Venäjän rajut väitteet ja USA:n pommikoneet Suomessa liittynevät toisiinsa – Jarmo Lindberg: "Täysin todennäköistä"

Puolustusvoimien entinen komentaja pitää "täysin todennäköisenä", että Venäjän ilmavoimien toiminta ja Puolustusvoimien sekä Yhdysvaltojen harjoitus liittyvät toisiinsa.

Venäjän puolustusministeriö väittää hävittäjiensä estäneen Yhdysvaltojen sotilaskoneiden ilmatilaloukkauksen Barentsinmerellä sunnuntaina, kertoo Venäjän valtionmedia Tass.

Yhdysvallat yritti loukata Venäjän ilmatilaa kahdella strategisella B-52h-pommikoneella, Venäjä väittää. Venäjän mukaan sen MiG-29- ja MiG-31-hävittäjät estivät ilmatilaloukkauksen.

Vajaat kaksi tuntia Tassin uutisen jälkeen Puolustusvoimat julkaisi tiedotteen, jossa todettiin, että "kaksi yhdysvaltalaista B-52-Stratofortress-pommikonetta lensi Suomen ilmatilassa koulutustoimintaan liittyen sunnuntaina 21. heinäkuuta".

– Lentoon osallistui myös kaksi yhdysvaltalaista KC-135-ilmatankkauskonetta ja yksi yhdysvaltalainen KC-46-ilmatankkauskone. Lento suuntautui Norjasta Lapin yli kohti etelää, Puolustusvoimat toteaa.

Puolustusvoimien mukaan lennot suoritettiin Suomen kansallisen lainsäädännön ja määräysten mukaisesti.

– Lentotoiminta on osa liittolaismaiden välistä yhteistoimintaa ja yhteistä harjoittelua, Puolustusvoimat tiedottaa.

Puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.) puolestaan totesi viestipalvelu X:ssä, että "kyse on normaalista Naton jäsenmaan alueella toteutettavasta yhteistoiminnasta sekä yhteisen puolustuksen peruspilarin, pelotteen ja puolustuksen osoittamisesta".

Jos julkaisu ei näy, voi sen katsoa täältä.

Venäjän puolustusministeriön mukaan Yhdysvaltojen pommikoneet kääntyivät poispäin Venäjän rajalta venäläishävittäjien lähestyessä niitä.

Puolustusvoimien ja Ilmavoimien entinen komentaja, nykyinen kansanedustaja Jarmo Lindberg (kok.) pitää "täysin todennäköisenä", että Venäjän ilmavoimien toiminta ja Puolustusvoimien sekä Yhdysvaltojen harjoitus liittyvät toisiinsa.

– Palaset loksahtelevat paikalleen. Täysin todennäköistä, että venäläiskoneet ovat käyneet yhdysvaltalaiskoneita tunnistamassa, jos ne ovat käyneet kansainvälisessä ilmatilassa Jäämerellä, Lindberg sanoo MTV Uutisille puhelimitse.

– On todennäköisesti Venäjän retoriikkaa, että yhdysvaltalaiskoneet pyrkivät loukkaamaan Venäjän ilmatilaa, Lindberg jatkaa.

Puolustusvoimat ei vastannut MTV Uutisten yhteydenottoon.

B-52-pommikoneilla transponderit pois päältä?

Lentoja seuraavan Flightradarin tiedoissa näkyy, että yksi KC-46-ilmatankkauskone ja kaksi KC-135-ilmatankkauskonetta lensivät transponderit päällä Puolasta Suomen läpi Lappiin. 

B-52-pommikoneiden lentotietoja ei Flightradarissa näy.

– On mahdollista, että B-52-koneet ovat lentäneet transponderit pois päältä. Sitä en tiedä, mistä B-52:t ovat tulleet. On mahdollista, että tankkauskoneet ovat kohdanneet B-52-pommikoneet, Lindberg sanoo.

Lindbergin mukaan Yhdysvaltojen B-52-pommikoneet ovat voineet nousta ilmaan esimerkiksi Lontoon Fairfordin tukikohdasta tai Yhdysvaltojen Louisianan Barksdalen lentotukikohdasta. Jos koneet ovat lentäneet Atlantin yli, täytyy ne tankata, Lindberg sanoo.

Venäjä on syyttänyt tasaisin väliajoin Yhdysvaltoja ilmatilaloukkausten yrityksistä ja "epäammattimaisesta" toiminnasta esimerkiksi Mustallamerellä.

Venäjä on syyttänyt ainakin maaliskuussa 2024 ja lokakuussa 2023 Yhdysvaltojen sotilaslentokoneiden lähestyneen rajojaan.

Lue myös:

    Uusimmat