Pohjois-Korea saattaa valmistaa plutoniumia ydinaseitaan varten, samaan aikaan kun se yrittää lähestyä Yhdysvaltoja ja sanoo olevansa valmis neuvottelemaan ydinohjelmastaan, uutisoi yhdysvaltalainen päivälehti New York Times.
Yongbyonin ydinvoimalasta nousee höyryä ja sen lähellä oleva jäinen joki on sula viittaavat siihen, että voimala on jälleen toiminnassa ja tuottaa plutoniumia. Näin arvioi raportissaan Pohjois-Koreaan perehtynyt 38 North -tutkimuslaitos, joka kuuluu Johns Hopkinsin yliopistoon.
38 Northin tutkimien satelliittikuvien mukaan Yongbyonin reaktorista on noussut höyryä viime kuussa, muun muassa 25. päivä, jolloin pidettiin Pyeongchangin talviolympialaisten päättäjäiset.
Lähellä plutonium-varastonsa laajentamista
Myös yhdysvaltalainen ISIS-tutkimuslaitos päätyy samaan lopputulokseen tutkittuaan tammikuun loppupuolella otettuja satelliittikuvia. Sen mukaan Pohjois-Korea saattaa olla erittäin lähellä laajentamaan plutonium-varastoaan ydinaseita varten.
New York Timesin mukaan ydinaseasiantuntijat sanovat, että Yongbyonin reaktorin polttoainetta voidaan käsitellä niin, että siitä riittää materiaalia kahdesta kolmeen ydinlataukseen.
Yongbyonin ydinvoimala aloitti toimintansa 1980-luvulla. Asiantuntija-arvioiden mukaan se tuotti ensimmäisen kerran plutoniumia viime vuosikymmenen alkupuolella. Sittemmin Pohjois-Korea on hyödyntänyt myös uraania ydinaseitaan varten.
Pohjois-Korea teki ensimmäisen ydinkokeensa 2006, viimeisimmän viime vuoden syyskuussa.
Ohjuskokeissa "epätavallinen toimettomuus"
Yhdysvaltalaislehti muistuttaa, että arvioitu plutoniumin valmistus tapahtuu samaan aikaan, kun Pohjois-Korean ohjusohjelmassa on "epätavallinen toimettomuuden" jakso.
Pohjois-Korea teki viime vuonna 16 ohjuskoetta, viimeisimmän marraskuun lopulla. Tänä vuonna se ei ole tehnyt yhtäkään.
Pohjois-Korea pyrkii luomaan suhteita Yhdysvaltain presidenttiin Donald Trumpiin haluamalla Trumpin ja Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin tapaamista. Maa toteutti myös hymykampanjan osallistumalla Etelä-Koreassa pidettyihin talviolympialaisiin.
Tapaaminen on tarkoitus pitää viimeistään toukokuussa, jos se toteutuu. Valkoinen talo sanoi eilen, ettei Trump tapaa Kimiä, ellei Pohjois-Korea ryhdy "konkreettisiin toimiin".
Trumpin tapaamishalukkuus yllätti
Ilmoitus Trumpin ja Kimin tapaamisesta yllätti maailmalla, mutta myös Washingtonissa.
Washington Post -lehden mukaan Trump teki päätöksensä Pohjois-Koreaa koskevassa taustakokouksessa, jossa olivat koolla sekä Trumpin läheisiä turvallisuusneuvonantajia kuten puolustusministeri James Mattis, että eteläkorealaisia turvallisuusasiantuntijoita.
Trumpin ei edes oletettu osallistuvan taustatilaisuuteen, mutta puuttui siihen odottamatta kesken kaiken.
Eteläkorealaiset kertoivat Trumpille, että heillä on mukanaan Kimin henkilökohtainen tapaamiskutsu presidentille. Jotkut Trumpin neuvonantajista sanoivat olevansa varautuneita kutsun suhteen, mutta Trumpin kerrotaan tehneen päätöksen samalta istumalta.
Eteläkorealaiset "mykistyivät"
Washington Postin mukaan Trumpin impulsiivinen päätöksenteko "mykisti" eteläkorealaiset. Tämän jälkeen Trumpin kerrotaan vielä pyytäneen eteläkorealaisia auttamaan asiaa koskevan julkilausuman laatimisessa, ja että he myös kertovat sen sisällön medialle.
– Presidentti on ylin neuvottelija ja päätöksentekijä koskien mitä tahansa keskustelua. Ollemme hyvin luottavaisia tähän tilanteeseen, sanoi Valkoisen talon tiedottaja Sarah Huckabee Sanders.