Neljä suomalaista surmanneen Zimbabwen lentoturman tutkinta etenee pienin askelin – Otkesin johtava tutkija: "Lopulta saatiin joku langan ääreen"

Zimbabwen viranomaiset ovat välittäneet Onnettomuustutkintakeskus Otkesille tietoja viime vuoden marraskuussa sattuneesta lentoturmasta. Lentokoneen maahansyöksyssä kuoli zimbabwelaisen ohjaajan lisäksi neljä suomalaista miestä.

Neljä metsästysmatkalla ollutta suomalaismiestä Zimbabwessa surmannut lento-onnettomuus viime vuoden marraskuussa on ollut poikkeuksellisen hankala tapaus Otkesille, joka ei pitkään saanut kaipaamiaan tietoja Afrikan maan viranomaisilta.

– Zimbabwe tutkii onnettomuuden ja Otkesin rooli on seurata tutkintaa. Meillä on oikeus saada tiettyä informaatiota, kertoo Otkesin johtava tutkija Kalle Brusi STT:lle. Hän kertoo Otkesin odottavan lisätietoja zimbabwelaistutkinnan edistyessä.

– Onnettomuuden syystä ei ole vielä mitään selvyyttä. On ihan turha spekuloida ennen kuin saadaan faktoja pöytään, Brusi jatkaa.

Zimbabwen viranomaisten mukaan Cessna U206C -tyyppinen yksimoottorinen lentokone putosi maahan Chemajenjera Hill -alueella Masvingon maakunnassa noin puoli kahdeksalta perjantaiaamuna 23. marraskuuta 2018. Suomalaismiesten lisäksi onnettomuudessa kuoli koneen lentäjä.

Otkes oli vähällä keskeyttää selvityksen

Koska onnettomuuden neljä kuolonuhria ovat Suomen kansalaisia, on Onnettomuustutkintakeskuksella Kansainvälisen siviili-ilmailujärjestön (ICAO) yleissopimuksen eli Chicagon sopimuksen mukaan oikeus saada tietoa tutkinnan etenemisestä.

Vielä helmikuun alussa Otkes harkitsi keskeyttävänsä asian selvittämisen, koska Zimbabwen viranomaisilta ei onnistuttu saamaan tietoja useista yrityksistä huolimatta.

– Lopulta saatiin joku langan ääreen, näinkin voisi sanoa. Siinä onnistuttiin kovalla työllä ja pitkillä istunnoilla, Brusi kertoo.

Brusin mukaan Otkesilla on nyt aktiivinen keskusteluyhteys Zimbabween. Chicagon sopimuksen suositus on, että tutkinnan tulisi kestää korkeintaan vuosi. Kommunikaatiovaikeuksista huolimatta Brusi kertoo uskovansa siihen, että totuus vielä selviää.

– Totta kai uskon siihen, että siellä hoidetaan asiat, Brusi sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat