"Jotain rajaa, perussuomalaiset!" – maahanmuutto nosti äänenpainetta eduskunnassa

Riikka Purra eduskunnan täysistunnon kyselytunnilla marraskuussa 2019.
Kimmo Brandt/Compic-Photos Oy/All Over Press
Julkaistu 20.10.2021 17:10
Toimittajan kuva
Alec Neihum

alec.neihum@mtv.fi

Onko hallitus sisäministeriössä valmistellun perheenyhdistämisiä helpottavan esityksen takana? Eduskunta on käynyt tänään varsin reipasta debattia maahanmuuttopolitiikasta.

Eduskunta on keskustellut tänään perussuomalaisten ja Liike Nytin välikysymyksestä.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra sanoi keskustelun alussa, etteivät välikysymyksen jättäjät hyväksy Suomelle haitallisen maahanmuuton lisäämistä tai "hallituksen esittämiä maahanmuuttopolitiikan lievennyksiä". 

Tämän jälkeen asetelmat olivat selvät: hallitus puolusti maahanmuuttopolitiikansa, perussuomalaiset arvostelivat.

Kristillisdemokraatit ja kokoomuslaiset kritisoivat hallitusta, mutta korostivat erityisesti työperäisen maahanmuuton merkitystä eiväkä yhtyneet välikysymykseen.

– Humanitaarisen maahanmuuton vauhdittaminen ja houkuttelu on vastuutonta ja epäoikeudenmukaista maamme omia kansalaisia ja veronmaksajia kohtaan, Purra sanoi.

– Hyvät perussuomalaiset, kuinka te kehtaatte? Ja kyllähän te kehtaatte! Mikko Kärnä (kesk.) kävi vastahyökkäykseen.

PS-edustaja syyttää ehdotusta "vapaakortiksi terroristeille"

Sisäministeriössä valmistellaan muutosta Suomen ulkomaalaislakiin. Lakiluonnoksen lausuntokierros päättyi syyskuun lopussa. 

Luonnoksen mukaan perheenyhdistämisen toimeentuloedellytys poistettaisiin kokonaan, kun perhe on muodostettu ennen kansainvälistä suojelua saavan perheenkokoajan saapumista Suomeen.

Lisäksi alaikäisen Suomeen tulleen henkilön perheenkokoamisen kriteerejä löyhennettäisiin muutenkin.

Juuri nämä uudistukset olivat perussuomalaisten ja Liike Nytin välikysymyksen kritiikin keskeisin maali. 

– Ankkurilapsi Suomeen, sen jälkeen perheenyhdistämisen kautta ohituskaistaa pitkin äiti ja isä ja 16 jalkavaimoa. Miten te kutsutte tällaista hallituksi maahanmuuttopolitiikaksi? Mauri Peltokangas (ps.) kysyi.

– Hallitus puuhaa vapaakorttia Suomeen jopa rikollisille ja terroristeille, kunhan lapsi toimii perheenmuodostajana, Vilhelm Junnila (ps.) jatkoi.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) vetosi useisiin kansainvälisiin sopimuksiin ja lasten etuun.

– Hallitus on johdonmukaisesti pyrkinyt kokonaisvaltaisella politiikalla siihen, että maahantulo EU-alueelle ja Suomeen säilyy hallittuna. Samalla olemme painottaneet velvoitetta noudattaa kaikissa toimissa kansainvälistä oikeutta ja perus- ja ihmisoikeuksia, Ohisalo sanoi.

Pääministeri: Meillä ei ole hallituksen esitystä

Oppositio tarttui kärkkäästi siihen tosiseikkaan, että lakiluonnos menee selvästi pidemmälle kuin mistä hallitusohjelmassa on sovittu.

Hallitusohjelmassa linjataan toimeentuloedellytyksen poistamisesta vain alaikäisiltä perheenkokoajilta. Muiden kohdalla on sovittu ainoastaan tulorajojen kohtuullisuuden selvittämisestä.

Hallituksen riveistä, etenkin SDP:stä ja keskustasta, todettiin toisaalta tänään useaan otteeseen, ettei asiasta ole vielä sovittu hallituksessa. Mikään hallituspuolue ei toisaalta vielä tässä vaiheessa myöskään irtisanoutunut linjauksista.

– Meillä ei ole olemassa hallituksen esitystä. Hallitus ei ole tätä yhdessä käsitellyt, pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi.

– Me tietenkin nojaamme hallitusohjelmassa sovittuihin linjauksiin, Marin kommentoi.

Esimerkiksi SDP:n varapuheenjohtaja Niina Malm sanoi, ettei puolue hyväksy muotoiluja, jotka helpottaisivat kansallisen turvallisuuden vaarantavien henkilöiden pääsyä Suomeen.

Keskustan ryhmäpuheenvuoron pitänyt Mikko Kärnä korosti kovaäänisesti, että toisin kuin perussuomalaiset antoi ymmärtää, kyse on tällä hetkellä vain sisäministeriön työryhmän, ei hallituksen esityksestä. Keskusta on Kärnän mukaan sitoutunut vain siihen, mitä hallitusohjelmassa on sovittu.

– Teidän tunnuslauseenne on ollut 'jotain rajaa'. No jotain rajaa, perussuomalaiset! Kärnä huusi.

Äänestys edessä perjantaina

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman ihmetteli, miksi perussuomalaiset jätti välikysymyksen maahanmuuttopolitiikasta ja taloudesta, kun talous kasvaa ja maahanmuuttajia on hyvin vähän.

– Tässä teidän välikysymyksessä on vähemmän villoja kuin vastakerityssä lampaassa, Lindtman lasautti.

– Te ette todella osaa laittaa asioita tärkeysjärjestykseen. Tilanteessa, jossa pitäisi löytää ratkaisuja hoivavelkaan, oppimisvajeeseen, koronasta toipumiseen, mihinkään näistä teillä ei ole vastauksia, vaan huudatte maahanmuuttoa. Haloo perussuomalaiset!

Värikkään keskustelun aikana perussuomalaiset syyttivät hallituspuolueiden edustajia humanitaarisen ja työperäisen maahanmuuton sotkemisesta keskenään. Hallituspoliitikot puolestaan syyttivät perussuomalaisia täysin samasta.

Syytöksiä sai osakseen myös sisäministeri Ohisalo, joka antoi toisaalta ymmärtää, ettei talous- ja humanitaarisia näkökulmia pidäkään käsitellä täysin erikseen.

– Onko todella niin, että turvapaikanhakijana saapunut henkilö tai kiintiöpakolaisjärjestelmästä tullut henkilö ei voisi olla osaaja? Minusta tämä on hyvin surullinen ihmiskuva, Ohisalo sanoi.

Välikysymyksestä ja hallituksen luottamuksesta äänestetään perjantaina.

Tuoreimmat aiheesta

Eduskunta