Kultaiset kädenpuristukset harvenevat, veronkierto kuriin – karu kiristys valtionyhtiöiden johtajasopimuksiin

2:36img
Julkaistu 12.05.2016 18:27

MTV UUTISET–STT

Hallitus on valmis pienentämään merkittävästi omistustaan Nesteessä ja Postissa.

Omistus Nesteessä voidaan tiputtaa 33,4 prosenttiin, kun valtio omistaa yhtiöstä tällä hetkellä 50,1 prosenttia. Posti Groupin valtio omistaa kokonaan, mutta omistus voitaisiin hallituksen mukaan pienentää 50,1 prosenttiin. Valtion uusia omistuslinjauksia tänään esitellyt pääministeri Juha Sipilä (kesk.) arvioi, että Posti voisi tulevaisuudessa listautua pörssiin. Päätöksiä tästä ei kuitenkaan ole hänen mukaansa tehty.

3:11img

Kultaiset kädenpuristukset harvenevat, veronkiertoa suitsitaan

Hallitus linjasi valtionyhtiöiden johtajien sopimuksia näin:

– Yritysjohdon irtisanomiskorvaukset ehdotetaan puolitettavaksi nykyisestä.

– Uusissa sopimuksissa pörssiyhtiöissä ja pörssiyhtiöihin rinnastettavissa listaamattomissa yhtiöissä irtisanomisajan palkan ja erokorvauksen yhteenlaskettu suuruus ei saisi ylittää 12 kuukauden kiinteää palkkaa.

– Johtajien eläkeiän tulee olla työeläkelainsäädännön mukainen uusissa sopimuksissa.

– Valtionyhtiöiltä kielletään veroparatiisien käyttö ja aggressiivinen verosuunnittelu.

– Yhtiöiden on julkaistava tulevaisuudessa verojalanjälkensä.

Hallitus esittää omistusrajojen muutosta eduskunnalle toisen lisäbudjetin käsittelyn yhteydessä.

Vapon omistusraja haluttaisiin laskea 33,4 prosenttiin nykyisestä 50,1 prosentista ja täysin omistetun Arctian omistus 50,1 prosenttiin. Kemijoen omistuksesta hallitus olisi valmis luopumaan kokonaan. Finnairin omistuslinjaus pysyisi ennallaan eli omistus ei saisi laskea alle 50,1 prosentin. Sen sijaan Gasumissa ja Fingridissä omistusraja halutaan nostaa 50,1 prosenttiin. Valtio omistaa tälläkin hetkellä yhtiöistä yli puolet.

Omistajaohjauksesta vastaavan Sipilän mukaan myyntivaltuuksien hakeminen eduskunnalta ei tarkoita vielä myyntipäätöstä.

Hallitus tiputtaisi niin sanotun strategisen omistuksen rajan 33,4 prosenttiin, kun rajana on nyt pidetty täyttä omistusta tai 50,1 prosenttia.

2:38img

Kehitysyhtiö vauhdittamaan kasvua 

Hallitus on perustamassa kehitysyhtiön joidenkin valtio-omisteisten yhtiöiden kasvun vauhdittamiseksi. Tarkoituksena on vahvistaa yhtiöiden pääomarakennetta ja edesauttaa yritysjärjestelyitä. 

Kehitysyhtiöön siirtyvät ensivaiheessa Altia, Arctian 50,1 prosentin ylittävä osuus, Ekokem, Kemijoki, Nesteen 33,4 prosentin ylittävä osuus, Nordic Morning, Posti Groupin 50,1 prosentin ylittävä osuus, Raskone ja Vapon 33,4 prosentin ylittävä osuus.

Sipilän mukaan valtion omistamisesta on tehtävä yhteiskunnan aktiivisen uudistamisen työkalu.

– Tämä ei ole mikään yrityshautomo tai pääomasijoittaja. Tämä ei ole millään lailla Teollisuussijoituksen tai Tekesin tontilla, Sipilä kuvasi kehitysyhtiötä.

Osana omistajapolitiikan uusia linjauksia lentokenttäyhtiö Finavian ohjausvastuu ollaan siirtämässä liikenne- ja viestintäministeriöstä valtioneuvoston kansliaan.

Hallitus aikoo perustaa omistajaohjauksen tueksi neuvoa antavan parlamentaarisen neuvottelukunnan. Tehtävänä olisi käsitellä muun muassa toimintaperiaatteita ja omistusrajoja yleisellä tasolla.

Hallitus lupaa painottaa myös yhteiskuntavastuuta omistuksissaan. Tarkoituksena on esimerkiksi puolittaa yritysjohdon irtisanomiskorvaukset valtionyhtiöissä.

Valtion lähes kaikkia pörssiomistuksia hallinnoivan Solidiumin osalta ei tiedotustilaisuudessa kuultu juuri uutta. STT siteerasi aamulla Helsingin Sanomien uutista, jonka mukaan hallitus aikoo siirtää kaikki pörssiyhtiönsä Solidiumin. Tämä olisi tarkoittanut sitä, että myös Fortum, Neste ja Finnair olisi siirretty sinne valtion omistajaohjausyksiköstä. Tällaisia suunnitelmia ei torstaina kerrottu. Helsingin Sanomien mukaan yksityiskohdat ovat vielä auki eikä siirtämisestä kerrottaisi lähiaikoina. 

1:07img

Tuoreimmat aiheesta

Sipilän hallitus