Näyttelijä Olivia Munn pakasti munasolujaan vielä kerran rintasyöpädiagnoosinsa jälkeen, vaikka siihen sisältyi riski

Näyttelijä Olivia Munn kertoi rintasyöpädiagnoosistaan julkisuuteen maaliskuussa 2024. Hän on pakastanut munasolujaan yhteensä kolme kertaa, joista viimeisin kerta oli diagnoosin jälkeen.

Näyttelijä Olivia Munn, 43, on avautunut päätöksestään jäädyttää munasolujaan vain viikkoja sen jälkeen, kun hän sai tietää sairastavansa rintasyöpää. Hän kertoi asiasta Voguen tuoreessa artikkelissa. 

Munn kertoi, että on pakastanut munasolujaan itseasiassa kolmella eri kerralla: 33-, 39- ja 42-vuotiaana. Viimeisin kerta oli juuri rintasyöpädiagnoosin jälkeen.

– On mielenkiintoista, että 33-vuotiaat munasoluni olivat loistavia. Mutta entä 39-vuotiaat munasoluni? Mikään niistä ei toiminut. Kun ikääntyy, yhdessä kuussa voi olla loistavat munasolut, toisessa ei niinkään, Munn kertoi Voguelle. 

– On selvää, että se kuukausi 39-vuotiaana, ei ollut hyvä kuukausi. Diagnoosini jälkeen päätimme kokeilla vielä yhtä munasolujen hakukierrosta ja toivoimme, että se olisi hyvä kuukausi. John ja minä puhuimme asiasta paljon, emmekä tunne, että perheemme kasvattaminen olisi ohi, mutta emme tienneet, pitäisikö minun ottaa kemoterapiaa tai sädehoitoa, Munn jatkoi. 

Munnin puoliso on koomikko John Mulaney, 41, ja heillä on 2-vuotias poika Malcolm.

Näyttelijän lääkäreiden mukaan rintasyöpähoidot, kuten kemoterapia ja sädehoito, voivat haitata merkittävästi henkilön kykyä saada lapsia ja joissakin tapauksissa poistaa mahdollisuuden kokonaan. Munnin hoitoon kuului, että hänen kehossaan aloitettiin tarkoituksella vaihdevuodet.

Ennen kuin Munn aloitti hoidot täysillä, hän kertoi Voguelle keskustelleensa miehensä kanssa siitä, että hoidot keskeytettäisiin hetkeksi, jotta hän voisi pakastaa munasolujaan vielä kerran. Huolimatta siitä, että munasolujen keräämiseen tarvittavien hormonien ottaminen voi johtaa uusien syöpäsolujen kasvuun, Munn päätti pakastaa munasolujaan.

– Halusimme vain muutaman munasolun lisää. Minun iässäni yksi kymmenestä munasolusta on terve, ja toivoimme, että saisimme tästä noutokerrasta yhden alkion, Munn selvensi. 

Lopulta lääkärit keräsivät kymmenen sijaan seitsemän munasolua, joista saatiin kaksi tervettä alkiota. 

Munn kertoi syöpädiagnoosistaan julkisuuteen maaliskuussa 2024. Häneltä on poistettu molemmat rinnat. 

Munnin mies Mulaney kertoi Voguelle, että he ovat olleet hyvin suojelevia yksityiselämänsä suhteen. Hän kuitenkin tuki täysin puolisonsa päätöstä kertoa tarinansa julkisuuteen, sillä lääkärin Munnille tekemä riskiarviotesti pelasti hänen henkensä. 

Näyttelijän on voinut nähdä muun muassa elokuvissa X-Men: Apocalypse (2016), The Predator (2018) ja Magic Mike (2012).

Lähde: People

Lue myös:

    Uusimmat