Naton hävittäjät pysäyttivät kuusi venäläishävittäjää Itämerellä – ja piruilivat päälle

Venäläiskoneiden transponderit olivat pois päältä.

Puolustusliitto Naton hävittäjät pysäyttivät kuusi venäläistä sotilaslentokonetta Itämerellä viimeisen kahden päivän aikana, tiedotti Latvian ilmavoimat myöhään lauantaina viestipalvelu X:ssä.

Asiasta uutisoi muun muassa ukrainalaismedia Kyiv Independent.

Venäläiskoneiden tunnistuksesta vastasivat Naton Eurofighter-hävittäjät, jotka myös saattoivat venäläiskoneet pois. 

Ilmaan lähetetyt Eurofighter-hävittäjät ovat osa Naton Baltian ilmavalvontaa. Sen tehtävä on valvoa Viron, Latvian ja Liettuan ilmatilaa. Ilmavalvontaan osallistuu sekä kyseisten valtioiden että Naton kalustoa.

Saksan ilmavoimien mukaan Venäjä lensi lauantai-iltapäivällä Itämeren alueella neljällä Sukhoi Su-30MKI-monitoimihävittäjällä ja yhdellä Sukhoi Su-35-hävittäjällä. 

Viestipalvelu X:ssä Saksan ilmavoimat myös hieman piruili venäläisille.

Muuten, meitä ei lainkaan kiinnosta, että haluatte tehdä tämän viikonloppuna. Sotilaamme ovat valmiudessa viikon jokaisena päivänä, Saksan ilmavoimat kirjoitti X:ssä.

Sekä Latvian että Saksan ilmavoimat jakoivat kuvan venäläisestä sotilaskoneesta. Kuva oli ilmeisesti otettu Naton Eurofighter-hävittäjästä. 

Jos julkaisu ei näy, voi sen katsoa täältä.

Venäläiskoneet lensivät ilman julkista lentosuunnitelmaa ja niiden transponderit olivat pois päältä. Tämä ei ole venäläisille sotilaskoneille mitenkään poikkeuksellista käytöstä.

Transponderi eli toisiotutkavastain auttaa ilmavalvontaa ja lennonjohtoa tunnistamaan lentokoneen sekä kertoo sen sijainnin.

Esimerkiksi Suomen yllä elokuussa lentänyt yhdysvaltalainen Northrop Grumman RQ-4 Global Hawk -sotilastiedustelukone piti lentonsa ajan transponderinsa päällä. Täten sen lentoreittiä pystyi seurata esimerkiksi Flightradar-sivuston kautta.

Useiden venäläiskoneiden epäillään loukanneen Suomen ilmatilaa kesäkuussa. Rajaloukkaus tapahtui Loviisan edustalla merialueella. Tuolloin venäläiskoneita oli rajavartiolaitoksen mukaan neljä.

Lue myös:

    Uusimmat