Newey paljastaa: Tällaista oli työskentely kontrollifriikin Ron Dennisin alaisuudessa

Red Bull -tallin pääsuunnittelijana toimiva Adrian Newey muistelee uudessa elämäkerrassaan työskentelyä McLaren-tallissa sen kontrollifriikkinä tunnetun johtajan Ron Dennisin alaisuudessa.

Newey siirtyi Williamsilta McLarenille kaudella 1997. Kahtena seuraavana vuonna Neweyn kynäilemät MP4/13- ja MP4/14-autot olivat avaintekijöitä Mika Häkkisen voittaessa kaksi peräkkäistä maailmanmestaruuttaan.

Newey vietti McLarenilla kahdeksan vuotta ennen siirtymistään Red Bullille vuonna 2006. Työskentely äärimmäisen pikkutarkkana miehenä tunnetun Dennisin alaisuudessa ei ollut aina helppoa.

- Yksi tapa saada Ron Dennis hermostumaan oli mennä hänen toimistoonsa, jossa hänellä oli aina muutama pinkka papereita siististi pinottuna työpöydällään. Tarvitsi vain siirtää yhtä niistä muutama millimetri, jonka jälkeen sai olla varma siitä, että hän keskittyisi siihen pinkkaan ikuisuuksia, koska hän ei ollut varma siitä, olitko suoristanut sen vai tuupannut sen vinoon, Newey muisteli McLarenin ex-pomoa uudessa How to Build a Car -elämäkerrassaan.

- Se on Ron pähkinänkuoressa. Hän on erittäin, erittäin siisti ja järjestelmällinen. Ne ovat tietenkin positiivisia asioita, kunnes niistä tulee liian kontrolloivia, Newey lisäsi.

McLarenin huippumoderni teknologiakeskus Wokingissa ei sekään nostata Neweyssä lämpimiä muistoja.

- Minusta uusi rakennus oli ahdistava kaikessa säännönmukaisessa harmaudessaan. Minulle se toi mieleen Fritz Langin Metropolis-elokuvan. Siellä oli riveittäin pöytiä, jotka eivät erottuneet mitenkään toisistaan. Imperiumin rakentama. Ympäristö ei ollut sellainen, jossa oli helppoa olla luova, Newey kertoi.

- Kun muutimme taloon, niin emme saaneet pitää pöydällä edes vesilasia, ei missään tapauksessa teetä, kahvia tai muita henkilökohtaisia esineitä. Joku huomautti, että on luultavasti laitonta kieltää työntekijöitä pitämästä lasillista vettä työpöydällään. Hänen oli annettava siinä periksi, mutta ei kuitenkaan teen tai kahvin kanssa.

- Mitä henkilökohtaisiin esineisiin tuli, niin saimme pitää yhden perhepotretin työpöydällämme, mutta se piti laittaa yöksi laatikkoon, Newey jatkoi.

McLarenin työntekijöiden tuli liikkua tehtaalla myös heille määrättyjä reittejä pitkin. Neweyn yritys poiketa normista sai pikaisen torppauksen.

- Inhosin kävellä niitä käytäviä, joten sen sijaan tulin tehtaalle nurmialueen reunaa pitkin rekoille varatun parkkipaikan läpi. Kellarin valvontakamerat toki havaitsivat tämän, jonka jälkeen sain sähköpostiini varoituksen siitä, että vastaava toiminta johtaisi jatkossa sisäiseen tutkintaan. Kehveli sentään.

Lähde: skysports.com

Lue myös:

    Uusimmat