Jameela Jamil haluaa eroon kuvankäsittelystä lopullisesti. – Älä anna rahojasi millekään instituutiolle, joka myy sinulle valhetta "täydellisyydestä", hän sanoo.
The Good Place -sarjasta tuttu näyttelijä Jameela Jamil haluaa eroon kuvankäsittelystä. Sekä Twitterissä että BBC:n juttusarjassa Jameela halua kyseenalaistaa vallitsevat käsitykset kuvien muokkaamisen tarpeellisuudesta.
– Haluan laittaa kuvien parantelemisen roskakoriin. Haluan sen katoavan. Haluan sen pois täältä, Jameela toteaa BBC:n artikkelissa.
– Mielestäni siitä ("airbrushingista" eli kuvien parantelusta) on tehty ase lähinnä naisia vastaan, ja se on vastuussa useammista ongelmista kuin tajuammekaan, koska olemme median, kulttuurimme ja yhteiskuntamme sokaisemia.
Pluskokoinen malli Tess Holliday raivostui, kun hänen kuvaansa käytettiin hoikennussovelluksen mainoksessa. Artikkeli jatkuu videon alla.
1:08
"Se on vale kuluttajalle"
Teini-ikäisenä Jameela kärsi syömishäiriöstä ja ymmärtää, miten haitallisia "täydelliset" kuvat ovat. Nyt hän toivookin kieltoa kuvien käsittelemiselle.
– Se on vale kuluttajalle. Jos ostat tuotteen, jota kuvankäsittelyn avulla on mainostettu, et näytä samalta kuin ihminen (tuote)kuvassa, Jameela sanoo.
Edistystä asian tiimoilta on viime vuosina tapahtunut. Esimerkiksi alusvaatteita valmistava Aerie lopetti malliensa retusoimisen menestyksekkäästi.
Kuvankäsittelyn avulla juonteet, näppylät ja hampaat korjaillaan, mittasuhteita muokataan ja ihoa jopa vaalennetaan.
– Käsitteleminen on olemassa, jotta kuluttajalle voidaan myydä unelmaa siitä, että "täydellisyys" on mahdollista. Jos et ole vielä saavuttanut jotain kauneusstandardia, se kertoo sinulle, että sinun pitäisi ostaa hieman kalliita tuotteita välittömästi.
Jos kuva ei näy, katso se täällä.
Kuvankäsittely satuttaa myös malleja
Jameela ihmettelee, miten valheellisten kuvien käyttäminen tuotteissa on eettistä, tai edes laillista. Ranskassa työnantajat voivat tosin jo saada sakkoa tai jopa vankeutta liian laihojen mallien käytöstä.
Käsitteleminen vahingoittaa myös mallia: jos itsestään näkee jatkuvasti paranneltuja kuvia, omaa, oikeaa ulkonäköä on vaikeampi hyväksyä.
– Usein haluat ryhtyä toimenpiteisiin, jotta näyttäisit siltä, mikä ruudulla on saavutettu. Usein tämä on mahdollista vain kalliiden, kivuliaiden ja usein riskialttiiden kosmeettisten toimenpiteiden tai leikkausten avulla.
"Ihmiset eivät tajua, että kuvaa, jota he katsovat, on käsitelty..."
Myös Jameelan ihoa on kuvissa vaalennettu. Hän uskoo, että se vahingoittaa paitsi häntä, myös hänen näköisiään nuoria tyttöjä.
– Ihmiset eivät tajua, että kuvaa, jota he katsovat, on käsitelty (ja eiköhän kerrota tosiasiat, melkein kukaan ei tunnusta käsitelleensä kuvia), Jameela sanoo.
Miksi miehet saavat olla ryppyisiä?
Hän huomauttaa, että samalla, kun naiset kokevat olevansa rumia tai riittämättömiä, dieetti- ja kauneusyritykset tahkoavat rahaa. Moni taviskin julkaisee sosiaalisessa mediassa kuviaan vain filtterillä "kaunistettuna".
– Vertailun vuoksi, otamme miehistä HD-tasoisia kuvia lehtien kansiin. Heille väistämättömät rypyt ovat ansiomerkki, merkki rosoisesta vetovoimasta, Jameela kuvaa.
Jos kuva ei näy, katso se täällä.
– Miehille näytetään vihreää valoa ikääntymisen ja painovoiman seurausten suhteen. Miksi naisille ei sallita samaa?
"Ne yrittävät rikkoa sinut, jotta vihaat itseäsi"
Jameela haluaa nähdä mediassa ryppyjä, selluliittia ja raskausarpia.
– Jos emme näe niitä, meistä tulee melkein allergisia niille, vaikka meillä kaikilla on näitä asioita kehoissamme. Meidän pitää olla rehellisiä itsellemme ja toisillemme, jotta voimme olla vapaita. Älä anna rahojasi millekään instituutiolle, joka myy sinulle valhetta "täydellisyydestä". Ne yrittävät rikkoa sinut, jotta vihaat itseäsi ja menet ostamaan jotakin, mitä et tarvitse, korjataksesi asian, joka ei alunalkujaankaan ollut rikki.
Lähteet: Boredpanda.com, BBC.com, Theguardian.com