Oppositiopuolueet ovat huolissaan etenkin energiayhtiö Nesteen kohtalosta, jos se siirretään hallituksen perustamaan erilliseen kehitysyhtiöön. Eduskunnassa oli keskiviikkona lähetekeskustelussa lakiesitys valtion omistusten kehitysyhtiöstä.
1:59
Osa valtion omistamista yhtiöistä on tarkoitus siirtää kehitysyhtiöön. Nesteen siirtäminen merkitsisi sitä, että valtion omistusosuus kapenisi yhtiössä puolesta kolmannekseen.
– Me esitämme, että Nesteen valtion omistusraja säilyy Fortumin ja Finnairin tavoin 50,1 prosentissa, sanoi suurimman oppositiopuolueen SDP:n kansanedustaja Lauri Ihalainen.
Ihalaisen mukaan ei ole järkevää eikä turvallista omistajapolitiikkaa alentaa omistusosuutta strategisesti merkittävän yrityksen kohdalla.
Myös vasemmistoliitto katsoi, että strategisesti tärkeiden valtionyhtiöiden hallitseminen käy hankalaksi, jos omistusosuus tipahtaa kolmannekseen.
Hallitus on arvioinut, että lainsäädäntö ja sopimukset velvoittavat yhtiön yhä huoltovarmuustehtäviin.
Sipilä: Kritiikki otettiin nöyrästi vastaan
Edustajat myös pelkäsivät, että päätäntävalta eduskunnassa pienenee.
– Kyllähän tämä kaventaa eduskunnan budjettivaltaa. Päätäntävalta osinkojen myyntituloista siirtyy budjettitalouden ulkopuolelle, sanoi Li Andersson (vas.).
Omistajaohjauksesta vastaava pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi, että eduskunta voi edelleen päättäessään tulouttaa yhtiöistä varoja budjettitalouteen.
Lakiluonnos valtion omistusten kehitysyhtiöstä sai lokakuussa poikkeuksellista kritiikkiä lainsäädännön arviointineuvostolta. Neuvoston mukaan lakiluonnos jätti epäselväksi, mitä ongelmaa uudistuksella pyritään korjaamaan. Neuvosto on on perustettu puoli vuotta sitten parantamaan lainsäädännön laatua.
Sipilän mukaan neuvoston kritiikki otettiin nöyrästi vastaan ja esitykseen tehtiin korjauksia.
Eduskuntasalissa vallitsi kuitenkin edelleen hämmennys siitä, mitä lakimuutoksella pohjimmiltaan tavoitellaan.