MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa.
MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.
Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä.
Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta.
Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi.
YK: Yli 6 miljoonaa ihmistä paennut Ukrainasta Venäjän hyökkäyksen jälkeen
- Zelenskyi: Venäläisjoukot ovat tuhonneet täysin yli sata sairaalaa
- Venäläisjoukot kuljettaneet ukrainalaisia siviilejä Itä-Ukrainaan kokoamisleireille kevään aikana
- Ukrainan suuri vastahyökkäys on työntänyt venäläisjoukot lähemmäksi Venäjän rajaa
- USA: Putin valmistautuu pitkään sotaan, edes voitto Itä-Ukrainassa ei toisi rauhaa
Ukrainan tilanteen seuranta jatkuu sunnuntain seuranta-artikkelissa.
22.44: Ukraina kieltää venäläismieliset puolueet
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on allekirjoittanut tänään lain, joka kieltää maassa Venäjän-mieliset puolueet. Asiasta uutisoi ukrainalaislehti The Kyiv Independent.
Laki antaa mahdollisuuden kieltää puolueet, jotka tukevat Venäjän hyökkäystä Ukrainaan tai kiistävät tavalla tai toisella sen tosiasian, että Moskova miehittää Ukrainan alueita, mukaan lukien Krimiä ja itäistä Donbasin aluetta.
Laki tulee voimaan päivä sen jälkeen, kun se on annettu julki.
22.30: Zelenskyi: Donbassin tilanne edelleen hyvin vaikea
Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan tilanne Donbassin alueella Itä-Ukrainassa jatkuu erittäin vaikeana. Asiasta uutisoi Reuters.
Zelenskyin mukaan Venäjän joukot yrittävät vieläkin ”todistaa jonkinlaista voittoa”.
–Täysimittaisen hyökkäyksen 80. päivänä tämä vaikuttaa erityisen hullulta. Mutta he eivät lopeta yrittämästä, Zelenskyi totesi videopuheessaan myöhään tänä iltana.
20.20: Sotilaiden mukaan Azovstalin alue Mariupolissa kovan tulituksen alaisena
Azovin pataljoona kirjoittaa Telegramissa, että Venäjä jatkaa rajua hyökkäystä Azovstalin terästehtaan alueelle Mariupolissa, kertoo BBC.
Aluetta viikkokausia puolustaneet joukot sanovat, että Venäjä on jatkanut ilmapommituksia ja käyttää raskasta tykistöä, panssarivaunuja sekä suurta määrää jalkaväkeä yrittäessään vallata alueen. Ukrainan joukot ovat omien sanojensa mukaan onnistuneet puolustamaan asemiaan vaikeasta tilanteesta huolimatta.
Aiemmin alueella loukussa olleet siviilit on saatu evakuoitua. Alueella jäljellä olevien taistelijoiden läheiset ovat vedonneet kansainvälisiin johtajiin, jotta sopimus joukkojen evakuoimiseksi saataisiin tehtyä.
18.57: Ulkoministeri Haavisto: Haluamme pitää tilanteen itärajalla rauhallisena
Ulkoministeri Pekka Haavisto osallistuu tänään Berliinissä NATO-maiden ulkoministerien epäviralliseen tapaamiseen. Haavisto kommentoi ennen kokousta Reutersille Suomen haluavan säilyttää tilanteen itärajalla rauhallisena.
– Meillä on pitkä raja Venäjän kanssa, haluamme pitää tilanteen siellä rauhallisena.
Haavisto tapaa Berliinissä myös Turkin ulkoministerin Mevlüt Çavuşoğlun keskustellaakseen Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydestä.
Lue myös: Turkin kommentit kiristivät Nato-tapaamisen tunnelmaa – Haavisto: "Tähän mennessä on saatu viestiä, ettei heillä ole mitään Suomen eikä Ruotsin jäsenyyttä vastaan"
17.36: Erdoganin tiedottaja: Turkki ei sulje ovea Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydelle
Turkin tarkoituksena ei ole ollut estää Suomen ja Ruotsin pääsyä sotilasliitto Naton jäseniksi, kertoo Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin tiedottaja uutistoimisto Reutersin mukaan.
Erdogan sanoi eilen, että Turkki ei suhtaudu Ruotsin ja Suomen Nato-jäsenyyteen tällä hetkellä myönteisesti. Perusteluiksi Erdogan on sanonut terroristijärjestöjen toiminnan Pohjoismaissa.
Erdoganin tiedottajan mukaan Turkki haluaa käydä neuvotteluja rajoittaakseen terrorijärjestöjen toimintaa erityisesti Tukholmassa. Huoli terrorijärjestöistä on Turkin mukaan nostettu esiin Turkin oman kansallisen turvallisuuden takia.
Lue myös: Erdoganin tiedottaja: Turkki ei ole sulkemassa Naton ovea Suomelta ja Ruotsilta
17.30: Ukraina sanoo venäläisten vetäytyvän kauemmas Harkovan alueelta
Ukraina sanoo, että se on onnistunut pakottamaan venäläisjoukot vetäytymään kauemmas Harkovasta. Suurkaupunki Harkova on ollut yksi keskeisiä kohteita, joiden hallintaa Venäjä on tavoitellut Ukrainassa.
Harkovan pormestari sanoo Britannian yleisradioyhtiö BBC:lle, että venäläisjoukot onnistuivat etenemään kaupungissa vain pienelle alueelle lyhyeksi aikaa.
Pommitukset, joita Venäjä teki aiemmin lähikylistä, ovat kuitenkin tehneet kaupungissa suurta tuhoa.
Pormestarin mukaan Harkovassa on nyt rauhallista ja asukkaat voivat vähitellen palata kaupunkiin.
Lue myös: Venäläisjoukot ovat vetäytyneet kauemmas Harkovasta, sanoo Ukraina – ukrainalaisparlamentaarikko: "Tilanne taistelukentällä on helvetti"
16.23: Sotilastiedustelun johtaja ennustaa, että Ukraina voi voittaa sodan vuoden loppuun mennessä
Ukraina saattaa voittaa sodan vuoden loppuun mennessä, sanoo Ukrainan sotilastiedustelun johtaja Kyrylo Budanov.
Hän arvioi brittimedia Sky Newsille, että sota voi saavuttaa käännekohdan elokuuhun mennessä ja päättyä Venäjän häviöön vuoden loppuun mennessä.
Kenraalimajuri Budanov kertoi olevansa optimistinen konfliktin nykyisen kehityksen suhteen. Hänen mukaansa Ukraina on ottamassa vuoden loppuun mennessä haltuunsa kaikki menettämänsä alueet, myös Donbassin idässä ja Krimin niemimaan etelässä.
Donbassin alueella käydään parhaillaan intensiivistä taistelua. Venäjä on viime aikoina keskittänyt alueelle joukkojaan ilman merkittävää edistystä.
15.31: Putin: Suomen luopuminen puolueettomuudesta olisi virhe
Presidentti Vladimir Putin on kommentoinut puheluaan presidentti Sauli Niinistön kanssa. Putinin mukaan perinteisestä sotilaallisen puolueettomuuden politiikasta luopuminen olisi virhe, koska Suomen turvallisuuteen ei kohdistu uhkia.
Niinistö kertoi puhelussa Suomen hakevan Nato-jäsenyyttä lähipäivinä.
Lue lisää: Kreml kommentoi puhelua Niinistön kanssa – Putin: Suomen luopuminen puolueettomuudesta olisi virhe
13.09: G7-maat vakuuttavat jatkavansa Venäjän painostamista ja sodan seurausten helpottamista
Vauraiden teollisuusmaiden G7-ryhmä vakuutti tänään, että se ei koskaan tunnusta rajoja, joita Venäjä yrittää muuttaa sodassa Ukrainaa vastaan. G7-ryhmä myös ilmoitti laajentavansa Venäjän-vastaisia pakotteitaan aloille, joista Venäjä on riippuvainen.
Teollisuusmaat varoittivat Kiinaa heikentämästä länsimaiden Venäjää vastaan suuntaamia rangaistustoimia. G7-ryhmä myös kehotti Valko-Venäjää lopettamaan Venäjän sodankäynnin "mahdollistamisen" ja sallimisen.
G7-ryhmän ulkoministerit julkistivat yhteisen tiedonantonsa tänään kolmipäiväisen tapaamisensa päätteeksi Saksassa.
He myös vakuuttivat jatkavansa aseiden toimittamista mahdollistaakseen Ukrainan puolustautumisen Venäjää vastaan ja työskentelevänsä Ukrainassa käytävän sodan aiheuttamien kansainvälisten ruokapulien helpottamiseksi.
12.07: Ajatushautomo: Venäjän joukot ehkä vetäytyvät Harkovan ympäriltä
Yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War arvioi, että Venäjän armeija on luultavasti päättänyt vetäytyä täysin asemistaan Harkovan kaupungin ympäristöstä. Se on toiminut näin vastatakseen Ukrainan vastahyökkäyksiin tilanteessa, jossa mahdollisuudet vahvistuksille ovat rajalliset.
12.00: Brittitiedustelu: Venäjä aikoi liittää ison osan Ukrainasta valtansa alle vilunkiäänestyksin
Britannian sotilastiedustelu uskoo, että keskeinen osa Venäjän alkuperäistä Ukraina-suunnitelmaa oli todennäköisesti käyttää peukaloituja kansanäänestyksiä saadakseen valtaosan Ukrainan alueista pitkäaikaisen Venäjä-mielisen hallinnon alle.
Venäjän asettama Hersonin hallinto on ilmoittanut aikovansa pyytää Venäjältä mahdollisuutta liittää Hersonin alue osaksi Venäjää.
Jos Hersonissa järjestetään kansanäänestys liittymisestä Venäjään, Britannian sotilastiedustelu uskoo, että luvassa on vilunkipeliä, jotta tulos saataisiin osoittamaan että valtaosa kansalaisista kannattaisi irtautumista Ukrainasta.
11.47: Venäjä: Ei vihamielisiä aikeista Suomea kohtaan
Venäjän apulaisulkoministeri Sergei Ryabkov sanoo, ettei Venäjällä ole vihamielisiä aikeita Suomea kohtaan. Hän kertoo, että Venäjän vastatoimet Nato-jäsenyyteen riippuisivat siitä, mitä infrastruktuuria tai Nato-joukkoja Suomeen tulisi.
Lue lisää: Venäjä vakuuttaa, ettei sillä ole vihamielisiä aikeita Suomea kohtaan – tästä Nato-jäsenyyden vastatoimet riippuisivat
9.09: Zelenskyi: Kukaan ei tiedä, miten kauan sota kestää
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoo, että kukaan ei pysty ennustamaan, kauanko sota kestää Ukrainassa. Zelenskyi julkaisi puheen virallisilla nettisivuillaan myöhään perjantai-iltana paikallista aikaa.
Presidentin mukaan eilen perjantaina ammuttiin alas 200:s venäläinen sotilaskone sodan alkamisen jälkeen. Zelenskyin mukaan Venäjä ei ole menettänyt näin montaa lentokonetta missään muussa sodassa vuosikymmeniin.
Zelenskyi ilmoitti Venäjän kaatuneiden tämän hetken määräksi lähes 27 000 sotilasta, heistä monet nuoria varusmiehiä.
Ukrainan omat tappiot rintamalla ovat nekin korkeat. CNN:n mukaan Ukrainan parlamentin jäsen Oleksandra Ustinova arvioi Yhdysvaltain-vierailullaan, että Ukraina menettää nyt taistelukentällä enemmän miehiä nyt kuin sodan alussa.
9.07: Ukraina haluaa saada haavoittuneet ulos Azovstalin terästehtaasta
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoo, että Venäjän kanssa on käyty neuvottelja Mariupolin Azovstalin terästehtaasta haavoittuneiden puolustajien saamiseksi ulos. Neuvotteluita on kuvailtu erittäin monimutkaisiksi.
9.03: Sadat venäläisruumiit odottavat toimittamista kotiin
Ukraina on säilönyt satojen tapettujen venäläissotilaiden ruumiita Kiovan ulkopuolella olevalle rautatiepihalle jäähdytettyihin juniin, kertoo Reuters. Ruumiit odottavat toimittamista sotilaiden perheille.
7.42: HS: Marin kertoo pääministerikauden muuttaneen hänen Nato-kantansa
Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoo Helsingin Sanomien haastattelussa kääntyneensä kannattamaan sotilasliitto Naton jäsenyyttä jo kauan ennen kuin Venäjä aloitti hyökkäyssotansa Ukrainassa helmikuun loppupuolella.
Marin kertoo Nato-kantansa muuttuneen myönteiseksi pääministerikautensa aikana.
Vielä elokuun 2020 puoluekokouksessa hyväksytyssä poliittisessa ohjelmassa SDP julisti, että Suomen turvallisuuspoliittinen linja perustuu muun muassa sotilaalliseen liittoutumattomuuteen, mutta Venäjän Ukrainaan suuntaaman hyökkäyksen jälkeen puolueen linja on kokenut täyskäännöksen.
Ajatuspaja Magman tutkijaa Mikko Majanderia tämä ei yllätä, vaan hänen mukaansa SDP:n sisällä on ollut pitään hiljaista Nato-myönteisyyttä.
Lue lisää: HS: Pääministeri Marin Nato-jäsenyyden kannalla jo ennen Venäjän hyökkäystä – "Meidän pitää olla rohkeita"
7.31: Ukrainan puolustusministeri: Siirrymme sodan uuteen vaiheeseen
Ukrainan joukot ovat ajaneet Venäjän maan toiseksi suurimmasta kaupungista Harkovasta, mutta sotatoimet ovat kaikkea muuta kuin loppuneet. Venäjä on keskittänyt joukkojaan Donbassin alueelle. Ukraina syyttää Venäjää jälleen iskuista siviilikohteisiin. Reznikov ennakoi tulevia viikkoja rankoiksi.
– Olemme siirtymässä uuteen, pitkään sodan jaksoon, Ukrainan puolustusministeri Oleksi Reznikov kirjoitti Facebookissa.
7.27: Ukrainalaisten kausityöntekijöiden määrä romahti
Kausityöntekijöiden määrästä jää tänä kesänä uupumaan noin kolmasosa, kertoo Uutissuomalainen. Tämä johtuu siitä, että ukrainalaisten kausityöntekijöiden määrä näyttää jäävän selvästi pienemmäksi kuin aiemmin.
Maahanmuuttoviraston mukaan ukrainalaisille myönnettyjen kausityölupien määrä on puolittunut viime vuoteen verrattuna. Maa- ja metsätalousministeriön Heinosen arvio on, etteivät kaikki marjatilat ole saaneet tarpeeksi työvoimaa.
Lue lisää: Uutissuomalainen: Ukrainan sota ulottuu suomalaisille marjapelloille – osa tiloista ei saa riittävästi kausityövoimaa kesäksi
7.25: Naton epävirallinen ulkoministerikokous alkaa Berliinissä – myös Haavisto vieraana
Saksan Berliinissä alkaa tänään kaksipäiväinen Nato-maiden ulkoministerien epävirallinen tapaaminen. Suomen ja Ruotsin edustajat on kutsuttu kokouksen yhteydessä pidettävälle päivälliselle tänään. Suomea edustaa kokouksessa ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.).
Kokouksen yhteydessä ulkoministeri Haavistolla on myös kahdenvälisiä tapaamisia, kerrotaan valtioneuvoston tiedotteessa.
Sekä Suomen että Ruotsin valtiojohto ilmaisivat tällä viikolla aikeensa hakea Nato-jäsenyyttä. Suomessa presidentin ja hallituksen odotetaan antavan sunnuntaina eduskunnalle selontekonsa, joka esittää virallisesti sotilasliiton jäseneksi hakemista.
Lue lisää: Haavisto vieraana Naton epävirallisessa ulkoministerikokouksessa Berliinissä – Turkin Erdoganin kanta huolena
2:05