Kahden amerikkalaispankin kaaduttua viime kuussa pienet ja keskisuuret amerikkalaispankit ovat jarruttaneet lainojen myöntämistä ja talletuksien nostaminen on osittain jatkunut. Tilanteen epävarmuuden pelätään heijastuvan muun muassa kiinteistömarkkinoille
New Yorkin Manhattanilla tyhjiä liiketiloja riittää. Pandemian aikana kutistunut toimistotyökulttuuri ei ole palannut, ja nyt kiinteistöalalla on vaikeampi saada rahaa myös pankista.
– Uskon, että Yhdysvallat luisuu taantumaan nyt loppukesästä. Se ei johdu siitä, että pankkikriisi pahenisi, vaikkakin muutamia pankkeja menee vielä nurin, mutta enemmänkin siitä, että pankit ovat nyt konservatiivisempia sen suhteen, kenelle antavat luottoa, sijoitusseuvoja antavan The Macro Compassin perustaja Alfonso Peccatiello kertoo MTV Uutisille.
– Ihmiset eivät ymmärrä, että kiinteistömarkkinat on maailman suurin omaisuusluokka ja systemaattisen tärkeä talouden pyörittämiselle. Kiinteistömarkkinat nojaavat lainanotolle ja se on myös tärkeä työmarkkinoiden kannalta, Poccatiello jatkaa.
Lue myös: Pankkien mukaan asiakas voi säilyttää vanhan edullisen koron, vaikka vaihtaa asuntoa – konttorissa voi silti odottaa ikävä yllätys
"Kun Yhdysvallat aivastaa, niin muu maailma saa flunssan"
Yhdysvaltain Keskuspankin huhtikuun raportin mukaan lainojen saaminen on jo vaikeutunut ja talletuksien nostaminen erityisesti pienten ja keskisuurten pankkien tileiltä on osittain jatkunut. Myös Maailmanpankin arvion mukaan Yhdysvaltain talous kasvaa odotettua vähemmän lainoittajien varovaisuuden vuoksi.
Ekonomistit sanovat taantuman olevan osa talouden kiertoa, mutta asiantuntija varoittaa silti sen seurauksista.
– Taantuma tarkoittaa käytännössä heikompia työmarkkinoita, eli ihmiset menettävät työpaikkoja eivätkä yritykset palkkaa enää lisää ihmisiä eivätkä investoi. Myös tulot kutistuvat, Peccatiello sanoo.
Iso kysymys kuuluukin, jarruttavatko pankit ja muut lainoittajat niin paljon, että Yhdysvallat ajautuu lopulta vakavaan taantumaan. Kiinteistö- ja rakennusalaa seurataan kuumeisesti ja pelkona on ongelmien laajentuminen.
– “Kun Yhdysvallat aivastaa, niin muu maailma saa flunssan”, siinä sanonnassa on jotain perää. Olemme suurin talous, ja jos me hidastamme eli joudumme taantumaan, niin se vaikuttaa maahantuontiin. Emme osta silloin niin paljoa muilta mailta, sanoo NYU:n talousprofessori Lawrence J. White MTV Uutisille.