissa, eläinsairaaloissa, urheiluseuroissa, fysioterapiassa ja kiropraktiikassa. Teknologian pohjalta luotuja laitteita myydään myös kotikäyttöön.
Lue myös: Ruoantuotantoa mullistavasta vertikaaliviljelystä tulossa valtavirtaa – suomalaisella teknologialla viljellään yrttejä Ruotsin suurimmalle vähittäiskauppaketjulle
Avaruudesta meren pohjaan
Meren pohja ja vieras planeetta eivät juuri eroa robotin näkökulmasta; molemmissa pitää varautua äärimmäisiin olosuhteisiin.
Meressä ja sen pohjassa tapahtuvia, ihmiselle haasteellisia, huoltotöitä hoitavat nykyään joissain paikoissa itsenäisesti toimivat robotit.
– Nasa opetti meille, miten luodaan vahva ja itsenäinen ohjelmisto ja toimiva koneisto, ja jonka muotoilu toimii syrjäisessä paikassa, Nauticus Robotics -yrityksen perustaja Nic Radford kertoo.
Radfordin 80-henkinen tiimi kehitti vuosien aikana Robonaut 2 -robotin.
Robotilla on ihmismäisistä jänteistä luodut “kädet”, joustavat nivelet, infrapuna- ja voimasensorit, kyky tunnistaa esineitä ja ohjelmisto, joka osaa toimia itsenäisesti saatavilla olevan informaation pohjalta.
Syvällä meressä työskentelevät robotit toimivat lähes itsenäisesti. Ne uivat kohteeseensa ja suorittavat tehtävänsä esimerkiksi öljynporauslautalla, tuulivoimalan alla tai kalankasvattamossa.
Robonaut 2 korjaa myös syvällä valtamerten pohjassa kulkevia kaapeleita, jotka luovat globaalin maailman tietoverkkojärjestelmän.
Sienestä avaruusproteiiniksi
Jos ihmiskunta aikoo löytää paikkansa maapallon ulkopuolelta, meidän on parempi kehittää äärimmäisissä olosuhteissa pärjäävää ravintoa.
Nasan rahoittamat geomikrobiologit löysivät aikanaan Yellowstonen kansallispuiston happamasta ja höyryävästä lähteestä mikrobin, josta kehitetään nyt avaruusproteiinia.
Tälläkin hetkellä Nasa kasvattaa sienimikrobia avaruudessa, koska siitä halutaan kehittää proteiinin lähde, jota voidaan hyödyntää ravintona pitkillä avaruusmatkoilla.
Tarkoitus on kasvattaa sieniproteiinia bioreaktorissa avaruuskapselin nurkassa avaruusmatkan aikana.
Tulevaisuuden proteiinia kehitetään edelleen myös Nasan rahoittamassa tutkimuslaitoksessa Yhdysvalloissa.
Tutkijat ovat huomanneet kokeilujen myötä, että kun tietyissä olosuhteissa mikrobi yhdistetään typen kanssa, syntyy proteiini, jossa on kaikki tarvittavat aminohapot ja koostumus muistuttaa kanaa.
Kyseistä sieniproteiinia voi jo ostaa joistain yhdysvaltalaisista marketeista.
Nasan “Spinoff”-kokonaisuuteen kuuluu myös useita muita teknologioita.
Katso artikkelin alussa olevalta videolta, mitä muuta Nasa mahdollistaa.