Nasima Razmyar PS-ministerien pakolaislinjasta: "Täysin sydämetöntä – ja pääministeri juoksee perässä"

SDP:n varapuheenjohtaja Nasima Razmyarin mielestä perussuomalaiset ministerit käyttävät ihmisten hätää sisäpoliittisen ja rasistisen agendan ajamiseksi.

Razmyar kommentoi tiedotteessaan Helsingin Sanomien uutista, jonka mukaan perussuomalaiset pyrkii vähentämään muslimien ottamista kiintiöpakolaisiksi. Tämä tapahtuisi ottamalla Suomeen pakolaisia enemmän Venezuelan kaltaisista maista, joiden yleisin uskonto on kristinusko.

Hallitus päättää 500 pakolaisen kiintiön kohdentamisesta myöhemmin eikä sisäministeri Lulu Ranne halua kommentoida asiaa HS:lle sen keskeneräisyyden vuoksi. Viime hallituskaudesta pakolaiskiintiö on puolitettu 1050:sta. HS kertoo, että tänä vuonna Suomi ottaa syyrialaisia, afganistanilaisia, kongolaisia ja venezuelalaisia pakolaisia sekä Libyasta Ruandaan siirrettyjä pakolaisia.

Ilmeisesti molemmat ministerit, ensin (aiempi sisäministeri Mari) Rantanen ja sitten Ranne, ovat ohjeistaneet virkamiehiä tavalla, jotta kiintiöpakolaisia ei otettaisi enää esimerkiksi Afganistanista. Ottaen huomioon Afganistanin naisten tilanteen, tämä on täysin sydämetöntä, kuvailee afgaanitaustainen Razmyar.

Razmyarin mukaan on pakolaispäätöksiin puuttuminen on ministeriltä ylipäätään äärimmäisen kyseenalaista.

– Yleensä YK:n pakolaisjärjestö UNHCR esittää kiintiöpakolaiseksi otettavia henkilöitä, jonka pohjalta Suomen viranomaiset tekevät päätöksen, Razmyar sanoo tiedotteessa, mutta sisäministeriö täsmentää, että asiasta eivät päätä viranomaiset, vaan hallitus.

Kun eduskunta on hyväksynyt valtion talousarvion hyväksymisen yhteydessä Suomen pakolaiskiintiön koon, sisäministeriö valmistelee yhteistyössä työ- ja elinkeinoministeriön, ulkoministeriön, Maahanmuuttoviraston ja suojelupoliisin kanssa esityksen pakolaiskiintiössä valittavien henkilöiden kansallisuuksista ja lähtömaista. Tämän päätöksen pohjana on UNHCR:n arvio pakolaisten uudelleensijoittamistarpeista maailmassa ja UNHCR:n Suomelle tekemä esitys kiintiöpakolaisten vastaanottamisesta.

Lopullisesti pakolaiskiintiön alueellisesta kohdentamisesta päättää hallitus. Razmyarin mukaan perussuomalaisten ministerien toiminta kuuluu heidän "pelikirjaansa", mutta on pääministeri Petteri Orposta kiinni, eteneekö asia.

– Hallitusohjelmassa on sovittu pakolaiskiintiön kohdentamisesta maassaan vainottuihin kulttuurisiin ja etnisiin ryhmiin ja leireillä erityisen huonossa asemassa oleviin – tämä esitys ei vastaa kirjausta. Perussuomalaiset ministerit ajavat taas edellä ja pääministeri juoksee perässä – varsinkin huomattuaan, ettei sooloilusta tule seuraamuksia. Nähtiinhän se tänäänkin (Ville) Tavion luottamusäänestyksessä, Razmyar jatkaa.

Korjattu juttua Suomen pakolaiskiintiöpäätöksen osalta kello 20.15.

Lue myös:

    Uusimmat