Stoltenberg: Kehotan Turkkia ratifioimaan Suomen ja Ruotsin jäsenyydet heti

MTV Uutiset Live Logo LIVE
Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg pitää tiedotustilaisuuden Nato-kokouksessa Brysselissä

Naton pääsihteeri selvensi sotilasliiton puolustusministerien kokouksen päätöstiedotustilaisuudessa tänään eilisen tiistain lausuntoaan.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kertoo kiirehtineensä Turkkia ja Unkaria ratifioimaan Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydet yhdessä jo viime syksynä.

– Olen kiirehtinyt niitä useita kuukausia ratifioimaan molemmat yhtäaikaisesti. Eikä kantani ole koskaan muuttunut, Stoltenberg sanoi.

Pääsihteerin mukaan on kuitenkin Turkin asia päättää, miten se käsittelee kahta sillä olevaa erillistä dokumenttia. Turkin käsissä on toisin sanoen se, ratifioiko Turkki molemmat jäsenyydet Stoltenbergin suosituksen mukaisesti vaiko vain toisen niistä.

Stoltenberg sanoi eilen tiistaina, että pääkysymys Suomen ja Ruotsin Nato-prosessissa ei ole, tehdäänkö ratifioinnit yhtä aikaa. Pääkysymys on hänen mukaansa, että molemmat ratifioidaan jäseniksi mahdollisimman nopeasti.

Hän kommentoi asiaa uudestaan Naton puolustusministerien kokouksen päättävässä tiedotustilaisuudessa tänään keskiviikkona.

Stoltenbergin eilisestä kommentista tuli iso uutinen Suomessa ja Ruotsissa, koska Stoltenbergin viestin katsottiin muuttuneen aiemmasta yhtaikaista etenemistä korostavasta linjasta.

Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä edellyttävät ratifioinnit uupuvat Nato-maista enää Unkarilta ja Turkilta.

Suomen jäsenyys ei ollut virallisella asialistalla

Suomea edusti sotilasliiton kokouksessa puolustusministeri Mikko Savola (kesk.). Hänen mukaansa samanaikainen eteneminen Ruotsin kanssa on ensisijainen tavoite. Hän toteaa asiassa olevan kuitenkin monia liikkuvia osia ja sanoo, että kyse on myös Naton asiasta.

Savolan mukaan pääasia on, että molemmat maat ovat Naton jäseniä Vilnan huippukokoukseen mennessä eli heinäkuussa. Se nähdään hänen mukaansa, onko aikataulutuksessa maiden välillä eroja.

Lue myös:

    Uusimmat