Nato kokoontuu alkavalla viikolla Washingtoniin juhlistamaan 75-vuotispäiviään – juhlatunnelma kaukana

Naton Ukraina-suhde on keskiössä sotilasliiton vuotuisessa kesäkokouksessa, johon osallistuvat Suomesta presidentti Stubb, ulkoministeri Valtonen ja puolustusministeri Häkkänen.

Sotilasliitto Naton perustamisesta tuli aiemmin tänä vuonna kuluneeksi 75 vuotta. 

Liittokunnan päättynyttä kolmatta neljännesvuosisataa juhlistetaan alkavalla viikolla Washingtonissa, jonne Nato-maiden edustajat kokoontuvat vuosittaiseen kesän huippukokoukseen. 

Kolmipäiväinen kokous alkaa tiistaina ja päättyy torstaina.

Juhlatunnelma on kuitenkin kaukana, sillä liittouman ylle lankeaa nyt varjoja kahdelta suunnalta. 

Idässä Ukrainan sota jatkuu liki kaksi ja puoli vuotta Venäjän suurhyökkäyksen jälkeen, eikä Venäjän itsevaltaisen presidentin Vladimir Putinin uhka näytä väistyvän liittouman itäisten jäsenmaiden yltä.

Lännessä taas Naton yhtenäisyyttä uhkaavat kahden keskeisen jäsenmaan sisäpoliittiset myllerrykset.

Yhdysvalloissa nuivasta Nato-suhteestaan tunnettu entinen presidentti Donald Trump näyttää olevan marssimassa toiselle kaudelle Valkoiseen taloon, ja Ranskassa Marine Le Penin johtama laitaoikeistolainen ja Ukraina-tukeen kielteisesti suhtautuva puolue Kansallinen liittouma näyttää ottavan haltuunsa parlamentin alahuoneen.

Ulko- ja turvallisuuspolitiikka ovat Ranskassa lähtökohtaisesti presidentin hallussa, mutta Le Pen on uhannut heittää kapuloita vuoteen 2027 virassaan jatkavan Emmanuel Macronin rattaisiin, kertoo Politico.

Kokouksen pääaiheita ovat Naton pelotteen ja puolustuksen vahvistaminen, Ukrainalle annettava tuki, Ukrainan ja Naton suhteen tiivistäminen sekä yhteistyö Naton kumppanien kanssa.

Moni elättelee toivoa siitä, että jäsenmaiden Ukrainalle antama sotilaallinen tuki siirrettäisiin aiempaa enemmän Naton ohjaukseen ja turvattaisiin pitkäjänteisellä tavalla siten, että se olisi paremmin suojassa suurten jäsenmaiden sisäpoliittisilta myrskyiltä.

Suomi toivoo siltaa Ukrainan Nato-jäsenyyteen

Suomi osallistuu Naton kesän huippukokoukseen nyt toista kertaa täytenä jäsenmaana. 

Suomea edustaa ensi kertaa presidenttinä Alexander Stubb, jonka matkaseurana Washingtoniin saapuvat myös ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) ja puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.). 

Suomen tavoitteena huippukokouksessa on se, että kokouksessa tehdyt päätökset muodostavat Ukrainalle sillan kohti Nato-jäsenyyttä, kertoi presidentin kanslia tiedotteessa kokousta edeltävällä viikolla.

– Se silta rakentuu Washingtonissa. Varmasti sanamuodot tulevat olemaan astetta pidemmälle meneviä kuin mitä olivat Vilnassa viime vuonna, sanoi presidentti Stubb lehdistötilaisuudessa Suomessa ennen kokousta.

Washingtonissa Nato-maiden valtionjohtajat tapaavat Yhdysvaltojen presidentin Joe Bidenin illallisella keskiviikkona 10. heinäkuuta Valkoisessa talossa. 

Stubbilla on myös useita kahdenvälisiä tapaamisia. Presidentin puoliso Suzanne Innes-Stubb osallistuu kokouksen puoliso- ja iltaohjelmaan.

Nato-maiden ulkoministerit tapaavat kumppanimaita Yhdysvaltojen ulkoministerin Antony Blinkenin isännöimällä illallisella. 

Puolustusministerit osallistuvat Yhdysvaltojen puolustusministerin Lloyd Austinin illalliselle. 

Ulkoministeri Valtosella ja puolustusministeri Häkkäsellä on huippukokouksen aikana kahdenvälisiä tapaamisia.

Lue myös:

    Uusimmat