Viranomaiset ovat huolestuneita, että Kölnin ahdistelutapausten kaltainen toiminta leviää Euroopassa.
Breibart-sivuston mukaan Saksan viranomaiset ovat puhuneet tapausten yhteydessä niin kutsutusta taharrush-toiminnasta, jossa suuri miesjoukko ahdistelee naisia. "Taharrush" tarkoittaa ahdistelua, joka tapahtuu suuressa ryhmässä julkisilla paikoilla.
Nettipoliisina tunnettu Marko Forss kirjoittaa Facebookissa taharrush gamae** -toiminnasta. Helsingin poliisi on aiemmin tiedottanut suurten ahdisteluryhmien olevan osa uutta ilmiötä Suomessa. Forss viittaa juuri tähän, mutta kertoo termin olevan hänellekin uusi. Myös nuorisotyön piirissä Suomessa on havaittu samaa ilmiötä.
Breibart-sivuston mukaan miehet, jotka maailmalla on pidätetty asian vuoksi tähän mennessä, ovat lähtöisin Pohjois-Afrikasta. Verkkojulkaisu Jadaliyya kirjoittaa, että taharrush on Pohjois-Afrikan, erityisesti Egyptin, valtioiden ongelma. Edes pukeutuminen huntuun ei estä miehiä taharrush-toiminnalta. Sekä hunnulliset että hunnuttomat naiset ovat joutuneet ahdistelun kohteeksi.
– Egyptissä sukupuolinen häirintä on laajalle levinnyt ilmiö. Se koskettaa naisia julkisilla paikoilla, kaduilla, liikenteessä, kaupoissa, työpaikalla ja niin edelleen.
Taharrush on arabimaailman ilmiö, mutta viranomaiset ovat huolissaan siitä, että valtava turvapaikanhakijoiden määrä yleistää käytöksen myös Euroopassa. Kölnin ahdistelutapaukset ovat ensimmäisiä viitteitä siitä.
Asiantuntijoiden mukaan "taharrush" on terminä melko uusi. Aiemmin siitä on puhuttu termillä "muaksa" tai "flirtti".
Maailmanlaajusta huomiota ilmiö sai vuonna 2011, kun CBS:n toimittaja Lara Logan joutui suuren väkijoukon seksuaalisen ahdistelun kohteeksi Tahririn aukiolla Egyptissä. Raportoidessaan mielenosoituksista presidentti Hosni Mubarakia vastaan lähes 200 miestä alkoi ahdistella häntä seksuaalisesti. Miesjoukko piiritti hänet, pahoinpiteli ja teki hänelle seksuaalista väkivaltaa useiden minuuttien ajan.
Korjattu otsikkoa ma 11.1.16 klo 21.03.
**korjattu termiä