Suomi ja Ruotsi osallistuvat Naton ulkoministerien kokoukseen ensimmäistä kertaa tarkkailijajäseninä. Ulkoministerit kokoontuvat Romanian pääkaupungissa Bukarestissa, ja Suomea kokouksessa edustaa ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.).
Turkin ulkoministeri Mevlüt Cavusoglu kertoi eilen, että hänen on määrä keskustella Bukarestissa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyysprosessista maiden ulkoministerien kanssa. Ulkoministerit pitävät Cavusoglun mukaan tänään kolmenkeskisen tapaamisen.
Jäsenyydet ovat yhä ratifioimatta Turkilta ja Unkarilta.
Pääsihteeri Jens Stoltenberg toivoi viime perjantaina ratifiointien etenevän mahdollisimman ripeästi ja sanoi myös viestineensä Turkille muun muassa siitä, kuinka Ruotsi on pyrkinyt vastaamaan terrorismia koskeviin huoliin. Hän ei kuitenkaan lähtenyt spekuloimaan ratifiointien ajoituksella.
– On aika saattaa päätökseen liittymisprosessi ja toivottaa maat tervetulleiksi liittouman täysivaltaisiksi jäseniksi, hän sanoi.
9:17Turkki painaa yhä Nato-jarrua – mitä terrorihuolille on tehtävissä?
Lue myös: Puolan pääministeri: Unkari lupaa ratifioida Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden ensi vuoden alussa – MTV seuraa Nato-jäsenyyden etenemistä
Keskiössä Ukraina, Venäjän lähialueet ja Kiina
Kaksipäiväisen Naton ulkoministerien kokouksen teemoja ovat lyhyen ja pitkän ajan tuki Ukrainalle, Venäjän lähialueet ja Kiina.
Venäjän lähialueista Stoltenberg nosti perjantaina esille sen, kuinka Venäjä on pyrkinyt estämään lähialueillaan olevien valtioiden lähentymistä Naton kanssa. Tässä yhteydessä hän nosti esille myös Suomen ja Ruotsin hakeutumisen Natoon.
– He ovat yrittäneet pysäyttää Pohjois-Makedonian ja Montenegron liittymisprosessin. Ja he ovat tietysti yrittäneet myös pysäyttää Suomen ja Ruotsin liittymisen.
Kiinan osalta Stoltenberg nosti esille muun muassa Venäjään liittyvän esimerkin siitä, kuinka erilaiset riippuvuudet autoritaarisiin maihin voivat muotoutua ongelmiksi.
Kiina on perinteisesti ollut ennen kaikkea Yhdysvaltojen huoli. Venäjän hyökkäyssodan laajentumisen jälkeen myös Euroopassa on kuitenkin ryhdytty suhtautumaan Kiinaan aiempaa varautuneemmin.
Suomi pääsee tarkkailijajäsenenä osallistumaan kaikkiin ulkoministerien tapaamisten kokouksiin.