New Delhissä herättiin myrkylliseen savusumuun – tällaista on arki maailman saastuneimmassa kaupungissa

1:12img
Marraskuusta alkaa tyypillisesti saasteisin aika New Delhissä. Tässä raporttimme muutaman vuoden takaa.
Julkaistu 04.11.2023 09:35
Toimittajan kuva

Johanna Pakarinen

johanna.pakarinen@mtv.fi

Kouluja suljetaan ja bussiliikennettä rajoitetaan Intian pääkaupungissa saasteiden vuoksi.

New Delhin viranomaiset harkitsevat rakennustoiminnan keskeyttämistä myrkyllisen savusumun peittäessä kaupungin.

Intian pääkaupungissa New Delhissä on Al Jazeeran mukaan suljettu kouluja ja keskeytetty rakennustöitä saasteiden vuoksi. Kaupunki on julistettu maailman saastuneimmaksi.

Toimenpiteinä New Delhin hallitus on myös ilmoittanut kieltävänsä dieselbussit.

Sulkemiset määrättiin perjantaina ilmansaasteiden noustua vaaralliselle tasolle. Sveitsiläinen ilmanlaadun seurantaryhmä IQAir asetti intialaisen kaupungin maailman saastuneimpien kaupunkien reaaliaikaisen listan kärkeen.

Kouluja suljettu

Kaupunki heräsi paksuun myrkylliseen savusumuun ja asukkaat valittivat myös silmien ärsytyksestä ja kurkun kutinasta. Tämän vuoksi jotkut koulut määrättiin suljettaviksi kahdeksi päiväksi.

IQAirin mukaan kaupungin ilmanlaatuindeksi (AQI) oli 611, joka määritellään vaaralliseksi. Lukemaa 0-50 pidetään hyvänä.

– Epäsuotuisat sääolosuhteet, maatilojen tulipalojen äkillinen lisääntyminen ja luoteistuulet, jotka siirtävät epäpuhtauksia Delhiin, ovat tärkeimmät syyt AQI-indeksin äkilliseen nousuun, kertoi alueen ilmanlaadun hallintakomissio torstaina.

New Delhin ilmansaasteet alkavat yleensä pahentua marraskuusta alkaen. Niitä pahentaa peltojen sänkien polttaminen Punjabin ja Haryanan osavaltioissa, jotka ovat osa New Delhin läheisiä maatilavyöhykkeitä.

Kaupunki tuottaa myös paljon omaa saastettaan, jota pahentavat teollisuuden päästöt, ajoneuvojen pakokaasut ja rakennustyömaiden pöly. Lisäksi kotitaloustulien savu lisää sameutta.

Lue myös: New Delhissä ilma on niin saasteista, että viranomaiset julistivat hätätilan – näkyvyys pahimmillaan vain 200 metriä

Tuoreimmat aiheesta

Saasteet