Naton Stoltenberg: "Ei ole pysyvää rauhaa, jos hyökkääjä voittaa"

1:21img
Katso myös: Nato-suurlähettiläs kertoo, minkälaisia odotuksia Suomeen kohdistuu Nato-jäsenyyden osalta
Julkaistu 29.11.2022 12:47

MTV UUTISET – STT

Ei voi olla pysyvää rauhaa, jos hyökkääjä voittaa. Näin Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kuvaili avajaispuheenvuorossaan Bukarestissa Romaniassa Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.

Bukarestissa kokoontuvat tiistaina ja keskiviikkona Naton ulkoministerit.

Stoltenberg totesi, että sodat päättyvät rauhaan, mutta neuvottelupöydän tapahtumat liittyvät suoraan tapahtumiin taistelukentillä. Stoltenberg piti tärkeänä, että brutaaleilla hyökkäyksillä ei saavuteta haluttuja tavoitteita.

Hän myös toisti näkemyksensä siitä, että Nato pysyy Ukrainan tukena niin kauan kuin tarvitsee.

Niin ikään hän kertasi, kuinka Nato on lisännyt läsnäoloaan liittokunnan itäisissä osissa. Hän kuitenkin myös arvioi, että Nato ei ole eikä ole koskaan ollut uhka Venäjälle.

Lue ratifioinnin viimeisimmät käänteet: Puolan pääministeri: Unkari lupaa ratifioida Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden ensi vuoden alussa – MTV seuraa Nato-jäsenyyden etenemistä

Suomen ratifiointi epävirallisella asialistalla

Stoltenberg nosti Suomen ja Ruotsin liittymisen Natoon esimerkiksi siitä, että Naton ovet ovat auki. Näin siitä huolimatta, että kaksi ratifiointia on yhä tekemättä.

Suomi ja Ruotsi osallistuvat Naton ulkoministerien kokoukseen ensimmäistä kertaa tarkkailijajäseninä. Suomea kokouksessa edustaa ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.).

Turkin ulkoministeri Mevlüt Cavusoglu kertoi eilen, että hänen on määrä keskustella Bukarestissa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyysprosessista maiden ulkoministerien kanssa. Ulkoministerit pitävät Cavusoglun mukaan tänään kolmenkeskisen tapaamisen.

Kaksipäiväisen Naton ulkoministerien kokouksen teemoja ovat lyhyen ja pitkän ajan tuki Ukrainalle, Venäjän lähialueet ja Kiina.

Stoltenberg toi avauspuheessaan esille, kuinka energiariippuvuus osoittaa myös sen, miksi myös Kiina-riippuvuudesta tulee kantaa huolta.

Lue myös: Suomi osallistuu Naton ulkoministerien kokoukseen ensimmäistä kertaa tarkkailijajäsenenä

Tuoreimmat aiheesta

Nato