Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ilmoitus suostua sittenkin Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin tapaamiseen on otettu vastaan varovaisen innostuneesti.
Trump ilmoitti eilen illalla suostuvansa sittenkin historialliseen tapaamisen Singaporessa kesäkuun 12. päivä, vaikka viikko sitten perui kokouksen. Asiantuntijat varoittavat, että ydinaseiden riisunnasta mailla on yhä täysin eri näkemykset.
Newyorkilainen John Choi polttaa tupakkaa Manhattanin Koreatownissa. Choin perhettä asuu yhä Koreoiden rajalla ja jokainen uutinen sovittelevasta pohjoisen naapurista on tervetullut.
– Pidän jatkuvasti yhteyttä perheeseeni. He voivat hyvin, mikä on pääasia. Hekin seuraavat tarkkaan, mitä Singaporen osalta tapahtuu, Choi kertoo.
Kiinasta New Yorkiin opiskelemaan muuttaneen Han Cuin mielestä Trumpin ja Kimin tapaaminen voi sujua hyvin, mutta menestykseen hän ei usko.
– Kim Jong-un tarvitsee avustusta ja rahaa, mutta en usko, että hän luopuu ydinaseistaan.
Columbian yliopiston tutkija ja Korea Society -järjestön johtaja Stephen Noerper varoittaa, että neuvotteluosapuolten tavoitteet ovat yhä kaukana toisistaan.
– On tärkeä muistaa, että pohjoiskorealaiset katsovat pääsevänsä neuvottelupöytään, koska maa on kehittänyt ydinaseita. He kokevat olevansa isojen liigassa, ja he näkevät neuvottelut kahden ydinasevaltion välisenä, Noerper sanoo.
Valkoisessa talossa median salamavalojen loisteessa oli silmiinpistävää, kuinka Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin vastauskirje piristi Trumpia.
– Pohjois-Korea näkee mahdollisuuden Etelä-Korean edistysmielisessä johtajassa Moon Jae-innissä. He näkevät mahdollisesti myös Trumpin heikkoudet, joita he haluavat hyödyntää, Noerper arvioi.
Asiantuntijat ja osa republikaanijohtajista varoittavat Trumpia Pohjois-Korean aiemmista juonista.
– Ydinaseidenriisunta tarkoittaa Yhdysvalloille totaalista ja peruuttamatonta Pohjois-Korean ydinaseettomuutta, joka pitää olla todennettavissa. Pohjois-Korealle se tarkoittaa, että koko Korean niemimaa on ydinaseeton. Se tarkoittaisi, että Yhdysvaltojen pitäisi purkaa ydinaseiden torjuntajärjestelmänsä ja vetää mahdollisesti joukot Etelä-Koreasta. Se ei ole tällä hetkellä vaihtoehtona, Noerper sanoo.
Trump pehmensi ensimmäisen tapaamisen odotuksia sanomalla, että tarkoitus on ensin tutustua. Singaporen jälkeisistä jatkoneuvotteluista puhutaan jo.
– En olisi yllättynyt, jos Helsingissä, Tukholmassa tai Oslossa pidettäisiin jatkoneuvotteluja, sanoo Noerper.