NHL-kauden topit ja flopit: Suomalaisväriä onnistujissa ja pettymyksissä

GettyImages-539749270
Olli Määttä ja Joonas Donskoi pelasivat upean kauden, joka huipentui finaaleissa. 2016 Getty Images
Julkaistu 20.06.2016 17:28
Toimittajan kuva

Ville Hirvonen

@hirvonenville

MTV Sport listaa perinteiseen tapaan joka maanantaina jääkiekkoliiga NHL:n onnistujat ja epäonnistujat.

Tällä kertaa vuorossa on kauden viimeinen listaus, jossa käydään läpi koko kauden suurimmat onnistujat ja suurimmat pettymykset. Kausi muistetaan Pittsburgh Penguinsin mestaruuden lisäksi upeista suomalaistarinoista.

TOP

1. Stanley Cup-mestari Penguins

Penguins on itseoikeutettu listaykkönen Stanley Cup -mestaruuden ansiosta. Penguinsin tarina oli hyvin samanlainen kuin edellisessä mestaruudessa 2009: vaikea syksy ja valmentajavaihdos hitsasivat joukkueesta mestarin. Penguinsin tarinan kolme keskeisintä hahmoa olivat Sidney Crosby, Matt Murray sekä Kris Letang. Ilman tätä kolmikkoa Penguins olisi tuskin mestaruutta voittanut.

1:23img

2. Sidney Crosby & Patrick Kane

Crosby nosteli kauden päätteeksi Stanley Cupin lisäksi myös pudotuspelien arvokkaimmalle pelaajalle jaettavaa Conn Smythe Trophya. Crosby ei ollut pudotuspelien tehokkain pelaaja, mutta tärkein hän oli. Crosbysta voidaan olla montaa mieltä, mutta nuoren miehen saavutuksia ja arvoa nykyjääkiekolle on pakko arvostaa. Nykyjääkiekon suurin pelaaja.

Chicagon Patrick Kane nousi viime kesän kohusta nopeasti jaloilleen ja pelasi loistavan kauden. Kane nakutti 82 runkosarjan ottelussa 46 maalia ja 106 pistettä, millä saldolla irtosi pistepörssin sekä maalipörssin voitto. Hart Trophy ojennetaan amerikkalaishyökkääjälle tänä kesänä.

3. San Jose Sharks

Harva uskoi ennen kauden alkua, että Sharks voisi tosissaan kamppailla Stanley Cupista. Pessimistisyyteen oli aihetta, sillä joukkueelta oli vuosi toisensa perään odotettu paljon, mutta joka kerta joukkue oli pettänyt. Henkisesti ison LA Kings -voiton jälkeen Sharks oli pysäyttämätön, kunnes Pens luisteli hailaumalta jalat alta finaalissa. Pitkästä aikaa rautaisen kova kausi, vaikka kruunu jäi puuttumaan.

4. Joonas Donskoi, San Jose Sharks

Oulun Kärpissä uskomattoman kevään jälkeen Suomen mestaruus ja siitä palkintona MM-kisamatka. Upeat MM-kisat ja sen jälkeen NHL-sopimus. Väkevä harjoitusleiri ja pääsy San Josen kivikovaan ykkösketjuun. Sen jälkeen lunasti paikkansa pysyvästi Sharksin NHL-ryhmässä, eikä joutunut istumaan AHL:ssä synkkiä taipaleita bussissa. Runkosarjan 76 ottelussa syntyi lopulta tehot 11+25=36. Pudotuspeleissä Donskoi nousi vielä suurempaan loistoon.

Vain aniharva suomalainen voi sanoa tehneensä seurahistorian tärkeimmän maalin, mutta Donskoi voi. Teki kolmannessa finaalissa voittomaalin jatkoajalla ja nosti Sharksin taistelemaan vielä mestaruudesta. Kruunua ei hienolle kaudelle tullut, mutta Donskoin tarina hakee vertaistaan. Suomella on jälleen yksi NHL-tähti lisää ja sen arvoa on turha väheksyä. Se on kova juttu hei, kuten Donskoin entinen pomo Juha Junno tuppaa usein isoja asioita luonnehtimaan.

0:39img

5. Olli Määttä, Pittsburgh Penguins

Jyväskylä sai vihdoin Stanley Cup -mestarin. Myös Määtän tarina on koskettavan upea. Syöpädiagnoosi, aivotärähdys, sikotauti ja putoaminen kokoonpanon ulkopuolelle. Raju tasonnosto finaalisarjaan ja kauden päätteeksi se jääkiekon himoituin palkinto pään päälle. Olli Määttä kirjoitti hienoa suomalaista kiekkohistoriaa kaudella 2015-2016!

FLOP

1. Los Angeles Kings

LA Kings pelasi jälleen vahvan kauden ja allekirjoittanut uumoili monen muun tapaan seuralle jopa mestaruutta pudotuspelien alla. Kings sortui kuitenkin aliarvioimaan vastustajansa San Josen ensimmäisellä kierroksella ja Sharks pyyhkäisi joukkueen yli jo viidessä ottelussa. Kings ei näyttänyt keväällä joukkueelta, joka todella haluaisi voittaa. Se oli pikemminkin joukkue täynnä työpaikalle saapuneita virkamiehiä. Odotuksiin nähden kausi oli valtava pettymys.

2. Anaheim Ducks

Toinen lännen jättiläisistä, joka petti pahasti. Kausi alkoi umpisurkeasti, mutta joukkue nosti kauden edetessä tasoaan ja näytti kevään korvalla vahvalta mestariehdokkaalta. Nashville Predators halusi kuitenkin voittoa enemmän ja eteni jatkoon. Ducks petti pahasti ykköstähtiensä Ryan Getzlafin ja Corey Perryn johdolla.

3. Dallasin suomalaismunaus

Dallas Starsin tiedettiin pelaavan riskipeliä, kun se viime kesänä hankki Kari Lehtosen aisapariksi toisen suomalaisvahdin, Antti Niemen. NHL:n historia tuntee tapauksia siitä, ettei kahden ykkösmaalivahdin pitäminen kokoonpanossa ole kovin järkevää. Molemmat pitäisi pitää tyytyväisinä. Pudotuspeleissä aikapommi räjähti rumasti silmille. Dallasilla oli lopulta maalivahtitandemi, joilla kummallakaan ei tehnyt enää yhtään mitään. Kaiken lisäksi Dallas maksoi kaksikolle yli 10 miljoonaa taalaa. Pommin purkaminen voi juuri palkasta johtuen olla vaikeaa tai jopa mahdotonta.Antti Niemi, Kari Lehtonen

Antti Niemi ja Kari Lehtonen eivät pystyneet torjumaan huippumenestystä Dallasille.

4. NHL:n kanadalaisjoukkueet

Tämä kausi muistetaan myös vuotena, jolloin kaikkien kanadalaisjoukkueiden kausi päättyi jo runkosarjaan. Odotuksiin nähden isoin pettymys oli Montreal Canadiens, joka aloitti kauden todella väkevästi, mutta putosi kauden edetessä kelkasta. Torontossa odotettiin uutta nousua, mutta se jäi vielä odottamaan tulevia vuosia. Edmonton Oilers pelasi kauden myös ikävän samanlaisissa merkeissä kuin aiemminkin. Kanadassa tämä kausi halutaan unohtaa nopeasti.

5. Jarmo Kekäläisen Columbus

Kekäläisen aika Columbuksen peräsimessä on toistaiseksi ollut pettymys. Suomalainen GM on tehnyt rohkeitakin siirtoja, kuten viime kauden kauppa, jossa Ryan Johansen matkasi Nashvilleen ja tilalle tuli Seth Jones. Rohkeutta ei ole vielä palkittu. Columbus oli yksi kauden heikoimpia joukkueita, eikä Kekäläinenkään saa toimistaan puhtaita papereita. Kekäläistä ei kannata tuomita vielä lopulliseksi epäonnistujaksi, mutta isoja ja hyviä peliliikkeitä kaivataan nopeasti mikäli Blue Jackets haluaa takaisin pinnalle.

Tuoreimmat aiheesta

NHL