Nepalin järistyksen uhriluku on noussut jo yli tuhanteen. Viimeisin virallinen luku on 1140. Tiedonsaanti alueelta on kuitenkin vaikeaa, ja kuolonuhrien määrä nousee koko ajan.
Ulkoministeriö arvioi, että Nepalissa on tällä hetkellä ainakin 160 suomalaista, joista osa on vielä tavoittamatta.
Nepalista tulleet kuvat ja raportit kertovat suurista tuhoista. Maan tiedotusministeri Minendra Rijal arvioi, että tuhot ovat niin valtavia, ettei maa selviä niistä itse.
– Tarvitsemme apua kansainvälisiltä toimijoilta, joilla on enemmän tietoa ja välineitä tällaisen hätätilan hoitamiseen, Rijal kommentoi BBC:n mukaan.
Köyhä vuoristoinen maa
-Nepal on noin 30 miljoonan asukkaan hinduenemmistöinen köyhä maa Kiinan ja Intian välissä.
-Pääkaupungissa Kathmandussa on noin miljoona asukasta. Valtaosa nepalilaisista asuu maaseudulla ja työskentelee maatalouden parissa.
-Kahdeksan maailman kymmenestä korkeimmasta vuorenhuipusta sijaitsee Nepalissa, tunnetuimpana Mount Everest (8850 m).
-Nepal sijaitsee maanjäristysalueella. Maa on puutteellisesti valmistautunut maanjäristyksiin, eikä sillä ole riittävästi lääkkeitä eikä pelastuskalustoa.
-Vuonna 1934 yli 8500 ihmistä kuoli Nepalissa 8,3 magnitudin järistyksessä.
(stt)
Kathmandussa on romahtanut asuintaloja sekä temppeleitä, ja teihin on auennut syviä railoja. Myös yksi Kathmandun maamerkeistä, 1800-luvulla rakennettu Dharaharan torni, romahti. Romahduksessa kuoli uutistoimisto AFP:n mukaan kymmenkunta ihmistä.
Myös Nepalin ainoa kansainvälinen lentokenttä on saanut vaurioita. Kenttä pysyy suljettuna ainakin iltapäivään, kertoi toimitusjohtaja Birendra Prasad Shrestha.
Kathmandun alueen poliisin tiedottaja kertoo, että pelastustöissä keskitytään etenkin Kathmandun ydinalueisiin, jonne asutus on keskittynyt.
Sairaalat täynnä
Järistys tapahtui paikallista aikaa puolenpäivän tietämissä. Sen voimakkuus oli 7,9.
Tiedot syvyydestä ovat vaihdelleet: joidenkin mukaan keskus olisi ollut vain kahden kilometrin syvyydessä, toisten tietojen syvyys on 15 kilometriä.
Järistyksen keskus oli vajaan 80 kilometrin päässä Kathmandusta. Suunnilleen sama matka järistyskeskuksesta on maan toiseksi suurimpaan kaupunkiin Pokharaan.
-Kaikki alkoi täristä. Kaikki kaatui. Päätietä reunustavat muurit ovat sortuneet, kuvasi silminnäkijä Kathmandun tilannetta.
Alueen sairaalat ovat täystyöllistettyjä hoitaessaan loukkaantuneita.
Järistys tuntui myös laajalla alueella Pohjois-Intiassa ja Bangladeshissa. Intiassa on tiettävästi kuollut joitakin ihmisiä.
Bangladeshin pääkaupungissa Dhakassa ihmiset ryntäsivät uutistoimisto AFP:n mukaan paniikissa kaduille. Dhakan liepeillä sijaitsevassa vaatetehtaassa loukkaantui paikallisen tv:n mukaan kymmeniä ihmisiä järistyksen aiheuttaman joukkopaniikin vuoksi.