Laajat irtisanomiset rapauttavat Yhdysvaltojen taloutta vielä pitkään.
Vuodesta 2003 New Yorkin alueella asunut Tero Kuittinen on tullut tutuksi itärannikon suomalaisille asiantuntijana, joka avustaa myös suomalaisia yrityksiä New Yorkin rahoitusmarkkinoilla. Tällä hetkellä Kuittinen toimii asiantuntijana keinotodellisuuden markkinoilla sekä muun muassa Inderesin vierailevana osakeanalyytikkona.
Muutama vuosi sitten perheensä Connecticutiin Ridgefieldiin muuttanut Kuittinen sanoo, että presidentti Donald Trumpin aikakaudella rasismi on tullut näkyvämmin osaksi amerikkalaisten arkea.
– Näen sen omassa perheessäni, kun vaimoni on musta ja meillä on kolme lasta. Hakaristejä maalataan jalkakäytäville ja kouluissa on ollut muutama skandaali n-sanan käytöstä, joka on Yhdysvalloissa absoluuttinen tabu.
– Koulujen ulkopuolella politiikka on niin tulehtunut asia, että siitä vaietaan kokonaan.
Lue myös: Handelsbankenilta tuore ennuste: Suomen talous supistuu 3,5 prosenttia
Valtava kasvu työttömyydessä
Yhdysvaltain työmarkkinat on osoittanut elpymisen merkkejä kesällä, kun uusia työpaikkoja on syntynyt miljoonittain. Toisaalta noin kymmenen prosenttia Yhdysvalloista on edelleen työttömänä ja työmarkkinoiden ulkopuolella on yli kymmenen miljoonaa ihmistä enemmän kuin ennen koronaa.
Kuittinen muistuttaa, että kesällä syntyneet työpaikat ovat pitkälti lomautettujen paluuta töihin. Pitkäkestoiset irtisanomiset ovat Yhdysvaltain talouden rasitteena vielä pitkään. Hän sanoo keskustelleensa paljon paikallisten yritysten kanssa.
Deloitte, IBM, mainostoimistot, arkkitehtitoimistot... Kaikki ovat hitaasti erottamassa ihmisiä. Niistä ei tehdä isoja ilmoituksia, mutta kaikki yritykset laidasta laitaan pistävät keskijohtoa pihalle.
– Vaikka ravintolatyöntekijät saavat työpaikkojaan takaisin, niin keskiluokka on massiivisen paineen alla. On paljon sektoreita, jotka ovat laumairtisanomisten edessä.
Osakemarkkinoilla nähdään notkahdus
Työmarkkinatilanteesta johtuen Kuittinen uskoo, että Yhdysvaltain osakemarkkinoilla nähdään vielä suuri notkahdus. Markkinat ovat nousseet kohti uusia ennätyksiä maaliskuun aallonpohjasta, mutta Kuittinen sanoo sen pohjautuvan oletukseen työmarkkinoiden nopeasta elpymisestä.
– Kun korot menevät nollaan, niin raha menee pakoon muualle kuin velkainstrumentteihin. Lyhyellä aikavälillä se on rationaalinen päätös, mutta pitkällä aikavälillä se ei pääty hyvin.
– Nyt ollaan myös rikottu hyvin tärkeä raja ja menty sille puolelle, missä keskuspankki tukee osakemarkkinoita. Tietenkään keskuspankki ei voi tukea spekulaatioita tällä tavalla.