Nicolen lapsilla ei ole nukkumaanmenoaikoja – nuorin vasta 5-vuotias: "En usko, että tämä toimisi kaikilla"

0:50imgKello lyö 22.03 ja alat saada kaikenlaisia hyviä ideoita? Nämä asiat vain myöhään valvovat ihmiset voivat ymmärtää!
Julkaistu 12.01.2020 12:02

Maria Aarnio

maria.aarnio@mtv.fi

Nicolen 5-, 7- ja 8-vuotiailla lapsilla ei ole nukkumaanmenoaikaa. Nainen kertoo, että uniaikojen poistaminen on tuonut perheen kotiin iltarauhan, mutta asiantuntija ei suosittelisi tapaa muille.

Jo vuosia sitten Nicole Bescoby päätti luopua nukkumaanmenoajoista. Hän ei kuitenkaan poistanut rajoitteita itseltään, vaan lapsiltaan!

Nicolella on 5-, 7- ja 8-vuotiaat lapset. Heillä ei ole nukkumaanmenoaikoja. Lapset menevät sänkyyn joka päivä yleensä iltayhdeksän ja aamuyhden välillä.

– Meillä oli ajanjakso, jona haimme tasapainoa. Mutta lapseni ovat onnellisia, he ovat terveitä ja rakastavat vapaata elämää, ja koemme hyvin harvoin turhautumista nukkumaanmenoaikojen takia, Nicole kuvailee haastattelussa.

"Meille se on mahtava järjestely"

Nicolen perhe elää kokonaisvaltaisesti "lasten ehdoilla". Unirutiinien poistaminen on osa tätä. Nicolen mukaan nukkumaanmenoajasta päättäminen opettaa lapsen kuuntelemaan kehoaan.

– Älkää käsittäkö väärin, en usko, että tämä toimisi kaikilla perheillä, mutta meille se on mahtava järjestely. Osa lapsista todella kukoistaa saadessaan vapautta, Nicole kuvailee.

Facebookissa hän kertoo kuulleensa nukkumaanmenoajattomuudesta tuttavaltaan ja pitäneensä aluksi ideaa aivan hulluna.

– Mutta mitä enemmän ajattelin sitä, sitä enemmän järkeä siinä minulle oli. Olin jo kauan sitten oppinut, että lapset pystyvät paljon enempään kuin uskomme, ja he voivat olla hyvin taitavia tunnistamaan, mitä tarvitsevat, Nicole kuvaa.

_449079511Iltaisin Nicole lukee lapsilleen, laulaa heille ja kuuntelee heidän kanssaan podcasteja, kunnes he nukahtavat. Kuvituskuva.shutterstock

"Se vaati paljon työtä ja tukea ja ohjausta"

Alussa nukkuma-aikojen vapauttaminen aiheutti ongelmia: Nicolen vanhin lapsi oletti rutiinittomuuden tarkoittavan, ettei hänen tarvitse mennä lainkaan nukkumaan.

– Opetin häntä, näytin, miten hän voisi tunnistaa unen merkit, osoitin, miten liian myöhään valvominen vaikuttaa. En vain kääntänyt lapsille selkääni tai lakannut olemasta vanhempi, koska meillä ei ole nukkumanmenoaikoja. Se vaati paljon työtä ja tukea ja ohjausta, Nicole kuvaa.

Hän myöntääkin, että perheen aikuisille oli tavallaan helpompaa, kun lapset menivät iltaseitsemältä unille.

Illat täynnä kotoisaa rauhaa

Iltaisin Nicole lukee lapsilleen, laulaa heille ja kuuntelee heidän kanssaan podcasteja, kunnes he nukahtavat. Lapset eivät käytä älypuhelimia tai mitään näyttöjä iltaisin.

Nicole itse on iltavirkku, ja nyt perheen illat ovat nyt täynnä kotoisaa rauhaa. Vanhin poika leikkii usein huoneessaan, kunnes väsyy.

– Hän rakastaa sen tuomaa rauhaa. Täyden hiljaisuuden aikaa. Luulen, että hän on tullut minuun!

Perhe herää omaan tahtiinsa, kuka milloinkin. Jos aamuksi ei ole suunnitelmia, he nukkuvat pitkään.

– Se on yksinkertaista. Nukumme, kun olemme väsyneitä. Rakastan vapautta, jota tämä antaa meille.

shutterstock_1298286988Alakouluikäinen lapsi tarvitsee yli kymmenen tuntia unta joka yö, ja vanhemman tulee varmistaa riittävä unensaanti. Kuvituskuva.shutterstock

Tapaa ei voi suositella – lapsi tarvitsee unta

Good Morning America kysyi uniasiantuntijalta, voiko nukkuma-aikojen poisto todella toimia.

Asiantuntijan mukaan vapaa nukkuminen onnistuu, jos lapsilla ei ole päivittäistä aikataulua. Sitä ei kuitenkaan voi suositella perheille, joiden elämää muut rutiinit aikatauluttavat.

Lapsi tarvitsee yli kymmenen tuntia unta

Niin lapset kuin aikuisetkin tarvitsevat riittävästi säännöllistä unta.

Alakouluikäinen lapsi tarvitsee yli kymmenen tuntia unta joka yö, ja koska lapsilla on taipumusta herätä aikaisin, vanhemman tulee varmistaa riittävä unensaanti.

Liian vähäiset unet vaikuttavat muun muassa oppimiseen ja muistiin. Unen aikana myös erittyy unihormonia, joten vähäisellä unella voi olla vaikutuksia myös kasvuun ja muuhun fysiikkaan.

LUE MYÖS: Tämä äiti panee lapsensa nukkumaan aikaisin myös lomilla: "He menevät sänkyyn kellontarkasti"

Lue lisää lifestyle-artikkeleita!

Lähteet: Goodmorningamerica.comMll.fiFacebook.com

Tuoreimmat aiheesta

Nukkuminen