Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin mukaan on tullut aika toivottaa Suomi ja Ruotsi tervetulleiksi Naton täysjäseniksi.
Jens Stoltenbergin mukaan jäsenyyksien on syytä toteutua "näinä vaarallisina aikoina" pikaisesti. Näin hänen mukaansa vältetään mahdolliset väärinkäsitykset ja lähetetään Venäjälle selkeä viesti siitä, että sotilasliiton ovi pysyy avoimena.
– Suomi ja Ruotsi ovat noudattaneet sopimustaan Turkin kanssa, Stoltenberg sanoi tänään torstaina iltasella Istanbulissa.
Hän viittasi muun muassa siihen, että Ruotsi kumosi asevientikieltonsa Turkkiin ja on uudistanut terrorisminvastaista lainsäädäntöään.
– Lisää karkotuksia ja luovutuksia tapahtuu, Stoltenberg tiesi kertoa.
Turkin ulkoministeri: Myönteistä kehitystä tapahtunut
Stoltenbergin tavannut Turkin ulkoministeri Mevlüt Çavuşoğlu ei aivan jakanut Stoltenbergin tilannekuvaa, vaikka hän myönsikin myönteistä kehitystä tapahtuneen.
Kaikkia Madridin Nato-huippukokouksessa kolmen maan yhteisymmärryspöytäkirjassa sovittuja kohtia ei ole vielä toteutettu, Çavuşoğlu totesi.
Çavuşoğlu kuitenkin viestitti, että Ruotsin uuden hallituksen kanssa jäsenyysasia voi edetä paremmin.
– Tiesimme, ettei edellinen hallitus voinut tehdä paljoa, Çavuşoğlu sanoi.
Lue myös: Ministerit Haavisto ja Kaikkonen: Nato-jäsenyys aiheuttaa miljoonien eurojen kustannukset jo ensi vuonna, Suomi ei tavoittele ydinaseita
"Ei ongelmia Suomen asenteen kanssa"
Çavuşoğlu kertoi Ruotsin uuden pääministerin Ulf Kristerssonin saapuvan Turkkiin ensi tiistaina.
– Haluan vielä sanoa, että meillä ei ole niinkään ongelmia Suomen asenteen kanssa, Çavuşoğlu lisäsi.
Çavuşoğlu kuittasi kysymyksen Nato-jäsenyyksien ratifiointien aikataulusta ja sen yhteydestä Turkin ensi vuoden vaaleihin toteamalla, että aikataulu riippuu ensi sijassa hakijamaiden toimista. Jäsenyydet hyväksyvälle Turkin parlamentille on hänen mukaansa pystyttävä osoittamaan, että Suomi ja Ruotsi ovat ottaneet konkreettisia askeleita lupaamaansa suuntaan.
Stoltenberg kehui lehdistötilaisuudessa Turkin olevan Naton tärkeä liittolainen muun muassa terrorismin vastaisessa taistelussa. Pääsihteeri kehui Turkin panosta myös Ukrainan auttamisessa ja viljanviennin mahdollistamisesta Ukrainasta maailmalle.
Stoltenberg tapaa Turkissa perjantaina maan presidentti Recep Tayyip Erdoğanin.