Asiantuntija Magnus Christianssonin mukaan on epäselvää, mitä Unkari yrittää enää saada irti Ruotsin Nato-jäsenyysprosessista.
Ruotsin Nato-jäsenyyden ratifioinnin astuminen voimaan Turkissa lisää Unkarin pääministeriin Viktor Orbaniin kohdistuvaa painetta, Ruotsin puolustuskorkeakoulun lehtori Magnus Christiansson arvioi ruotsalaislehti Dagens Nyheterille.
Christianssonin mukaan Unkari on tähän asti voinut seistä Turkin rinnalla ja vakuuttaa, ettei aio viivyttää Ruotsin Nato-jäsenyyden voimaantuloa.
Nyt kun Naton jäsenmaista tarvitaan enää vain Unkarin ratifiointi, on Christianssonin mukaan hyvin epäselvää, mitä Unkari yrittää saada prosessista irti.
Christianssonin mielestä Ruotsin pääministeri Ulf Kristerssonilta oli viisasta suostua Orbanin kutsuun ja matkustaa Budapestiin keskustelemaan maiden välisistä asioista.
– Hän (Kristersson) osoittaa haluavansa olla rakentava liittolainen, eikä halua jäädä tähän prosessiin jumiin tulevaisuutta ajatellen. Samalla hän antaa Orbanille tavan pelastaa kasvonsa, Christiansson arvioi Dagens Nyheterille.
Tapaamisajankohta auki
Kristersson kertoi torstaina, että tapaaminen voidaan järjestää Budapestissä molemmille sopivana ajankohtana.
Hän ei tarkentanut, olisiko menossa Budapestiin ennen Ruotsin Nato-jäsenyyden ratifiointia vai sen jälkeen. Kristerssonin mukaan mahdollisuus keskusteluihin tarjoutuu myös Brysselissä helmikuun alussa järjestettävässä EU:n huippukokouksessa.
Orban on kertonut kehottaneensa maansa parlamenttia ratifioimaan Ruotsin jäsenyyden Natossa heti, kun mahdollista.
Unkarin parlamentti on kuitenkin parhaillaan talvitauolla helmikuun 26. päivään asti. Ruotsin hakemuksesta voitaisiin äänestää ennen istuntotauolta palaamista vain, jos parlamentti saataisiin koolle ylimääräiseen istuntoon.
Unkarin parlamentin puhemies Laszlo Köver kertoi torstaina Index.hu-sivustolle, ettei näe erityistä kiirettä Ruotsin Nato-hakemuksen hyväksymisen suhteen.