Omistajaohjauksesta vastaava ylin virkamies Eero Heliövaara uskoo, että tänään hallituksen esille tuoma valtionyhtiöiden iso remontti tuo veronmaksajille hyötyjä.
– Hyötyjä tulee ehkä kahtakin kautta. Ensimmäinen on se, että pääomia kierrätetään. Myynneistä tulevia pääomia investoidaan kasvuun Suomessa. Toinen on se, että hallitus on luonut kärkihanke-ohjelman ja näitä varoja on suunniteltu käytettäväksi näiden kärkihankkeiden auttamiseen. Sen myötä on arvioitu, että tulee kasvua ja työpaikkoja, Heliövaara kertoo.
Tänään kerrottiin, että valtion omistamien yhtiöiden johtajien etuja karsitaan kovalla kädellä. Muun muassa johtajien eläkeiän tulee olla työeläkelainsäädännön mukainen uusissa sopimuksissa ja yritysjohdon irtisanomiskorvaukset ehdotetaan puolitettavaksi nykyisestä.
Heliövaara toivoo, että yhtiöiden johtopaikoille löydetään silti jatkossakin parhaat kyvyt.
– Johdolla on suuri merkitys arvon kehityksessä ja yhtiöiden kehittämisessä. Toivon, että tässä ei ole menty liian pitkälle, vaan ollaan ajan hermolla, Heliövaara arvioi etujen karsimista.
Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) tiedotti aikaisemmin tänään, että osa valtionomistuksista kaavaillaan sijoitettavan kehitysyhtiöön. Uusien linjauksien myötä valtion omistusta voidaan muuttaa pienemmiksi yhtiöissä kuten Neste, Posti, Vapo, Arctia ja Kemijoki. Gasumissa ja Fingridissä halutaan pitää jatkossakin valtion enemmistöomistus, kummassakin omistusraja nostettiin 50,1 prosenttiin.
Valtion projektit eivät ole nopeita
Eero Heliövaara kuitenkin muistutti MTV:n Kymmenen Uutisissa, että valtion projektit eivät tapahdu nopeasti.
– Kuukaudet ovat lyhyitä aikoja valtion isoissa tapahtumissa. Kyllä me puhutaan, että tämän vaalikauden aikana, seuraavan kolmen vuoden aikana suurin osa tästä esitellyistä toimenpiteistä on tehty.
Oppositio arvosteli hallituksen esitystä tuoreeltaan. Suurimman oppositiopuolueen SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen mielestä näyttää siltä, että omistajapolitiikan linjaus on myyntiohjelma ja kehitysyhtiö myyntiorganisaatio. Häntä huolestuttaa, voiko valtio-omistaja vaikuttaa enää työpaikkojen pitämiseen Suomessa.
Myös entinen omistajaohjausministeri Pekka Haavisto (vihr.) jäi kaipaamaan linjausta kotimaisten työpaikkojen säilyttämisestä.
Heliövaaran mukaan kehitysyhtiö ei tule toimimaan omin päin, vaan uudessa kehitysyhtiössä on vaikeutettu päätöksentekojärjestelmää tietoisesti.
– Tämän yhtiön hallitus esimerkiksi ei todennäköisesti tule itsenäisesti päättämään asioista, vaan kaikki myynnit ja ostot viedään valtioneuvostoon asti. Eli se on poliittinen päätöksenteko kaikissa olosuhteissa.
Hallitus ei kertonut, paljonko rahaa muutoksilla on tarkoitus saada valtion kassaan.
Katso ylläolevasta videosta, mitä Eero Heliövaara tuumasi Finnairin tilanteesta. Valtio tiedotti tänään, että omistus pysyy yli 50 prosentissa, vaikka Finnair oli toivonut sen laskemista.