NHL:ssä tehdään erikoista suomalaishistoriaa – "Loistava organisaatio"

Harvassa ovat suomalaiset toisen polven NHL-jääkiekkoilijat ja vielä harvemmassa sellaiset, jotka ovat edustaneet taalajäillä samaa seuraa kuin isänsä.

Ensi viikolla alkavalla kaudella 25-vuotiaasta hyökkääjä Jesse Ylösestä tullee ensimmäinen suomalainen, joka on pelannut NHL:ää samassa seurassa kuin isänsä. 

Jessen isä Juha Ylönen edusti NHL:ssä Phoenix Coyotesia, Tampa Bay Lightningia ja Ottawa Senatorsia. Lyhyt jakso Tampa Bayssä kaudella 2001–02 saa lisämerkitystä nyt, kun Jesse siirtyi yli 20 vuoden takaa tuttuun seuraan.

– Olin kaksivuotias, kun hän pelasi täällä. En muista mitään, mutta olen kuullut paljon hyvää. Olin innoissani tänne tulemisesta, mutta hän oli superinnoissaan, kun allekirjoitin sopimuksen, Jesse Ylönen tunnelmoi Tampa Bayn verkkosivuilla julkaistussa haastattelussa.

Ylönen myöntää Tampa Bayhin siirtymisen olevan iso asia hänellekin, kun isä on pelannut samassa seurassa.

– Kyllä se merkitsee paljon. Hän on ollut iso idoli, ja olen yrittänyt oppia paljon asioita häneltä. Tuntuu hyvältä.

Menestyvä organisaatio

Espoolaiskasvatti Ylönen voitti alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruuden 2019 ja teki läpimurtonsa kotimaisilla liigajäillä Pelicansissa. Vuonna 2021 hän palasi varhaislapsuutensa mantereelle Pohjois-Amerikkaan ja siirtyi Montreal Canadiensiin.

Kaudet NHL:n ja AHL:n rajamailla kypsyttivät tunnollista suomalaista, jonka ei enää viime kaudella tarvinnut vierailla farmissa. NHL:ssä kertyi kelvolliset 59 runkosarjaottelua vaatimattomin pistein 4+4=8.

Tampa Bay on yksi NHL:n huippuseuroista ja on voittanut Stanley Cupit "Ylösten aikakausien välissä" 2004, 2020 ja 2021.

– Tämä on loistava organisaatio, joka on menestynyt hyvin. Täällä voi nähdä, miten asiat tehdään ja millaisia ammattilaisia pelaajat ja valmentajat ovat. Tällaiset pelaajat ja valmentajat tekevät itsestäkin paremman, Ylönen avasi kehittävää ympäristöä.

Harjoitusleirillä toimintatavat ovat tulleet tutuiksi. Kanssapelaajien kehittymisen halu on tehnyt vaikutuksen.

– Emme ole olleet yhdessä vielä kauaa, mutta tuo on isoin asia, minkä olen pannut merkille.

Vastustajista joukkuetovereiksi

Suomalaisista isä–poika-pareista NHL:ssä ovat pelanneet myös Matti ja Niklas Hagman, Sami ja Kasperi Kapanen sekä tuoreimpina Timo ja Juuso Pärssinen.

Ylösistä on tulossa ensimmäinen suomalaispari, joka on edustanut taalajäillä samaa seuraa. Ainutlaatuinen yksityiskohta ei auta kaukalossa, joten Jesse suhtautuu maltillisesti mahdollisuuksiinsa.

– Haluan auttaa joukkuetta voittamaan, tuoda kaukaloon energiaa ja luoda maalintekopaikkoja. Haluan tuoda panokseni myös puolustuspeliin ja näyttää valmentajille, mitä osaan.

Pelitavassa riittää vielä opeteltavaa, mutta opeteltavaa on kaukalon ulkopuolellakin.

– En tuntenut ketään pelaajaa henkilökohtaisesti ennen kuin tulin tänne. Aiemmin olen vain pelannut heitä vastaan.

Lue myös:

    Uusimmat