Neste arvioi hallituksen omistajaremontin tuovan mahdollisuuksia – Finnair pettyi

Neste Oilin Porvoon jalostamon laadunvalvontalaboratorio 7. kesäkuuta 2011.
Kuvituskuva,Lehtikuva
Julkaistu 12.05.2016 22:18

MTV UUTISET - STT

Nesteen hallituksen puheenjohtaja Jorma Eloranta kertoo, että valtion uusi omistajapolitiikka avaa tiettyjä mahdollisuuksia, mutta mitään ei ole tekeillä.

Valtion omistusosuus Nesteessä voisi pudota alle 50 prosenttiin esimerkiksi yritysjärjestelyn tai osakeannin yhteydessä.  

Eloranta pitää kuitenkin asiaa teoreettisena. Hän korostaa, ettei uudella omistajapolitiikalla ole vaikutusta yhtiön liiketoimintaan.

– Olen ymmärtänyt, että tämä on pitemmän aikavälin kysymys, Eloranta sanoo.  

Valtion omistus Nesteestä voi laskea 33,4 prosenttiin, kun vanha alaraja oli 50,1 prosenttia. Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan 33,4 prosentin omistusosuus riittää turvaamaan valtion strategiset intressit.  

Sen sijaan toisen valtioenemmistöisen energiayhtiön Fortumin suhteen mikään ei muutu. Valtion omistus pysyy hieman yli 50 prosentissa.  

Kantaverkkoyhtiö Fingridissä ja kaasuyhtiö Gasumissa raja korotetaan nykyisestä nollasta 50,1 prosenttiin. Hallitus perustelee korotusta sillä, että yhtiöt ovat luonnollisia monopoleja.  

Fingridissä ja Gasumissa ei kuitenkaan muutu paljoa, sillä valtio ja Huoltovarmuuskeskus omistavat Fingridistä jo runsaat 70 prosenttia. Gasumin valtio omistaa kokonaan.  

Muista energiayhtiöistä vähimmäisomistus putoaa Vapossa 33,4 prosenttiin ja Kemijoki Oy:ssä nollaan nykyisestä 50,1 prosentista.

Finnairissa petyttiin

Finnairissa valtion omistusosuuden laskemisesta alle 50 prosenttiin oli etukäteen runsaasti arvailuja.

Yhtiön johtokin on viestinyt avoimesti, että osuuden laskeminen alle 50 prosenttiin olisi tarpeen mahdollisten yritysjärjestelyjen vuoksi.

Toimitusjohtaja Pekka Vauramon mukaan yhtiön pitää valmistaa itseään alan rakennemuutokseen.    

– Jos se juna lähtee liikkeelle, niin siellä saattaa tapahtua sangen nopeitakin liikkeitä, ja silloin kaikki valmistelutyö olisi hyvä tehdä myös tuossa mielessä etukäteen, Vauramo sanoi tiedotustilaisuudessa.   

Valtion vähimmäisomistus pysyy kuitenkin edelleen yli 50 prosentissa. Hallitus perustelee päätöstään muun muassa sillä, että Venäjän ylilentosopimus edellyttää Finnairin enemmistöomistuksen olevan suomalaisten käsissä.
  

Tuoreimmat aiheesta

Talous