Sanasota Koreoiden välillä kiihtyy jälleen – "Etelä-Korea on epäpätevä"

0:37img
Julkaistu 17.05.2018 21:31

MTV UUTISET – REUTERS

Sanasota Korean niemimaalla kiihtyy talven ja kevään kohteliaampien sanojen, eleiden ja johtajatapaamisen jälkeen.

Pohjois-Korea haukkui Etelä-Korean "tietämättömäksi" ja "epäpäteväksi", ja tuomitsi Etelä-Korean ja Yhdysvaltain yhteisen Max Thunder -ilmasotaharjoituksen Etelä-Koreassa.

Pohjois-Korea myös uhkasi olla enää neuvottelematta Etelä-Korean kanssa, ellei sen vaatimuksiin suostuta. Pohjois-Korea ei yksilöinyt vaatimuksiaan, mutta sotaharjoituksen lisäksi Pohjois-Koreaa suututtaa pohjoiskorealaisloikkarin esiintyminen Etelä-Korean parlamentissa.

"Kim on kärsimätön ja väkivaltainen"

Pohjois-Korean Koreoiden rauhanomaisen yhdistymisen komitean puheenjohtaja Ri Son-gwon puhui "ihmiskuonasta". Hän ei kertonut keneen sanat viittaavat, mutta uutistoimisto Reutersin mukaan kyse voi olla Thae Yong-hosta, joka piti lehdistötilaisuuden muistelmiinsa liittyen parlamentissa maanantaina.

Ennen loikkaamistaan vuonna 2016 Thae toimi diplomaattina Pohjois-Korean Britannian lähetystössä. Muistelmissaan Thae kuvaa Pohjois-Korean johtajaa Kim Jong-unia muun muassa "kärsimättömäksi" ja "väkivaltaiseksi".

Myös Trump myöntää, että huipputapaaminen on epävarma

Yhdysvaltain puolustusministeriö puolestaan sanoo, ettei Washington ole harkinnut Etelä-Korean ja Yhdysvaltain yhteisten tulevien sotaharjoitusten pienentämistä neuvottelujen edistämiseksi.

Myös Kimin ja Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin aiotun tapaamisen ylle 12. kesäkuuta Singaporessa on kerääntynyt pilviä, vaikka Valkoinen talo ilmoitti torstaina, että huippukokouksen valmistelut jatkuvat normaalisti.

EPA Trump Kim Jong-un Pohjois-Korea h_53783236

Trump puolestaan sanoo, että parasta mitä Kim ikinä voi tehdä, on saada sopimus aikaan. Trump viestitti, että Kim ei ehkä haluakaan huippukokousta, ja siinä tapauksessa Yhdysvallat siirtyy "seuraavaan asiaan".

– Mikään ei ole muuttunut Pohjois-Korean suhteen. Kuulemme tiettyjä asioita Etelä-Koreasta. Jos tapaaminen toteutuu, se toteutuu ja meillä on mahdollisesti onnistunut tapaaminen. Jos ei, niin siirrymme eteenpäin.

Eilen Pohjois-Korea ilmoitti, ettei Kim ehkä osallistu huipputapaamiseen, jos Yhdysvallat yhä vaatii, että Pohjois-Korean on luovuttava yksipuolisesti ydinaseistaan.

Pohjois-Korea haluaa, että vastapainoksi Yhdysvaltojen on vedettävä lähes 30 000 sotilastaan pois Etelä-Koreasta ja luovuttava "ydinsuojastaan" Etelä-Korealle. Myös Trump sanoi eilen, että Singaporen tapaamisen toteutuminen on epävarmaa.

Pohjois-Korea ohjus

Pohjois-Koreaa lupasi aiemmin luopua ydinaseistaan

Japanilaisen Asahi Shimbun -lehden mukaan Yhdysvallat on vaatinut, että Pohjois-Korea vie Yhdysvaltoihin joitakin ydinkärjistään, mannertenvälisen ohjuksen ja muuta ydinmateriaaliaan puolen vuoden kuluessa. Lehti kertoo lähteisiinsä nojaten, että Yhdysvallat voisi vastavetona olla valmis poistamaan Pohjois-Korean terrorismia tukevien maiden listaltaan.

Kim Jong-un ja Moon Jae-in

Koreoiden johtajat Kim Jong-un ja Moon Jae-in tapasivat vain viikkoja sitten lämpimissä tunnelmissa

Japanilaislehden mukaan Yhdysvallat harkitsisi antavansa takuut olla yrittämättä kaataa Kimin hallintoa, jos Pohjois-Korea suostuu Singaporessa täydelliseen, todistettavaan ja peruuttamattomaan ydinaseriisuntaan.

Bolton haluaa "Libyan mallin"

Viime aikojen lämpimämpiä tunnelmia on viilentänyt myös Trumpin kovan linjan neuvonantajan John Boltonin viime päivien kommentit, jotka ovat vastoin Trumpin tämänhetkistä näkemystä. Boltonin mukaan Pohjois-Korean on purettava kaikki ydinaseensa ja vietävä kaikki ydinmateriaali Yhdysvaltoihin.

Bolton on myös puhunut niin sanotusta Libyan mallista. Muammar Gaddafin johtama Libya luopui ydinasehankkeestaan ja suostui päästämään muun muassa yhdysvaltalaisia todentamaan tilanteen.

Libyan malli ei kuitenkaan houkuta Pohjois-Koreaa. Joidenkin arvioiden mukaan Gaddafin suostuminen luopumaan ydinasehankkeestaan johti hänen hallintonsa kaatumiseen ja surmaamiseensa.

Trump on sanoutunut irti Boltonin kommenteista. Yhdysvalloissa jo spekuloidaan, kuinka kauan Bolton pysyy Trumpin turvallisuuspoliittisena neuvonantajana.

Tuoreimmat aiheesta

Pohjois-Korean kriisi